Kenevir üzerine yıllardır farklı bilimsel çalışmalar yapan Dr. Öğr. Üyesi Hatice Aylin Karahan Toprakçı, Dr. Öğr. Üyesi Ozan Toprakçı ve yüksek lisans öğrencisi Mukaddes Şevval Çetin ile yapılan görüşmeler ve çekimlerin yer alacağı belgeselin önümüzdeki günlerde TRT Belgesel kanalında, TRT sosyal medya kanallarında ve TRT web sitesinde yayınlanması planlanıyor.

Kenevirin ülke ekonomisine yapacağı katkılar ele alınıyor

TRT muhabirleri Özge Güngörmüş ve İlyas Umut’un üzerinde çalıştığı ve ismi henüz belli olmayan kenevir konulu belgeselin üç bölümden oluşması planlanıyor. Kenevir bitkisi ile ilgili tüm aşamaların yer alması planlanan belgeselin ilk bölümünde kenevirin tarihçesi, kenevir ekimi, Türkiye’de kenevir ekimi gibi konular irdeleniyor ve konuyla ilgili uzmanların görüşü yer alıyor. İkinci bölümde ise kenevir bitkisinin hasat aşaması ve kenevir ekimi dikimi üzerine çalışmalar yapan bilimsel merkezler uzman görüşleriyle birlikte yer alıyor. Üçüncü bölümde ise kenevir ile ilgili AR-GE ve ürün çalışmaları, kenevirin Türkiye ekonomisine yapacağı katkılar ve Türkiye’de yapılan bilimsel çalışmalar ele alınıyor.

Yalova Üniversitesi Polimer Mühendisliği laboratuvarında çekim yapıldı

Belgeselin üçüncü bölümünde yer alacak olan ve Yalova Üniversitesi Polimer Mühendisliği laboratuvarında gerçekleşen görüşme ve çekimlerde Dr. Öğr. Üyeleri Aylin ve Ozan Toprakçı ve öğrencilerinin kenevirle ilgili yaptığı çalışmalar tüm yönleriyle ele alındı. Kenevir ile ilgili “Ülkemizde bilimsel anlamda neler yapılıyor ve neler yapılabilir?” gibi soruların cevaplarının arandığı görüşmede, kenevirin ülke ekonomisi için önemi, sanayi ile iş birliği yapılarak kenevir ile ilgili neler üretilebilir gibi konular üzerinde duruldu.

Gazeteci Güngörmüş ve Umut yaptıkları araştırmalar sonucu Türkiye’de kenevirin araştırma geliştirme ve ürün anlamında en yetkin isimlerinden olan Dr. Öğr. Üyeleri Aylin ve Ozan Toprakçı çiftine ulaştıklarını ve bu belgesel çekiminde yer almalarını rica ettiklerini ifade ettiler. Tekliflerini kabul ederek kenevir belgeselinde yer alan Toprakçı çiftine ve Yalova Üniversitesi’ne teşekkür ettiklerini belirttiler.