Tike restoranda gerçekleşen kahvaltılı basın toplantısına, YTSO meclis üyelerinden Eski YTSO Başkanı Celal Özel, meclis üyelerinden Başol Haraç, Nusret Karaalioğlu, Murat İpek, İsmail Türk, Selim Selimoğlu ve Hulusi Koççukuru, Abdullah Okul, Ali Varol, Şahin Tiryaki ve Murat Tiryaki ve basın mensupları katılım sağladı.

     Kamuoyunu bilgilendirmek için toplantı düzenlediğini ifade eden YTSO Meclis Üyesi Başol Haraç, “Konuyla ilgili Meclis Başkanı bizi Perşembe günü yazılı olarak bilgilendirdi. Toplantı tek gündem maddesi ile gerçekleşti. Görüştüğümüz gündem maddesi; Yalova Belediyesi ukdesinde bulunan ilimiz Gazi Paşa Caddesi üzerinde 34 ada 4 parseldeki 797 metrekare yüzölçümlü eski tekel binası olarak bilinen taşınmazın yeni YTSO hizmet binası yapılması amacıyla mevcut oda binasının belirtilen taşınmaz ile takas yolu ile odamıza tahsisi konusunun görüşülerek karara bağlanması. Şu an burada toplanma sebebimiz bu konuda edinmiş olduğumuz bilgileri kamuoyu ile paylaşmak. Ama maalesef çok şey paylaşamayacağız. Çünkü Cuma günü yapılan meclis toplantısında konu hakkında detaylı bilgi sahibi olamadık meclise gittik. Mecliste bu konu ile ilgili bir dosya, teknik çalışma, bir rapor yoktu. Bir sunum da gerçekleşmedi. Tabi bu beklentilerle gittik. Ancak yazılı bir bilgilendirme de bizlere yapılmadı. Sadece sözlü olarak yönetim kurulu başkanı ve başkan yardımcısı konu hakkında görüşlerini söyledi. Gazi Paşa caddesi üzerindeki eski tekel binasının mevcut oda binamızla takas yolu ile pazarlığı söz konusu olmuş. YTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Muhammet Sarıoğlu, kürsüde bu konu ile ilgili kendi ifadesine göre, yaklaşık bir buçuk aydır çalıştıklarını söyledi. Konunun diğer muhatabı Yalova Belediyesi. Görüşmeler yapılmış ancak biz meclis üyeleri bir gün önce öğlen saatinde toplantıya davet ediliyoruz. Hâlbuki bu konu uzunca bir süre görüşülmüş. Tabii belli sorular ilettik. Soru sordukça konu hakkında bilgi sahibi olduk. Söz konusu takası, tekel binasını yıkıp yapmak suretiyle, odamız kendi imkanları ile gerçekleştirecek. Burada en önemli konu giriş katının 450 metrekare gibi bir bölümünün yine belediye ukdesinde kalması söz konusuymuş. Yaklaşık 650 küsür metrekare bir giriş var. Hangi amaçla kullanılacağını sorduk. Ticaret müzesi olarak kullanılacağı ifade edildi. Hiçbir yazılı bilgi ve teknik bilgi yok’ dedi.

     YTSO’nun mensupları ve kentin işadamları olarak olaya farklı baktıklarını ifade eden YTSO Meclis Üyelerinden Şahin Tiryaki, ”Sürpriz bir olağanüstü toplantı ile sadece tek gündem maddesini görüştüklerini ifade eden, ‘Bu tür konular ile ilgili önceden detay da veriliyordu. Fakat çok hızlı bir süreç yaşandı. Bazı şeyleri tahmin ederek katıldık. Fakat tahminimizin ötesinde farklı bir tablo ile karşılaştık. Gelişen ve büyüyen Yalova’nın yeni bir hizmet binasına ihtiyacı olduğu düşüncesi ile dört yıl boyunca ciddi bir çaba içerisindeydik. Fakat seçimler sonrası yönetim değiştiği için mevcut çalışmaları devam ettirmek yerine bahse konu olan eski tekel binası ile oda binasının takas edilmesi gündeme geldi. Biz Cuma günkü olağanüstü toplantı sonrasında kısa ve öz bir çalışma gerçekleştirdik. Mevcut yerin öncelikle uygun olup olmadığına baktık. Çünkü baktığınızda gelişen il ve ilçelerde yeni hizmet binaları kent içi trafik de göz önüne alınarak genellikle geniş alanlar ve şehrin dışı tercih edilerek inşa edilir’ dedi.

