Türkiye’nin dönem başkanlığı yaptığı Avrupa Afet Risklerinin Azaltılması Forumu, AFAD’ın ev sahipliğinde yapıldı. UNISDR tarafından başlatılan “Dirençli Şehirler” kampanyasında afetlere hazırlıklı şehir olmak için 10 kriter belirlendi. Yalova Belediyesi, belirlenen kriterleri yerine getirerek “Dirençli Şehirler” sertifikasını almaya hak kazandı.

Yalova, İstanbul, Kocaeli ve Antalya’ya Sertifika

Açılış konuşmalarının ardından AFAD ve UNISDR işbirliği ile desteklenen “Şehirler Dirençli Hale Geliyor - Şehrim Hazırlanıyor” kampanyası kapsamındaafetlere hazırlıklı şehir olmak için belirlenen kriterleri yerine getiren şehirlere sertifikaları verildi.

Daha önce Gaziantep’in aldığı sertifikayı almaya hak kazanan Yalova, İstanbul, Antalya ve Kocaeli’ne ‘Dirençli Şehir’ sertifikası törenle teslim edildi.Yalova adına sertifikayı Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Dinçer İlhan teslim aldı.

Tek İl Belediyesiyiz

Avrupa Afet Risklerinin Azaltılması Forumu’nda alınan sertifikayı Belediye Başkan Yardımcısı Dinçer İlhan, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman’a teslim ederek, toplantı hakkında bilgiler verdi.

“1999 Depremi Yalova’nın afet konusunda bilinçlenmesinin en önemli unsuru oldu” diyen Başkan Vefa Salman; “Yalova birinci derece deprem bölgesi. 1999’da yaşadığımız acı tecrübe bu konuda hepimizin bilinçlenmesine vesile oldu. Ancak zaman geçtikçe insanlar yaşanılanları unutabiliyor. Gelecek nesillerin aynı acıyı yaşamaması için bizlere büyük sorumluluk düşüyor. Bu nedenle geçmişte alınan önemli kararları uygulamayı sürdürürken günümüz koşullarına uygun olarak sunulan kriterlerinde sağlanması konusunda elimizi taşın altına koyuyoruz.

Ülkemizde Yalova’nın haricinde ‘Dirençli Şehir’ sertifikasına sahip diğer 4 kent Büyükşehir Belediyesi. Birçok konuda olduğu gibi bu konuda da Yalova farkını ortaya koyarak büyükşehirleri ve diğer il belediyelerinin önünde yer alan tek il belediyesi olarak programa dahil olmuştur. Çünkü insan hayatının ne denli önemli olduğunu biliyoruz. Çünkü afetlerin değil, afete hazırlıksız yakalanmanın ölümlere neden olduğunu biliyoruz. Bu konuda radikal olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.