Başkan Keğaz yaptığı açıklamada; ‘’Vergi mükellefleri yayınlanan değişikliklere uyum sağlama konusunda sözleşmelerinin olduğu Mali Müşavirlerine ivedilikle başvurarak altyapılarını yeni sürece hazırlamalıdırlar.

Mükellef ve mali müşavirlerin e-uygulama kapsamında yapılan bu hızlı geçiş sürecinde alt yapı ve teknoloji yatırımları ile ilgili vergi istisnaları bir an önce hayata geçirilmelidir. VUK yapılan değişiklik neticesinde, e-fatura, e-defter, e-arşiv fatura, e-irsaliye, e-müstahsil makbuzu, e-bilet, e-serbest meslek makbuzu, e-gider makbuzu, e-bilet, e-yolcu listesi, e-sigorta komisyon belgesi, e-sigorta poliçesi, e-döviz alım satım belgesi, e-dekont, e-muhasebe fişi VUK uyarınca düzenlenmesi gereken yukarıda sayılan belgeleri dijital ortamda kullanmak zorunda olacak mükellef grupları için, kapsam genişletilmiştir.‘’ dedi.

Oda Başkanı Bülent Keğaz, yayınlanan tebliğe göre e-uygulamalara geçiş zorunluluğu olan mükellefler ve geçiş takvimlerini de açıkladı;

2018 hesap dönemi brüt satış hasılatı 10 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler 01.01.2020 tarihinden itibaren, 2018 veya 2019 hesap dönemleri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 5 milyon TL ve üzeri olan mükellefler 01.07.2020 tarihinden itibaren e-fatura uygulamasına geçmek zorundadırlar.

Tebliğin yayım tarihi itibariyle, e-fatura uygulamasına geçmiş olan mükelleflerin 01.01.2020 tarihine kadar, e-fatura uygulamasına geçiş zorunluluğu nedeniyle ileri tarihte, e-fatura uygulamasına dâhil olacak olan mükelleflerin ise geçiş tarihi itibariyle e-arşiv e-fatura uygulamasına geçmeleri zorunludur.

E-ticaret paydaşı olan internet satış platformları, internet ortamında ilan yayınlayanlar ve internet reklam aracıları e-fatura ve e-arşiv uygulamasına geçmek zorundadırlar.

E-arşiv fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce, 01.01.2020 tarihinden itibaren düzenlenecek faturaların vergiler dâhil toplam tutarı vergi mükelleflerine yapılan satışlarda 5.000 TL’yi, vergi mükellefi olmayanlara yapılan satışlarda ise 30.000 TL’yi aşması halinde Gelir İdaresi Başkanlığı’nın ücretsiz olarak mükelleflere açtığı fatura düzenleme portalı aracılığı ile düzenlenmesi zorunludur.

Tüm serbest meslek erbapları (avukatlar, mali müşavirler, serbest çalışan doktorlar, mimarlar, mühendisler ve benzeri) 2020 yılı Haziran ayından itibaren serbest meslek makbuzlarını e-serbest meslek makbuzu olarak düzenlemek zorundadırlar.

Hal kayıt sistemi kapsamında sebze ve meyvelerin ticareti ile iştigal eden tüccar ve komisyoncular 01.01.2020 tarihinden itibaren e-fatura, e-arşiv e-fatura, e-İrsaliye, e-müstahsil makbuzu uygulamaları ile e-defter uygulamalarına dâhil olmak zorundadırlar.

Sigorta, emeklilik ve reasürans şirketleri sigorta poliçeleri ile sigorta komisyon gider belgelerini, bankalar dekont belgesini, yetkili döviz müesseseleri de döviz alım-satım belgelerini ve tüm mükelleflerce kullanılan gider pusulası belgesi e-belge olarak düzenlenebilecektir.

Akaryakıt istasyonları dâhil olmak üzere EPDK’dan akaryakıt sektöründe faaliyette bulunmaya ilişkin lisans alan tüm mükelleflerin tebliğde öngörülen geçiş zamanlarında e-fatura, e-arşiv, e-İrsaliye ve e-Defter uygulamalarına geçiş zorunluluğu getirilmiştir.

Gübre takip sistemi kapsamında bulunan mükelleflerce gerçekleştirilen sistem kapsamındaki malların sevkinde e-irsaliye kullanma zorunluluğu getirilmiştir.

Demir çelik sektöründe, madencilik alanında vergi kayıp ve kaçağını azaltmak ve sektörde haksız rekabeti engellemek amacıyla imalat, ihracat veya ithalat faaliyetinde bulunan mükelleflerin e-irsaliye uygulamasına geçiş zorunluluğu öngörülmüştür.

E-fatura uygulamasına dahil olan mükelleflerin çiftçilerden gerçekleştirdikleri zirai mahsul

alımlarında kağıt ortamda düzenledikleri müstahsil makbuzlarının, elektronik ortamda e-müstahsil makbuzu olarak düzenlenmeleri zorunludur.

Yalova SMMM Odası Başkanı Bülent Keğaz vergide dijitalleşme sürecinde gerekli bilgilendirmelerin Yalova SMMM Odası tarafından yapılacağını, ilgili diğer meslek odalarının da bu sürece dahil olmaları gerektiğini belirtti.