İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından2017 yılında hazırlanan "Organik Arıcılık ve Organik Bal Üretiminin Yaygınlaştırılması Projesi" kapsamında Kurtköy, Soğucak, Safran, Ortaburun, Güllük ve Teşvikiye bölgelerindeOrganik Arıcılık yapacak yetiştiricilere, “Organik Arıcılığa Başlangıç Belgesi” arı kovanı ve arıcılık malzemeleri törenle dağıtıldı.

Yalova İl Tarım Müdürlüğü bahçesinde yapılan törene, Yalova Valisi Tuğba Yılmaz, Vali Yardımcısı Abdullah Çiftçi, AK Parti İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak ile Organik Arıcılık yapacak yetiştiriciler katıldı.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Suat Parıldar tören öncesinde Vali Tuğba Yılmaz ve diğer katılımcılara “Organik Arıcılık Projesi”yle ilgili sunum eşliğinde verdiği bilgilerin ardından, konuyla ilgili yaptığı açıklamada tüm dünyada hızla artan organik tarımsal ürünler arasında genellikle ülkelerin geleneksel ürünlerinin organik üretilen ürün olarak ilk sırayı aldığını ifade ederek; “Türkiye’de başlangıçta 1985 yılında sadece 8 ürüne yönelik yapılan organik üretim, günümüzde 225 ürün çeşidine ulaşmıştır.2016 yılı verilerine göre ülkemizde organik tarım 67.878 üretici tarafından 523.778 hemkar alanda yapılmaktadır. Organik arıcılıkta ise 34 ilde 276 yetiştiriciyle 40.371 adet kovan varlığınave 349 ton bal üretimine ulaşılmıştır.

Organik arıcılığageçiş sürecinde ise 29 ilde 364 yetiştiriciye ait 35.871 arılı kovan bulunmaktadır. Projenin uygulanacağı ilimizde de 2017 yılında konvansiyonel yöntemle 283 yetiştirici 29.463 adet arılı kovanla yaklaşık 312 ton bal üretmiştir.

İl Müdürlüğümüz tarafındanilk defa 2017 yılında organik arıcılık ve organik bal üretiminin geliştirilmesini sağlamak amacıyla, “Organik Arıcılık ve Organik Bal Üretiminin Yaygınlaştırılması Projesi”  hazırlanmıştır. Proje 10 yetiştirici ve 600 adet kovanla Kurtköy, Soğucak, Safran, Ortaburun, Güllük, Teşvikiye bölgelerini kapsamakla birlikte organik arıcılık ilk etapta Kurtköy ve Güllük havzalarında uygulanacaktır. Proje, ülkemizde kestane balı için uygulanan ilk organik arıcılık projesi olacaktır. 

Bakanlığımızın 175.600 TL kaynak sağladığı bu proje 2018 - 2020 yılları arasında 3 yıl ( 36 ay) süreli olarak uygulanacaktır. Proje ile organik arıcılık yapacak 10 arı yetiştiricisine 60’şar adet kovan ve arıcılık malzemeleri dağıtılacak olup dağıtılan kovan ve arıcılık malzemeleri ile sertifikasyon işlemleri desteği geri ödemesiz olarak sağlanacaktır.

Proje ile hedef kitlenin organik arıcılık konusunda bilgi ve birikimlerinin artırılması, arı ve koloni sağlığı konusunda kültürel önlemlerle birlikte biyolojik ve biyoteknik yöntemlerin kullanımının yaygınlaştırılması, arıcılarımızın gelir düzeylerinin artırılması hedeflenmektedir. Arı ürünlerinin kolay pazarlanmasına katkı sağlanarak gelir seviyesinde ve istihdamda artışın yanında proje diğer üreticiler için bir rol model oluşturacak, üretimin yerinde kontrolü sağlanarak tüketicilerin güvenilir ve sağlıklı gıdaya erişme imkanları artırılacaktır. Proje sonucunda Yalova’da üretilen organik kestane balının ülke çapında tanıtımına katkı sağlanmış olacaktır”dedi.

Suat Parıldar’ın açıklamasının ardından Müdürlük bahçesinde protokol üyeleri tarafından projeden yararlanacak arı yetiştiricilerine, Organik Arıcılığa Başlangıç Belgeleri, her birine 60’ar adet arı kovanı ve arıcılık malzemeleri törenle dağıtıldı.