Üniversitenin aktif öğrenci kulüpleri başkanlarının görüşlerini aktaran Yalova Üniversitesi tarafından, “Bir yılı aşkın süredir küresel olarak hiç alışkın olmadığımız bir süreçten geçiyoruz. Bu dönemde okullar, üniversiteler ve tüm kurumlar alışıldığın dışında faaliyetlerine devam etmek zorunda kaldı. Yalova Üniversitesi, salgının ülkemizde görüldüğü andan itibaren ivedilikle önlemlerini aldı ve Türkiye’deki diğer tüm üniversiteler gibi eğitim-öğretim faaliyetlerine online olarak devam etti. Üniversitelerde eğitim-öğretim faaliyetleri online olarak devam ederken öğrenciler aralarındaki iletişimi arttırmak ve sosyalleşmek için kulüp faaliyetlerini de hızla sürdürmeye devam ettiler.” açıklaması yapıldı.

“İnternette özgür ifade ortamı ve daha fazla insana erişim şansı”

“Öğrenci kulüpleri, üniversite öğrencilerinin sosyalleşmesini ve kendilerini geliştirmesini sağlayan çok önemli bir platformdur. Eskisi gibi olmasa da öğrenciler aralarındaki iletişimi arttırmak ve yeni öğrencilere okulu, ortamı ve üniversiteli olmayı anlatmak adına faaliyetlerini kampüs ortamından çevrimiçi ortama taşıyarak devam ettiler.  İlk olarak Yalova Üniversitesi’nin aktif kulüplerinden bize pandemi döneminde kulüp olmanın nasıl olduğuna dair tecrübelerini paylaştılar.

Ulaştırma Mühendisliği Kulübümüz, pandemi döneminde kulüp olmakla ilgili düşüncelerini şu şekilde ifade etti; ‘Biz ulaştırma mühendisliği kulübü olarak pandemi öncesi her sene rutin haline getirdiğimiz, Türkiye’nin birçok şehrinden ulaşım sektöründe ileri gelmiş insanlarıyla, öğrencilerimizi buluşturan bir ulaşım çalıştayı düzenliyorduk. Yüz yüze gerçekleştirip daha keyifli bir şekilde yaptığımız etkinlikleri gerek çay ve kahvemiz ile gerek yüzümüzdeki gülücükler ile daha çok yaşayarak ve daha çok eğlenerek geçirirdik, lakin pandemi döneminde bunların hayaliyle okullarımızın açılmasını ümit ederek çok fazla sayıda etkinlikler gerçekleştirdik hatta o kadar çok etkinlik gerçekleştirdik ki değil okulumuzda, Türkiye'deki en çok etkinlik gerçekleştiren kulüp olmayı hedefledik. Tabi ki çeşitli zorlukları oldu. Kulüp başkanı olarak ekibimin motivasyonunu diri tutmak, yayına aldığımız konuklar ile en iyi şekilde ilgilenmek, sosyal medyayı kaliteli ve daha büyük kitlelere ulaşmayı hedefledim ve sonucunda 26 bölüm 5n1k ve Merak Ettikleriniz etkinliği, 5 bölüm Ulaşım Ana Haber ve 5 gün süren bir QGIS programı (Coğrafi bilgi sistemleri yazılımı) etkinliği gerçekleştirdik.

Yayınlarımıza; çeşitli illerin ulaşım daire başkanları, ulaşım alanındaki çok kıymetli akademisyenler İstanbul büyükşehir belediyesi meclis üyesi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü, Ulaşım alanındaki başarılı özel şirket yöneticileri ile yaptığımız bu etkinlikler sayesinde ulaşım sektöründe çalışan tecrübeli kişilerden çok güzel geri dönüşler alıp okulumuzun adını da her alanda duyurmuş olduk. Türkiye'nin Yalova Üniversitesinde tek olan Ulaştırma Mühendisliği bölümünün Kulüp başkanı olarak bunca yaptığımız etkinlikten çok fazla keyif aldım. Evet, belki ekibimle birlikte çok yorulduk ama neticede değdiğini düşünüyoruz, yayınlarımız ile daha fazla kitleye ulaşabilmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Durmayacağız sınavlar, projeler, ödevler, pandemi veya çevresel sorunlar bizi yıldırmayacak. Ne olursa olsun biz sektördeki farkındalığımızı arttırmaya ve insanlara ulaşım alanında faydalı bilgiler ulaştırmaya genç Ulaştırma Mühendisleri olarak devam edeceğiz’.

