3 Ağustos 2016 tarihli ve 6736 sayılı 'Bazı Alacakların Yapılandırılmasına İlişkin Kanun' 19.08.2016 tarihli ve 29806 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanun, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu hükümlerine göre üyelerin oda ve borsalara olan aidat, navlun hâsılatından alınacak olan oda payları ve borsa tescil ücreti ile oda ve borsaların Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine olan aidat borçları asıllarının ödenmemiş kısmını da kapsıyor. Bunların haricindeki oda ve borsa alacakları ise kapsam dışında kalıyor.

 

Becan açıklamasında, " Öncelikle anılan maddenin 30 Haziran 2016 tarihinden önceki alacakların tahsilini düzenlediğinden Ekim ayında ödenmesi gereken 2016 yılı aidatlarının 2'nci taksitlerinin madde kapsamı dışında kaldığının altını çizdi.

 

Becan, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih olan 19 Ağustos 2016 tarihinden önce üyelerin borç asıllarının kısmen veya tamamen ödenmiş olması halinde, ödenmiş borç asıllarına isabet eden faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi feri alacakların, üyelerin herhangi bir başvuru yapmasına gerek kalmaksızın Yönetim Kurulu kararına istinaden alacak kayıtlarından silineceğini ifade etti.

Becan, kısmen ödeme olması halinde ise bu ödemeye tekabül eden orandaki gecikme zamları affedilecek olup, ödenmemiş kısma ilişkin gecikme zamlarının silinmesi söz konusu olamayacağını söyledi.

 

"Taksitlendirme imkanı"

Üyelerin kanunda belirtilen taksitlendirme imkânından yararlanabilmesi için 31 Ekim 2016 tarihine kadar oda ve borsaya bir dilekçe ile başvurması gerektiğini de belirten Becan, "Taksitli ödeme yapmak istemeyen üyeler ise ilk taksit ödeme süresinin sonuna kadar aidat borcu aslının tamamını yatırarak bu Kanun hükmünden yararlanabilir. Toplam meblağ, üyenin talebi doğrultusunda, azami altı takside kadar bölünebilir. Üyenin talebi üzerine bölünen taksitler ödeme zamanları ile birlikte üyeye bildirilir. Birinci taksitin son ödeme günü 30 Kasım 2016 olup, altı aylık taksit yapılması durumunda kalan beş taksit birer aylık dönemler halinde tahsil edilir. Taksitlerden herhangi birinin öngörülen süre ve şekilde kısmen veya tamamen ödenmemesi halinde yapılandırmanın iptal edilerek aidat borcunun eski haline döndürüleceği ve o ana kadar yapılan tahsilâtların borçtan düşülerek günlük gecikme zammı tahakkuk ettirilmeye devam edecek" dedi.

 

"Kredi kartına taksitlendirme"

Becan, anapara borç tutarının kanunda belirtilen şekilde ve sürelerde kredi kartı ile de taksitlendirilebileceğinin altını çizdi.

 

"Askıdan inmek için borcun tamamının ödenmesi şart"

Becan son olarak, borçlarını taksitlendiren askıdaki üyeler için borçlarının tamamını ödemedikçe askıdan indirme işleminin yapılmayacak olduğunu ve taksitlerin tamamını ödeme halinde ise son taksit ödeme günü itibariyle üyelerin askıdan indirileceğini ve bu üyelerin isimlerinin meslek grupları ve seçmen listelerine dahil edilerek aidat tahakkuklarının yeniden başlatılacağını ifade etti. Yapılandırma süresi içinde askıdan inmek için ise başvuranların yapılandırma sonuna kadar taksitlerin toplamını defaten ödemeleri halinde askıdan indirme işlemi yapılacak.