       Şahin Tiryaki, ‘Bir önceki yönetim olarak biz de modern bir binamız olsun, otoparkı ile, büyük bir toplantı salonu ile, kentimize yakışır, 2023 yılını da öngören projeksiyon ile Yalova’ya yakışır bir oda hayali kurduk. Ancak böyle bir takas yolu ile odamıza yeni bir hizmet binası kazandırmak uygun görülmüş. Zemin katı 724 metrekare, bir de ikinci ve üçüncü kat oturumların toplamı bin 554 metrekare. Çatı piyesi yani en son kat 227 metrekarelik bir alandan ibaret. Bahse konu yerin toplam inşaat alanı zeminden en üst kata kadar 2 bin 505 metrekare. Yalnız YTSO’ya teklif edilen alan bin 981 metrekare. İnşaat sektöründen gelen birisi olarak olaya şu şekilde yaklaşıyorum. Takasın odaya ne verdiğini hesaplamak durumundayız. İnşaatın toplam maliyetine baktığımızda iç dekorasyon hariç ortalama bir milyon 753 bin TL’ye tekabül ediyor. Artı mevcut hizmet binasının tamamen belediye verilmek üzere isteniyor. 1 milyon 500 TL civarında bir bedelden söz ediliyor. Aynen öyle kabul edip üzerine koyduğumuzda odamızın cebinden çıkacak olan toplam harcama 4 Milyona yakın’ dedi.
     YTSO Meclis Üyesi Murat Tiryaki, ‘Meclisteki bu bahsi geçen arsa Yalova merkezde, insan yoğunluğunun fazla olduğu, taşıt trafiğin az olduğu bir bölge. Burada inşaat yapımı sırasında birçok zorluklar çıkacak karşımıza. Örneğin Yalova’da yaz aylarında inşaat yapımı yasağı var. Aynı zamanda bölge, şehir merkezinde olduğu için, yapıların güvenliğini ve o Gazi Paşa Caddesi’ni kullanan insanlar için, güvenliğini düşündüğümüz zaman inşaat yapımı da epey bir süre alacak. Arsa olarak, bu mevcut arsa Yalova’da otopark sorunun yoğun olduğu yerde’ dedi.

    YTSO eski başkanı Celal Özel, ‘YTSO’nun nasıl bir ticaret odasına ihtiyacı var ilk önce bunu bilmek lazım. Odamız için hayati önem taşıyan yeni bina yerinin aceleyle gündeme getirilmesi doğru değil. Bu tarz konuların meclisten oy çokluğuyla değil oy birliğiyle geçmesi gerekiyor. Öncelikle, YTSO’ya eski tekel binasını verme düşüncesinden dolayı Yalova Belediyesi’ne teşekkür ediyorum. Böyle bir teklifte bulunulması elbette güzel. Burada asıl önemli olan bizim nasıl bir oda binası istediğimiz. Fakat bunun için bir beyin fırtınası yapılmalı ve ortak paydada buluşulmalıydı. Dolayısıyla mecliste alınan karar oybirliğiyle olmalıydı. Yeni oda binası 20-30 yılın ihtiyacını karşılayacak bir yapıda düşünülmeli. YTSO maddi gücü belli olan bir oda. Odanın burada bir hizmet binasını tek başına yapması zor. TOBB’un desteğiyle daha kapsamlı bir bina yapılabilir. Bizim yaptığımız başvuru sonrasında Bakanlık YTSO Binası yapması için Yalova devlet hastanesi karşısında yer tahsis etmişti. Burasını neden göz ardı edildi’ şeklinde konuşmasını tamamladı.

Toplantı sonrasında, YTSO Meclis Üyeleri basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.