Saygı duruşu ve istiklal marşının ardından açılış konuşmasını yapan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Dr. Osman Ulukaya, ‘İnsanların genelde çevreye bakış açısı, insanlık tarihinde iki ana grupta toplanmıştır. Bizim içinde bulunduğumuz doğulu toplumlar, genelde çevreyle barışık, daha duyarlı olup, doğayla mücadele etmek yerine, doğayla beraber yaşama kültürünü benimsemişler.  Batılı kültüre baktığımızda, maalesef çevrecilik, doğayla mücadeleye dönüşmüş’dedi.

       Günümüzde, 1972 yılında İsveç'te BM konferansında alınan kararla kutlanmaya başlayan Dünya Çevre Günü’nün önemine değinen Ulukaya, ‘

    Çevre konusunda önemli kriter, koruma ve kollama, dengesidir. Hayatta he alanda olduğu gibi çevre konusunda da kırmızıçizgilerimizi netleştirmeliyiz. Çevreye yapacağımız en büyük katkı, kendimizden başlayarak, ben ne yapabilirim diye sormaktır. Bizde Çevre Müdürlüğü olarak rutin denetimlerimizin yanı sıra çevre konusunda farkındalık oluşturmak için bir çok çevre hassasiyetini arttırıcı çalışma yürüttük’dedi.

      Yalova’nın çevreye yönelik yatırımları ile çevre sorunları minimize edilmiş şanslı bir il olduğunu söyleyen Ulukaya, ‘ Temiz hava anlamında sürekli ülkede ilk 3'te yer alıyoruz. Yine en temiz şehirler yarışmasında geçen sene Çiftlikköy ilçemiz bu yıl ise Çınarcık ilçemiz 3ncü oldu. Buda çok sevindirici bir durum’dedi.

   Ulukaya,’ Çevre konusunda destek olan Sayın Valimiz Esengül Civelek’e, Yalova AK Parti Milletvekilimiz Temel Coşkun’a, CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce’ye, Yalova belediyemize ve Yalova’da her gün temizlik yapan personellerime teşekkür ediyorum’ dedi.

        Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, yaptığı açıklamada, kentte naylon poşet kullanımının ilk etapta azaltılması ve sonrasında tamamen kaldırılması için çalışmalara başladıklarını ve start açacaklarını söyledi.
      5 Haziran Çevre Günü’nün, Yalova’ya yakışır bir gün olduğunu söyleyen Koçal, ‘Yalova, Türkiye’de  çevresel değerleri en önde tutan ve gereğini yapan kentlerden biridir. Hem çevre gününüzü hem de Miraç kandilinizi kutluyorum. Yalova’da çevrecilik bir moda değildir. Yalova için çevre bir ekolojik bir değer ifade eder. Bir moda için çevreci olmaya gerek yok. Yalova için çevre ekonomik bir değer ifade eder. Samanlı Dağları ve denizi bu ilin ekonomisine katkı sağlayan en önemli çevresel değerlerdir. Eğer Dünya literatüründe çevrenin bir moda söylemi varsa orada da Yalova vardır. Çünkü daha çevrecilik kelimesinin dahi bilinmediği yıllarda ulu önderimiz Yalova'da bir çınar sembolüyle dalını kesmemek için bir köşkü kaydırmıştır. Bu hareketini de Dünya tarihine bir çevre mirası olarak bunu bırakmıştır. Yani ilk çevrecilik hareketi de Yalova'da hayat bulmuştur. Aslına bugün Yalova’da yapılanlardan bahsedilebilir. Önemli olan bu değil, bardağın dolu tarafını tekrar tekrar kendimize anlatmak değil. Boş tarafından bakıp, neler yapabiliriz diye çalışmak gerekir. Yalova Belediyesi olarak, Yalova'da yine çevrecilik adına bir süre önce kararını aldığımız ancak uygulamaya sokamadığımız bir uygulamayı da artık hayata geçireceğiz. Bundan sonra Yalova'da naylon poşet kullanımını azaltmak için file kullanılmasını özendirecek ve buna da kısa bir süre sonra açılışı yapılacak Yalova Kapalı Pazaryerinden başlatacağız. Yine Yalı Caddesi ve Cumhuriyet Caddesinde ki caddeye bakan binalardaki cephelerde görsel kirliliği sıfıra indirecek bir çalışmayı başlatma kararı aldık’dedi.

      Yalova’da, tabelalardaki yabancı kelimeleri kaldırarak Türk diline de sahip çıkacaklarını söyleyen Koçal, ‘Önümüzdeki hafta zabıtalarımızla çalışma yapacağız. Hayatımızda, Türkçenin dışında tabelalar olmayacak. Bu uygulayamaya bardağın boş tarafı olarak görüp, uygulamaya geçireceğiz’dedi.

      Yalova Valisi Esengül Civelek, ‘Anayasal olarak da herkes sağlıklı ve çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak, çevre kirliliğini önlemek devletin ve vatandaşların önemli görevidir. Gururla ifade ediyorum ki Yalova çevre duyarlılığı ve çevre bilinci yüksek bir kenttir. Ekip biçtiğimiz toprağın, soluduğumuz havanın, içtiğimiz, kullandığımız suyun, sağlıklı ve temiz olmasında biz yöneticilerin ailelerin, eğitim kurumlarının, STK'ların büyük sorumluluğu bulunmaktadır’ dedi.

    Civelek, ‘Çevre sorunlarıyla mücadele edebilmek gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya, sağlıklı ve yaşanabilir bir çevre bırakabilmek için çevre bilincinin yükseltilmesi lazımdır. Herkese sağlıklı yaşam, sağlıklı gelecek diliyorum’dedi.

    Konuşmaların ardından halk oyunları gösterisi yapıldı ve davetliler stantları gezdiler.

Haber Foto: Gamze Yüksel