Dernek ve meslek odaları, STK’lar, genel kurul üyeleri, muhtarlar ile basın mensuplarının katılımıyla gerçekleşen toplantıda, Yalova’yı nasıl daha güzel hale getirebiliriz üzerine fikir alışverişinde bulunuldu.

  Toplantının moderatörlüğünü ise Kent Konseyi Başkanı İsmail Mutlu yaptı.

Öskan, “Halkı en çok mutlu edecek şeyler kültür ve sanat etkinlikleridir’’

İlk olarak söz alan Yalova Musiki Dernek Başkanı Faruk Öskan, “Halkı en çok mutlu edecek şeyler kültür ve sanat etkinlikleridir. Yalova çok göç aldı bu da Yalova kültürünü olumsuz etkiledi. Sanat sokağının daha çok ihya edilmesi lazım. Kent Müzesi’nden Sanat Sokağı’na kadar olan bölüm sanat amaçlı kullanılmalıdır” diye konuştu.

  Tezcan “Suyumuza, çöpümüze ortak oldular”

Tema Vakfı İl Temsilcisi Faruk Tezcan ise, “Yalova’nın batısı sanayiye verildi. Subaşı Beldesi’nde tarım arazileri sanayiye veriliyor. 50 binlik planda buna çözüm yok. Sadece Yalova’ya yetecek kadar suyumuz varken OSB suyumuza, çöpümüze ortak oldu. Atık su için kapasite yok. Sanayiye dur denmeli. Ormanlar kesilerek, rüzgar santralleri kuruluyor” dedi.

Uygun “Yalova’nın geleceği karartılıyor”

  Yalova’nın geleceği karartılıyor diyen İnşaat odası temsilcisi Hüseyin Uygun, “Benim suyum, yolum öncelik olmalıdır. Sağlıklı bir çevreye ihtiyacımız var. Her bireyin sağlam binada oturması lazım. Kentsel dönüşümü yapamadık. Bağlarbaşı Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm çok önemli. Herhalde Armutlu Çınarcık yolu ihalesi Türkiye’de bitmeye tek proje. Katı atıkla ilgili kaynağında ayrıştırma yapmamız lazım. Belediyelerimizin hiç biri bunu yapmıyor. Yeterli alanımız yok çöp için. Denize paralel ulaşım yollarının bir an önce yapılması lazım. Yalova’nın içinden geçen 2 derede de su sirkülasyonu olmadığı için, nehir siyaha bürünmüş adeta.  Su bir an önce temizlenmeli. Yeni hastane ve Yalova arasında ulaşım ağının sağlanması lazım. Yeni bir yol projesi hazırlanmalı. Terminal, hastane ve Yalova arasında raylı sistem oluşturulabilir.  Yalova yaşlı bir yapı stoğuna sahip. Ana bazda kentsel dönüşüme gidilmeli” diye ekledi.

Taner “İncinin kirlenmemesi lazım”

  Şairler ve Yazarlar Derneği Başkanı Nuri Taner, “Betona boğulan kentler çiçek olmayı ancak kültür ve sanatla başarabilir. Bir kentin şairi, yazarı, heykeltıraşı, müzisyeni olmazsa kuru bir kente olur orası. Yaşam sürer ama boş olur. Kentimiz bir misafir kabulu altında Yalova’nın yukarıya giden kültür anlayışını aşağıya doğru çekiyor. Yalova Marmara’nın incisi konumunda. O incinin kirlenmemesi lazım. Kirletilmişse eğer yerel yönetimler eliyle temizlenilmeli. Kasabalar heykellerle, kentler anıtlarıyla anılır. Yalova’da sadece bir tane heykel var” dedi.

Yılmaz “Bize bir alan verilsin”

  Folklor çalışmalarını düzenleyecek salonlarının olmadığını belirten Yalova Turizm Folklor Araştırma Geliştirme Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Volkan Yılmaz, “400 kursiyerimiz var. Gençlerimizin kötü alışkanlılardan uzak durması için bu gibi etkinliklere yönlendirmeliyiz. Şu an çalışmalarımızı düğün salonunda sürdürüyoruz. Bize bir alan verilmesini istiyoruz” diye konuştu.

  Kadın Meclisi Başkanı Nurten Anıl Kalyoncu, “ Kadın, çocuk ve hayvanlar için güvenirlik sağlanmalı. Hayvan mezarlığı istiyoruz. Hayvanlar için parklar yapılmalı. Çocukların gittiği parklar daha güvenilir hale gelmeli. Eskiden gece yarısı Çiftlikköy’den Yalova’ya yürüyerek gelebildiğim yolu şimdi yürüyemiyorum. Tekrardan güvenilir bir şehir haline gelmeliyiz” diye belirtti.

Tuna “Yalovaspor’a destek lazım”

  Yalovaspor Başkan Onay Tuna, “Yalovaspor son on yıldır kaderine terk edilmişti. Geçen yıl aldık ve şampiyon olduk. Oyuncular dağıtılmıştı. Biz istilayı sadece Yalova’daki yabancılardan değil ticaret yapanlardan da görüyoruz. Kimse destek vermiyor. Stadyumun hali içler acısı. Tribünlere biraz yüklensek çökecek durumda, deprem görmüş sonuçta. Takıma destek lazım. Yalova’da yaşayan herkesin Yalovaspor’a üye olmasını istiyorum. Böylelikle de maddi sıkıntılarım da biter” dedi.

İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Hüseyin Cibir, “Yalova göç alan bir yer. Öğrenci kapasitemiz artıyor. Belediyeden talebimiz yeni imara açılan yerlerde de eğitim tesislerinin açılması. Özellikle hissedarların olmadığı yerlerde açılmalıdır” sözlerine yer verdi.

Cibir, ‘’Yalova göç alan bir yer’’

İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Hüseyin Cibir, “Yalova göç alan bir yer. Öğrenci kapasitemiz artıyor. Belediyeden talebimiz yeni imara açılan yerlerde de eğitim tesislerinin açılması. Özellikle hissedarların olmadığı yerlerde açılmalıdır” sözlerine yer verdi.

“Engelsiz kent kimliğini kaybediyoruz”

Yeni Yaşam Engelliler Dernek Başkanı Lale Dondurmacı ise, “Yalova’ya engelsiz kent diyorduk ama bu kimliğini kaybetmek üzere. Lokanta önlerindeki kaldırımlar ikinic bir lokanta olarak kullanılıyor adeta. Kaldırımlar işgal edilmiş durumda. Bir de buna motosiklet istilası da eklendi. Vatandaş yürüyemez hale geldi. Engelliye ait cadde ve kaldırımlar kalmadı. Yollar yenilenirken fikir alınmalı” diye konuştu.