ABD'de araştırma faaliyetleri yürüten araştırmacıların Türkiye’ye dönerken “Avrupa ve Ulusal Destekli Fon Fırsatları”ndan faydalanmaları için düzenlenen ”Hedef Türkiye Çalıştayı” 6-10 Nisan 2013 tarihleri arasında ABD’de Texas, North Carolina ve Georgia eyaletlerinde gerçekleştirildi. TÜBİTAK’ın organizasyonu ile 21 üniversite ve 10 kuruluştan temsilcilerin katıldığı ABD ziyaretine Yalova Üniversitesi’nden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Yıldırım, Yalova Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Recep Hayri Eren, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rafet Bozdoğan ve Uluslararası İlişikler Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Mehmet Ali Uğur katıldı.

     ABD’de 5 gün süren temaslarla ilgili bilgi veren Yalova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Yıldırım, TÜBİTAK öncülüğünde yurtdışından Türkiye’ye dönecek araştırmacılara sunulan “Avrupa ve Ulusal Destekli Fon Fırsatlarının” ABD’de tanıtılması ve tersine beyin göçünün artırılması hedefi ile 2010 yılından bu yana ‘Hedef Türkiye’ çalıştayları gerçekleştirildiği 

       Prof. Yıldırım, “Biz, Afrika’ya ve Ortadoğu’ya hitap edebilmek için, Türkçe eğitim yaptığımız bölümlerde alternatif olarak İngilizce eğitim yapılacak alanları açmayı planlıyoruz. İngilizce eğitim yapmadıkça dünya ile bütünleşemeyiz. Bu bölümleri açıp kadroları oluşturabilmemiz için İngilizce eğitim verebilecek arkadaşlara ihtiyacımız var. Çalıştay esnasında Amerika’daki bu arkadaşlarımızı Yalova’ya transfer etmek için girişimlerde bulunduk “dedi.

    Prof. Dr. Yıldırım, ‘3 kentte 6 farklı üniversitedeki yaklaşık 100 Türk araştırmacı ve lisansüstü öğrenci ile temaslarda bulunduk. Ülkeye dönmeyi düşünenleri de Yalova’ya davet ettik. Yalova Üniversitesi ile ortak çalışmalar için bağlantılar kurduk’ dedi.

     Çalıştayın çok verimli geçtiğini ifade eden Profesör Yıldırım, ‘Gelecekteki vizyonumuzu çizme anlamında bize büyük bir yön verdi. Yalova Üniversitesi olarak yurtdışına gönderdiğimiz 50 araştırma görevlisi var. Karşılıklı değişimler yoluyla yurtdışındaki parlak isimlerimizi de Yalova’ya getirebiliriz” dedi.

      Yalova Üniversitesi heyetinin ABD temaslarını değerlendiren Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Niyazi Eruslu, Heyetin ABD temaslarını çok verimli geçti. Bu çalıştaya 21 üniversite ile 10 tane araştırma merkezi eleman gönderdi. En fazla katılımcıyı Yalova Üniversitesi olarak biz gönderdik” dedi.

     Eruslu, ‘Heyetin ayrıca yurt dışına gönderilen öğrencileri çalışmalarını da inceleme imkânı buldu. 50 araştırma görevlisini doktora yapmak üzere yurt dışına gönderen Yalova Üniversitesi, yurt dışına en çok asistan gönderen, üniversite oldu’ dedi.

Haber Foto: Gamze Yüksel