Vali Yardımcısı Atilla Selami Abban’ın  başkanlık ettiği toplantıda Yalova’nın içme ve kullanma suları ile deniz suyu analiz sonuçları değerlendirildi.

      Tüm canlıların yaşam kaynağı olan suyun öneminin vurgulandığı toplantıda konuşan Yalova Halk Sağlığı Müdürü İbrahim Dedecan, ‘Toplantıya kaymakamlarımız, belediye başkanlarımız, çeşitli kurumlarımızın idarecileri ve köy muhtarlarımız katıldı. Sağlıklı ve temiz su insan sağlığı açısından çok önemli. Özellikle köylerdeki su depolarının genel bakımı ve köy sularının rutin klorlanması gerekli. Aynı şekilde bir sahil kenti olan Yalova’nın deniz suyunun kirletilmemesi için herkesin sorumlu davranması gerek’dedi.

  Toplantıda Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Çevre ve Çalışan Sağlığı Şube Müdürü Dr. Sami Köseoğlu ise, ilimizin içme-kullanma suyu ve deniz suyu analizlerinin değerlendirildiği bir sunum yaptı.

     Köseoğlu, ‘Bilindiği üzere yeryüzünde yaşayan tüm canlılar, yaşamlarını sürdürebilmeleri için suya ihtiyaç duyarlar. Yaşam için en temel besin elemanı hiç şüphesiz sudur. Dünyamızın yaklaşık dörtte üçüne yakın bölümü sularla kaplıdır. Ancak dünyadaki tüm su kaynaklarının sadece %2.5'i tatlı sudur. Geri kalan %97.5'lik kısım ise tuzlu sudur.  Tatlı suyun %70'e yakın bölümü de kutuplarda buzullar şeklinde bulunmaktadır. Doğal olarak içme ve kullanma suyu olarak değerlendirilen su, mevcut su kaynaklarının son derece küçük bir kısmını oluşturur.

    İnsan vücudunun yaklaşık yüzde 60'nı su oluşturur. Doğum anında %80'ler oranında olan bu oran yaşla birlikte %50'lere kadar iner. Yetişkin bir insanın günlük su ihtiyacı vücut ağırlığının kilogramı başına 30-40 ml kadardır. Bazı durumlarda vücudun su ihtiyacı artmaktadır. Yazın aşırı sıcak ortamlar, ishal ve kusma, aşırı terleme, yüksek ateş, aşırı efor ve fiziksel aktivite ile çeşitli hastalıkları bunlar arasında sayabiliriz.

   Bugün dünya nüfusunun yaklaşık %20'si güvenilir olmayan içme suyunu kullandığı ifade edilmektedir. Bu nedenle yaşamımızın vazgeçilmezi olan su konusuna gereken önem verilmelidir. Sağlıklı ve temiz içme suyu temini bütün ihtiyaçların önünde yer almaktadır. Öte yandan su konusunda her türlü israfın da önüne geçilmelidir.

   Bütün bu bilgiler ışığında yeryüzünde yaşayan tüm insanlara önemli bir sorumluluk düşmektedir. Su kaynaklarının kirletilmemesi ve su konusunda azami hassasiyetin gösterilmesi konusunda herkes sorumluluğunu yerine getirmelidir’dedi.