Okulumuzun bir diğer aktif ve önemli etkinlikler gerçekleştiren Endüstri Mühendisliği Kulübümüz bu konu hakkındaki tecrübelerini şu şekilde aktardı; ‘Bu konuda ilk söyleyebileceğimiz şey, pandemi dönemi etkinlik ve etkileşim açısından beklediğimizden çok daha iyi geçtiğidir. Normal hayatımızda yaşadığımız olumsuzluklar dışında kulüp olarak yapabileceklerimizin bir sınırının olmadığını görmemizi sağladı. Pandemi döneminin getirdiği zorlukları lehimize çevirmeyi ve sürekli kendimize bir şeyler katabilmeyi hedefledik. Bu konuda oldukça küçük bir şehir olan ve bir bakıma yeni bir üniversite olan Yalova Üniversitesi'nde faaliyet gösteren bir kulüp olarak kendimizi daha geniş bir kitleye duyurma fırsatı yakaladık. Pandemi dönemi boyunca şirketler sosyal medyayı daha aktif kullanmaya başladı ve öğrenci kulüpleri olarak bizler de etkinliklerimizi sosyal medya üzerinden daha sık duyurmaya başladık. Pandemi öncesi dönemde salonlarda gerçekleştirdiğimiz etkinliklerimizi kontenjan sıkıntısına maruz kalmadan çok sayıda katılımcı ile birlikte çevrimiçi olarak gerçekleştirdik. Fakat arkadaşlarımızı, sınıfımızı, üniversitemizi çok özledik. Bunun için bütün olumsuzlukları görmezden gelip bunları avantaja çevirmeyi denedik ve etkinliklerimize hız kesmeden devam ettik. Normalde sadece Yalova Üniversitesi öğrencilerine özel etkinlik yapabiliyorken pandemi döneminde tüm Türkiye’den hatta yurtdışından katılımcılara ulaştık. Bu sayede kendimize çok geniş bir alanda sayısız Network edindik. Normal zamanda bir araya gelmemizin zor olduğu birçok konuşmacıya eriştik. Okulumuzdan mezun olmuş ve farklı yerlerde çalışan mezunlarımızla iletişim sağladık ve onların tecrübelerinden yararlandık. Son olarak okulumuzu birçok platformda duyurarak hem kulübümüzü hem üniversitemizi en iyi şekilde temsil ettik.’

Son olarak Yalova Üniversitesi Girişimcilik ve Kariyer Planlama Kulübü bize pandemi dönemindeki kulüp tecrübelerini şu şekilde aktardı; ‘Pandemi döneminde etkinlik yapmanın dezavantajlarını yaşarken olumlu olarak da bize çok katkıları oldu. Bağlantı kopuklukları, ses gecikmeleri olsa da konuklarımız ile bunların üstesinden geldik. Aynı zamanda da online süreçte etkinlik yapmak daha çok insana ulaşmamızı sağladı. Birçok üniversitelerden ve de çeşitli kurumlardan yaş fark etmeksizin katılımcı sağladık. Bu durum da bizi çok daha fazla motive etti ve etkinliklerimizin ne kadar kapsamlı olduğunu gösterdi. Yalova Üniversitesi Girişimcilik ve Kariyer Planlama Kulübü olarak online süreçte ve yüz yüze eğitimde kulübümüzün kendi bilgilendirici etkinlikleri ve alanında uzman konuklarımız ile üyelerimiz için elimizden gelenin en iyisini yapmaya çabalıyoruz.’

Yalova Üniversitesinin en aktif kulüplerinin bu açıklamalarından anlaşıldığı üzere, pandemi döneminde öğrenciler tüm olumsuz koşulları avantaja çevirerek daha fazla kişiye ulaşmış olduğunu ve internetin sınırsız ortamından faydalanıp hedeflerini daha da büyüttüğünü görüyoruz.  Yalova Üniversitesi olarak kulüplerimizi, çalışmalarının her alanında destekliyor ve başarılarının devamını diliyoruz.”