Koruyucu Aile hizmet modelini, “Herhangi bir nedenle biyolojik ailesiyle büyüme olanağı kalmamış, devlet koruması altına alınan çocukların uzun veya kısa süreli olarak, ücretli veya gönüllü statüde, devlet denetiminde, aileler tarafından kendi aile ortamlarında bakılması ve yetiştirilmesidir” ifadeleriyle tanımlayan Arif Laçin konu hakkında yaptığı açıklamada, “Aile odaklı hizmetlere öncelik veren Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüz, her çocuğun sevgi dolu bir aile ortamına ihtiyacı vardır düşüncesinden yola çıkarak koruyucu aile ve koruyucu aile yanına yerleştirilen çocuk sayısının artması için çalışmalarını sürdürüyor. İlimizde koruyucu aile hizmeti son zamanlarda daha fazla ilgi görüyor. Koruyucu aile olanların sayısı her geçen gün artıyor.

“En sağlıklı bakım yöntemi koruyucu aile modeli”

Çocuklar ancak düzenli olarak ihtiyaçlarının karşılandığı, korunup sevildikleri ve bağlanabildikleri yetişkinler aracılığı ile aile ortamı içerisinde sağlıklı olarak gelişebilmektedir. Yapılan araştırmalar 0-6 yaş arası çocuklarda birebir ilişkinin olmadığı, süreklilik göstermeyen bakım modellerinde anne baba yoksunluğu nedeniyle yaşanan ihmalin, çocuk gelişiminde travmalara sebep olduğunu gösteriyor. Aile temelli bakım sistemi olarak çocukların gelişiminde, toplumsal uyumunda ve kendi potansiyellerini gerçekleştirebilmelerinde en sağlıklı bakım yöntemi koruyucu aile modelidir.

Koruyucu Aile olmanın şartları

Ülkemizde T.C. vatandaşı olup sürekli olarak Türkiye’de ikamet eden, 25-65 yaş aralığında bulunan, en az ilkokul mezunu, düzenli geliri bulunan, evli/bekâr veya çocuklu/çocuksuz herkes (çocuğun biyolojik anne-babası ya da vasisi dışındaki kişiler) koruyucu aile adayı olabilmektedir.

Koruyucu aile olmak için Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüze başvurmak gerekiyor. Ön başvuru e-devlet ya da bakanlığın internet sitesindeki Koruyucu Aile Olmak İstiyorum bölümü üzerinden de yapılabiliyor.

Yaşanılabilir bir dünyayı, sevgisiz kurmak mümkün değil. Çocuklarımızı sevgi ve ilgiyle büyüten değerli koruyucu ailelerimize üstlendikleri bu önemli görevden ötürü teşekkür ederiz.” İfadelerine yer verdi.