HABER: Abdullah Bozkurt

Merkeze bağlı Safran köyünde çiftçi Cemal Açış'ın bahçesinde yapılan tarla gününe Vali Muammer Erol, AK Parti Yalova Milletvekili Meliha Akyol, Yalova İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Yılmaz Boz, Birlik Başkanları, kurum personelleri ve çiftçiler katıldı.

Köy Muhtarı ve aronya bahçesi sahibinin konuşmalarının ardından İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar yaptığı konuşmada Yalova Aronyası’nın doğuşu ve bugünlere geliş sürecinden bahsederek; aronya meyvesinin hem gıda hem de eczacılık sanayiinde kullanıldığını, taze ve kuru meyve olarak da değerlendirildiğini, çok yüksek miktarda antosiyanin ve flavanoidler içerdiğini ifade etti.

Suat Parıldar konuşmasının devamında, "Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünün yaptığı 2012 yılında başlayan araştırmaları sonucunda 2 Aronya çeşidinin üreticilerimize tanıtılması ve yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması amacıyla Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından ilimizde 2017-2020 yıllarında; Bakanlığımızın Kadın Çiftçiler Tarımsal yeniliklerle buluşuyor programından 6 çiftçiye 6 dekar, İl Özel İdaresi Meyveciliği Geliştirme Projesi kapsamında da  42 çiftçiye 93 dekar alanda olmak üzere; Toplam 48 çiftçimize 99 dekar alanda Aronya bahçeleri kurduk.

Tarla gününü yaptığımız bu bahçemizden bu yıl en az 500 kg ürün hasadı bekliyoruz. 2017 ve 2018 yıllarında tesis edilen tüm bahçelerimizden de bu yıl toplam 1,5 ton ürün hasat edilmesini bekliyoruz.” İfadelerine yer verdi.

Parıldar hasat zamanının belirlenmesi amacıyla Suda Çözünür Kuru Madde (SÇKM) ölçümleri tüm parsellerimizde tamamlanmış olup SÇKM değerinin 17-20 seviyelerinde olduğu ve bu değerlerin hasat için uygun olduğu değerlendirildi.

Organik aronya üretimi çalışmaları

Yalova’da üretilen aronya meyvesinin organik sertifikasyon süreci 2019 yılının Ağustos ayında Anadolu Ekolojik Ürünler Kontrol ve Sertifikasyon kuruluşu yetkilileri ile üreticilerin katıldığı toplantı organizasyonuyla başladı. Aronya yetiştiricilerine Organik Tarım hakkında bilgilendirme yapıldı ve sertifikasyon süreci anlatıldı. Bu çalışmalar neticesinde 2019 yılında 13 çiftçi ile 17 dekar alanda Organik Aronya Grup Sertifikasyonu çalışması Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Çiftlikköy Ziraat Odası Başkanlığı iş birliği ile başlatılan 2019 yılı Geçiş 1 Organik Tarım Müteşebbis Sertifikası alındı. Yalovalı üreticilerin 3 yılın sonunda Organik tarım ürün sertifikası almaya hak kazanacak.

Aronya üretiminde 2019 yılında 13 Çiftçimizle 17 dekar alanda başlamış olan Organik Tarım faaliyetlerinin desteklenmesi ve daha fazla sayıda aronya üreticisinin sisteme dahil olması amacıyla 2020 yılında uygulanmak üzere Yalova İl Özel İdaresi destekli Organik Tarım Sertifikasyon Desteği Projesi hazırlandı. Bu projeyle halen geçiş sürecinde olan 13 aronya üreticisiyle birlikte toplamda 30 aronya üreticisi ile Kontrol Sertifikasyon Kuruluşu ile imzalayacakları sözleşme hizmet bedeli giderlerinin %50'si kadarına hibe desteği sağlanacak.

"Yalova Aronyası" coğrafi işaret çalışması

Küresele atılan yerel imza olarak ifade edilen coğrafi işaret; ticaretin segmente olduğu günümüzde, ününü üretildiği/yetiştirildiği bölgesinden alan yöresel ürünlerin dünyada yükselen bir değer haline gelmesi ve tüketicinin dikkatini çekerek güven oluşturması açısından çok önemli hale gelmiş durumda. Bu önemin farkında olan Parıldar, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile birlikte, Yalova’nın tarımsal ürünleri arasında coğrafi işaret potansiyeli taşıyanların belirlenmesi, tescil edilmesi ve marka kimliğinin oluşturulması amacı ve Yalova ilinin coğrafi işaretli ürün ekosisteminin oluşturulması hedefiyle planlama, analiz, hazırlık ve başvuru çalışmalarını yürütmekte.

