Yalova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve gazetemiz imtiyaz sahibi Ayhan Polat, Yalova Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı ve 3. Göz Gazetesi İmtiyaz Sahibi İrfan Aydın, Yalova Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri ve Çınarcık Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Emine Ballı, Yalova Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi, Etik Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Anadolu Ajansı Altınova Muhabiri Nevzat Samancı, Yalova Valiliği görevine son Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile atanan Muammer Erol’u makamında ziyaret ettiler.

   YGC Başkanı ve Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Ayhan Polat, Vali Muammer Erol’a hayırlı olsun dileklerini ifade ettikten sonra, Yalova Gazeteciler Cemiyeti’nin kuruluş yılı, üye sayısı, bağlı bulunduğu federasyon ve konfederasyon hakkında bilgiler verdi.

  Mesleki çalışmaları ve projelerini kısaca anlatan Polat, gazetecilik mesleğinin sorunlarından, Yalova’da mesleği icra ederken karşılaşılan problemlerden bahsetti.

  YGC Başkanı ve Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Ayhan Polat; “2009’dan bu yana başkanlık görevini 4. dönemdir yapıyorum. Yalova’da yaklaşık 45 üyemiz 5 tane de fahri üyemiz bulunuyor. Marmara Gazeteciler Federasyonu’na Yalova’nın tek gazeteci meslek yapılanmasıyız.

  Marmara Gazeteciler Federasyonu da Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’na bağlıdır. 2013’te Marmara Gazeteciler Federasyonu ile beraber toplamda 5 federasyon ile 2014’te Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nu kurduk. Şu an için Türkiye’nin en büyük meslek örgütü çatısı altındayız. Mesleki sorun ve sıkıntılarımızı hükümetlere götürüyoruz.

Yalova’da, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu 9. Başkanlar Kurulu Toplantısını yaptık.   Yalova’yı 81 il, 5 ilçe cemiyet başkanı, 8 federasyon ve konfederasyon yönetimini eşleri ile Termal kaplıca tesislerinde ağırladık. Kentimizi çok iyi tanıttık. Yalova’ya hayran kaldılar, yaklaşık her il en az 10 yayınlarında Yalova’dan bahsetti. Yalova için çok büyük bir tanıtım oldu.

   Kurulduğumuz yıldan bu yana son 4 dönemdir, Türkiye’ de yayınlanan vasıflı gazetelerin 1200 vasıflı gazetenin oylarıyla, 3 tane arkadaşımızı, her dönem Basın İlan Kurumu’nun 36 kişiden oluşan komisyonuna seçtiriyoruz, bir arkadaşımız ise Basın İlan Kurumu Yönetiminde bulunuyor.

    İnternet Gazeteciliğinin 212 Basın Kanunu kapsamına alınmasını istiyoruz. Bunun için de 2012 yılında Türkiye Gazeteciler Federasyonu bünyesindeyken, yasalaşması noktasında, o dönemin Başkan Yardımcısı Bülent Arınç’a öneri dosyası sunduk. Bu konu, Meclis Genel Kurul’da gündeme geldi; ama ondan sonra hiçbir sonuç alamadık. Sorunlarımız çok, medyanın tek çatı altında yapılanması gerektiği düşüncesindeyiz. Sorunlarımız her geçen gün artıyor. En son döviz kurlarındaki yükselmeden dolayı, kağıt, kalıp ve benzeri malzemelerimizin fiyatı ikiye katlandı. Anadolu’da vasıflı gazeteler de çok zor durumdalar. İnşallah ilerleyen süreçte hükümetimiz bu konulara da duyarlılık gösterilir.

    En son Ekim ayı içerisinde Ordu’da yapılan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun 17. Başkanlar Kurulu Toplantısı’nda Başkanımız sonuç bildirgesinde bu konulara değindi ve Medya’ya kredi desteğinin gerekliliğine değindi.

   Bu mesleği yapanların gerçekten iyi araştırılmasını istiyoruz; Yalova’da bu işin ehli olmayan, tetikçilik yapan, kayıt dışı habercilik yapanlar var.

   Yalova’da, Anadolu Ajansı haricinde birçok ajans ve yerel gazeteler var. Yalova Emniyet Müdürlüğü birimlerinden sadece Anadolu Ajansı Yalova muhabiri ile bilgiler paylaşılıyor. Diğer gazetelerin bilgilendirilmesi noktasında sıkıntı var” şeklinde konuştu.

