İl Müdürlüğü Bahçesi'nde Covid-19 tedbirlerine maksimum dikkat edilerek gerçekleştirilen törene Vali Yardımcısı Mehmet Bahattin Atçı, AK Parti Yalova Milletvekili Meliha Akyol, İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, İl Genel Sekreteri Selim Karahan, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü  Yılmaz Boz, Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli, Çiftlikköy Ziraat Odası Başkanı Mehmet Anaçardı,  Milliyetçi Hareket Partisi İl Sekreteri Barış Yılmaz ve yönetim kurulu üyeleriyle çiftçiler katıldılar.

Projeyle birlikte Yalova’da ayçiçeği üretimi %80 artacak

Törenin açılış konuşmasını yapan Yalova Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar şu ifadelere yer verdi, “İl Müdürlüğümüz tarafından hazırlanarak Bakanlığımıza gönderilen ve Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından onaylanan, ayrıca İl Özel İdaremiz tarafından da yerel kaynaklarla desteklenen projelerle 3,3 milyon liralık yatırım bütçeli 8 adet bitkisel üretim projemizi gerçekleştiriyoruz. 2021 yılı için projelere 832 bin lirası Bakanlık, 312 bin lirası Özel İdare olmak üzere toplam 1 milyon 150 bin liralık hibe desteği sağlandı.  Son dört yılda İl Müdürlüğümüz tarafından uygulanan ve Özel İdaremiz tarafından mali destek sağlanan projelere 2,7 milyon TL destek sağlayarak tarımsal faaliyetlerin gelişiminde iyi bir ivme yakaladık. Yağlık ayçiçeği, ülkemiz bitkisel yağ tüketiminde %75-80 seviyelerinde bir paya sahiptir. Bitkisel yağ açığının azaltılması, tarım arazilerinin daha etkin kullanımının sağlanması, böylelikle üreticilerimizin gelirlerinin arttırılması amacıyla 1.500 da alanda gerçekleştirilecek olan projemizde çiftçilerimize tohum desteği sağlıyoruz. Tohum bütçesinin %75'i (78.000 TL) Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, % 25'i (26.000 TL) Yalova İl Özel İdaresi desteği ile karşılanmıştır. Bu proje için yöremiz iklim şartlarına uygun, verimli, yağ oranı yüksek, mildiyo hastalığına dayanıklı yağlık ayçiçeği çeşidi kullanılmıştır. Projemiz yağlık ayçiçeği üretiminin yaygın olarak yapıldığı Çiftlikköy ilçemizde 1.050 da Altınova ilçemizde 450 da alanda uygulanacaktır. Toplam 750 kg ayçiçeği tohumu dağıtılacak. Projeye yararlanıcı çiftçi sayımız 39 kişidir. Başvuran tüm çiftçilerimize projeden yararlanma imkânı sağlanmıştır.  Her bir çiftçimize en fazla 50 da alan için tohum desteği yapılmıştır. Proje kapsamında kendilerine tohum desteği verilen çiftçilerimiz ayrıca Bakanlığımızdan Mazot-Gübre ve Toprak Analiz Desteği de alabileceklerdir. TUİK 2020 verilerine göre Yalova genelinde 1.906 dekar alanda Ayçiçeği ekildiği dikkate alındığında projeyle birlikte Ayçiçeği üretim alanında geçen yıla oranla yaklaşık %80 oranında artış sağlamayı hedeflemekteyiz.”