Aronya meyvesinin Yalova’nın ekolojik koşullarında meyve irilik, verim ve biyokimyasal özellikleri bakımından farklılaştığı tespit edilmiş ve bu özelliklerin Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilmesi amacıyla 08.11.2019 tarihinde "Yalova Aronyası" adıyla coğrafi işaret başvurusu yapıldı. Başvuru patent kurumu tarafından uzman değerlendirmesi aşamasında. Değerlendirme işlemlerinin 2020 yılının Ağustos ayı sonu-Eylül ayı başında tamamlanarak karara bağlanması bekleniyor.

Planlanan Çalışmalar

Yalova İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, “İlimizde üretimi ve önemi her geçen gün artan aronya meyvesini yaygınlaştırma çalışmalarına devam edilmektedir. Bir yandan üretim artırılırken diğer bir yandan bu üretimin organik tarım ilkelerine uygun şekilde gerçekleşmesi ve sertifikalandırılması amaçlanmaktadır. İl Müdürlüğümüz yayım çalışmaları, proje ve danışmanlık hizmetlerinin bu yönde yürütülmesine devam edilecektir. İlimizde ve ülkemizde aronya üretiminin bollaşması sonucu olası fiyat ve pazar sorunları yaşanması ihtimaline karşı aronya meyvesinin taze tüketimine alternatif olarak meyve suyu ve kurutularak değerlendirilmesine yönelik AR-GE projeleri geliştirilmektedir. Kurutulmuş meyve elde edilmesinde uygulanan fırınlarda ısıl işlem uygulanması gibi geleneksel kurutma yöntemlerinin yanı sıra Dondurarak Kurutma (Freeze-Drying) gibi en yeni teknolojik kurutma ve paketleme yöntemlerinden de yararlanılacaktır.

Aronya meyvesinin coğrafi işaretle tescil edilmesi, satış ve pazarlama stratejilerinin geliştirilmesi, markalaşma çalışmalarına hız verilmesi ve hedef satış kanallarına yönelik sunum şekilleri geliştirilmesi gibi tamamlayıcı çalışmalar yapılmasına devam edilecektir. Bu çalışmalara ilave olarak ilimizdeki aronya üreticilerinin biraraya gelerek kooperatif çatısı altında örgütlenmeleri ve pazarda daha güçlü bir şekilde konumlanmalarına yönelik çalışmalar da planlanmaktadır.

Tüm bu çalışmalarda İl Müdürlüğümüz proaktif bir yaklaşımla süreçlerde yer alarak görev ve sorumluluğunu yerine getirmeye gayret etmektedir.

Son dört yılda Özel İdaremiz tarafından 1.786.000 TL mali destek tarımsal projeler aktarılmış olup, bu yıl sonu itibari ile bu rakamın 2 milyon TL'ye ulaşması beklenmektedir. Toplam 45.655 fidan, 462.600 fide toprakla buluşturulmuş, 886 dekar yeni bahçe tesis edilmiş olup, 2020 yıl sonu itibariyle 1000 dekarı aşması hedeflenmektedir.

Tarım ve Orman Bakanlığımız Kırsal Kalkınma Yatırımlarına, Bitkisel Üretim yapan çiftçilerimize Hayvancılık ve Balıkçılıkla uğraşan çiftçilerimize ve kooperatiflerimize olmak üzere tarım sektörünün tüm paydaşlarına çeşitli destekler sağlamaktadır. Bu kapsamda Yalova ilimizdeki üreticilerimize 2002-2019 yılları arasında yaklaşık 57 milyon TL destek sağlanmıştır" açıklaması yaptı.

Suat Parıldar’ın konuşmasının ardından Organik Aronya üretimi yapan çiftçilere Geçiş 2 sertifikaları Vali Muammer Erol ve diğer protokol üyeleri tarafından takdim edildi ve ardından hasat olgunluğuna gelen aronyalar hasat edildi.