    Yalova Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı ve 3. Göz Gazetesi İmtiyaz Sahibi İrfan Aydın ise; “Anadolu Ajansı devletin ajansı, devletin çalışan memuru bu işi yapardı. Bir gazetenin muhabiri, bir ajansın temsilcisi yapıyor AA muhabirliğini. Şimdi, Anadolu Ajans muhatap alındığında o gazetenin imtiyaz sahibi muhatap alınıyor. Günümüzde, bu durum diğer gazetelere karşı bir güç haline geliyor. Eskiden herkese eşitti devletin resmi kurumları; ama şimdi o disiplin ile çalışılmıyor” dedi.

   Vali Erol bu şikayetlerin ardından yaptığı açıklamasında: “Benim çalışacağım dersler neler olsun, öncelik sıralaması nasıl olur, hangi işin ucundan tutmalı, sonuç alınabilecek ne var?’bu konuda yoklamalar ile gerekli tespiti yapmaya çalışıyoruz. İnşallah bu sorunları tespit etmemiz uzun sürmeyecek. Epeyce de problem var gördüğüm kadarıyla. Her yerin kendine özel, o yer için önemli problemleri vardır. Biraz daha sorumlu ve önde olmanın rolü ve gereği olarak o öncelik pozisyonunuzu, güçlü tutacak; liderliği, objektifliği ve üst bakışı kaybetmemek gerek. Burada yerel ve yerelde yaşayan insanların yaşadıkları problemleri, tıkandıkları sorunları, onlardan biriymişim gibi bakıp çözmeye kalkarsam çözemem. Onlardan biri gibi baktığımda onun baktığı yerden, onun gördüğü yerden bakar ve onun gibi değerlendiririm. Aynı çözümsüzlüğe mahkum olurum. İdareci arkadaşların, üst, öncü yönünü kaybetmemesi gerekir. Aklımın erdiğince, gücüm yettiğince sürdürülebilir bir bakış sergileyeceğim.

   Yalova’da farklı şehirlerden gelen birçok insanımız var. Başka şehirlerden gelen insanlar oraya entegre olmuşlarsa, orada da başka güzellikler ortaya çıkar ve Yalova biraz bunun örneği. A mahallesi şunların, B mahallesi bunların gibi bir şey yok. Her vatandaşımız, her yerde. Esnaf ve iş yeri olarak da her vatandaşımız her yerde. Herkes, bu şehrin yolunu, imkanlarını ve bunun gibi her şeyini kullanıyor. Bu şehir, yaz aylarında 1 milyon nüfusa ev sahipliği yapıyor. Demek ki esnafın da bir iş yapma kapasitesi var. Bu artan nüfusun ihtiyaçlarını esnaf giderebiliyor, bu durum iyileştirilebilir veya belli standartlar oluşturulabilir, gözlemlenmesi lazım” dedi.

  YGC Başkan Yardımcısı İrfan Aydın’ın, Yalova Üniversitesi hakkında ne düşünüyorsunuz sorusunu Vali Erol; “Üniversite’de ilk kuruluş olmanın getirdiği problemler ve idarenin getirdiği sorunları olmuş. Rektörlüğe, geliş gidişler oldu. 15 Temmuz’dan sonra ki dönemde Yalova Üniversite’sinde baştan aşağı değişimler olmuş.

   Üniversiteye gelen öğrencilerin, iyi dedikleri şartları bulabilmesi, okul ve şehir için avantajlar sağlar. Öğrenci için yurt var; ama öğretim görevlileri için yok. Öğretim görevlileri için kampus alanında lojman yapılsa daha iyi olur. Akademisyenleri Yalova’da tutmamız gerek. Bilgi üretecek insanlara ihtiyaç var, çağımızda bilgiye hakim olan Dünya’ya hakim olur. Büyük başarılar için süreç gerekli. Bir alanın, bölümün, branşın üniversitesi olmalı. O alana yoğunlaşıp gerekenler yapılmalı. O alanda en bilgili, en kaliteli kişilerin peşine düşmek gerekli. Yalova Üniversitesi Rektörü Suat Cebeci’de yeni geldi, önünde 5 sene var, bu süreç iyi değerlendirilmeli. Önümüzde avantajlı bir dönem var.

  Yakın zamanda seçimler olacak. Adaylar kendilerini tanıtmak için çalışmalara başladı. Onlar yapacaklarını, planlarını anlatmak isteyecekler; ama sizin onlara bunları yapmanızı istiyoruz diyebileceğiniz bir hazırlığınız olmalı. İsteklerinizi belirleyip, ifade edebilmelisiniz. Biz, A veya B partisi kim seçilirse seçilsin, seçilen kişiye senin çalışacağın dersler bunlar, bunları istiyoruz demeliyiz. Onlar bazen bazı konularda tereddüt ediyorlar. Yapılacak işler ile ilgili kamu desteği ve isteğinin olduğunu görmeleri daha faydalı olur” dedi.

   Haber/Fotoğraf: Yasemen Yeter