150 dekar alanda 32 çiftçiye 600 kilogram sertifikalı yonca tohumu veriliyor

Yalova Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar, “Mera alanlarımız hem az hem de çok küçük parçalı olup yoğun kullanım sonucunda verimliliğini kaybetmiştir. Mera alanlarımızın ıslah çalışmaları yapılmakla birlikte gerekli olan ot ihtiyacını karşılayamaması meraların üzerinde aşırı otlatma baskısını artırmaktadır. Bu baskıyı azaltmak, çiftçilerimizin kaba yem ihtiyacını karşılamak, yem bitkisi ekimini desteklemek amacıyla ilimizde verimliliği yüksek Yonca, Yem Bezelyesi ve Macar Fiği tohumu temin edilerek tarım alanlarının boş kalmasını engellemek ve hayvancılık işletmelerinin girdi teminlerine destek sağlama hedefiyle projeler geliştiriyoruz.  İl Müdürlüğümüzce hazırlanan ve Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce uygun görülen ''Yalova İlinde Hayvancılık Faaliyetlerinin Geliştirilmesi Ve İyileştirilmesi Yem Bitkileri Projesi''ne %75'i (68.563 TL) Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, %25'i (16.425 TL)  Yalova İl Özel İdaresi tarafından hibe desteği sağlanmaktadır. Proje kapsamında Yonca, Yem Bezelyesi ve Macar Fiği tohumları Merkez, Altınova, Armutlu, Çınarcık, Çiftlikköy ve Termal ilçelerinin köylerinde uygulanacaktır. Proje kapsamında toplam 500 dekar alanda yem bitkileri ekimi yapılması hedeflenmiştir. Projenin ilkbahar etabında bugün 150 dekar alanda 32 çiftçimize 600 Kg sertifikalı Yonca tohumu (Bilensoy) dağıtımı gerçekleştirmekteyiz. (Merkeze bağlı köylerde 10 üreticiye 30 dekar, Altınova İlçesine bağlı köylerinde 6 üreticiye 60 dekar, Çiftlikköy İlçesine bağlı köylerde 16 üreticiye 60 dekar alanda tohum dağıtımı yapılmaktadır.) Projenin Güz Döneminde ise 180 dekar alanda 2.520 Kg Macar Fiği ve 170 dekar alanda 1.700 Kg Yem Bezelyesi tohumu dağıtımı yapılacaktır” açıklaması yaptı.

Akyol, “Sadece Yalovamızda tarıma yönelik 63 milyon TL hibe yapıldı”

Yalovalı çiftçilerle birlikte olmaktan memnuniyet duyduğunu ifade eden AK Parti Yalova Milletvekili Meliha Akyol ise; "Tarım ve Orman Bakanlığı ve İl Özel İdaresi destekleriyle sürdürülen çalışmalarda kadın ve genç çiftçilerin sayısının artmasından dolayı çok memnunum. Geçmiş yıllara bakarsak genç çiftçi projesinin özel bir önemi bulunuyor. Kırsal kalkınma, bitkisel üretim, hayvancılık projelerine sadece Yalovamız da 63 Milyon TL hibe yapılmıştır. Ayrıca yine kırsal kalkınma ve yatırım projeleri kapsamında ilimizde 41 projeye 14 Milyon TL hibe sağlanmıştır. Yalova'da Kocadere Şenköy kivi projesi devam ediyor. İlk defa kiviyi soğuk hava depolarında tutma sağlandı. Organik aronya projesinde kadın çiftçilerimiz aktif rol oynuyor. Bunun gibi birçok konuda bakanlığımız çalışmalar yapıyor bize düşen bu çalışmaları takip etmektir. İl Müdürümüz de çiftçimizle, vatandaşımızla bir arada teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Soygüzel “Çiftçilerimize yönelik projeleri desteklemekten mutluluk duyuyoruz”

Yalova Tarım ve Orman Müdürlüğü ile sürdürülen projelerden dolayı İl Genel Meclisi olarak büyük memnuniyet duyduklarını ifade eden İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel de yaptığı konuşmasında; "Çiftçilerimize yönelik sürdürülen projelerle tarım arazilerini ranta karşı koruyor, çiftçilerimizi de memnun ediyoruz. Tarım ve Orman Müdürlüğü ile yaptığımız projelerin bu sebeple bizde ayrı bir önemi bulunuyor. Geçtiğimiz yıllarda sosyal medyada ayçiçeği tarlalarında fotoğraf çektirme modası vardı. Artık Yalovalı vatandaşlarımız Altınova ve Çiftlikköy arazilerinde bol bol fotoğraf çektirebilirler" ifadelerine yer verdi.

Yalova Vali Yardımcısı Mehmet Bahattin Atçı ise; "Bakanlığımızın İl Özel İdaresiyle birlikte gerçekleştirdiği tohum desteği için bir aradayız. Bundan sonra projeleri desteklemeye devam edeceğiz. İlimizde kırsal kalkınmaya, meraya, çiftçilerimizin desteklenmesine önem veriyoruz. Tohumlarımız çiftçilerimize hayırlı ve bereketli olsun" dedi.

Konuşmaların ardından projeden yararlanan çiftçilere tohumları teslim edildi.