Ahilik kültürünün yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla her yıl 13-19 Eylül 2021 tarihleri arasında kutlanan Ahilik Haftası dolayısıyla İl Kutlama Komitesi, 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanında bir araya geldi.

Vali Erol, plaket taktim etti

Çiftlikköy Esnaf ve Sanatkârlar Odası’nın, Yılın Ahisi’nin seçilmesi için yaptı müracaat ile kurulan komisyon neticesinde Yılın Ahisi Çiftlikköy esnaflarından Hayrettin Eryiğit seçildi.

Etkinlik kapsamında Ahilik Haftası İl Kutlama Komitesi, yılın ahisi seçilen

15 Şubat 1960 yılında Yalova’da doğan, 1974 yılında çırak olarak başladığı elektrik mesleğini 3 yıl Sudi Arabistan’da sürdüren ve 1989 yılında kurduğu Eryiğit Elektrik Firması ile Çiftlikköy Sahil Mahallesinde hizmet veren Hayrettin Eryiğit ile birlikte Vali Muammer Erol’u makamında ziyaret etti. Ziyaretin ardından Yılın Ahisi seçilen Hayrettin Eryiğit’e Ahilik cübbesi giydirildi ve Yalova Valisi Muammer Erol kendisine teşekkür plaketi takdim etti. Yılın kalfası Diyar Oruç’a YESOB Başkan Yardımcısı Adnan Dağ ve yılın çırağı Eren Eryılmaz’a ise Yalova Ticaret Müdürü Alparslan Tunalı tarafından ödülleri verildi.

Tekin, “Ahilik Anadolu’da 700 yıl boyunca uygulandı”

 Yılın Ahisi seçilen Eryiğit’i kutlayan Çiftlikköy Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Ramazan Tekin, “Toplumun sosyal, ekonomik ve kültürel hayatının düzenlenmesinde önemli rol oynayan Ahilik Teşkilatı, birliktelik ve dayanışmanın ortak adıdır.” diyerek Ahiliğin Anadolu’da 700 yıl boyunca esnaf ve sanatkârlar için başarıyla uygulandığını ve o günlerde oluşturulan sağlıklı toplum yapısının yüzyıllar boyunca sürdüğünü aktardı.

Tekin, “Ahilik sistemi ekonomimize önemli katkı sağlayacaktır”  

“Osmanlı’nın kuruluşunda da çok büyük emeği geçen Ahilik kültürünü tarihimizin derinliklerine hapsetmek ve sadece belli gün ve haftalarda kutlamak yerine, bu sistemi günümüz koşullarına göre yeniden yapılandırmak ekonomimizin hizmetine girmesini sağlamak toplumumuzun gelişmesine önemli katkı sağlayacaktır” tavsiyesinde bulunan Başkan Tekin, “Ticari ve toplumsal ilişkilerde dürüstlük, güvenilirlik, iş ve meslek ahlakına saygı, hak ve iş hukukuna riayet etme, saygılı, şefkatli, cömert ve güler yüzlü olma ilkelerini esas alan Ahilik sistemini uygulamayı, günümüzde de tam anlamıyla başarabilsek yaşadığımız bir kaç sorun kendiliğinden ortadan kalkacaktır” açıklamasında bulundu.

“Millet olarak Ahi Evran muhabbeti ile birbirimizi kucaklamalı, sanayide ve ticarette doğruluktan ve dürüstlükten ödün vermeden dünya milletleriyle yarışmalıyız.” sözleriyle duygularını ifade eden Tekin, “Esnaf ve sanatkarlarımız başta olmak üzere temsil ettiğim Çiftlikköy Esnaf ve Sanatkârlar Odası olarak Ahilik Kültür Haftasını kutluyorum.” dedi.