Toplantıda bir konuşma yapan Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman; Selüloz ve Kâğıt Sanayi Vakfı Başkanı Erdal Sükan ve vakıf üyelerini Yalova’da ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu ifade etti. Salman; “İlk kağıt üretim merkezi olan Yalova’ya marka değeri katmak için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Müzenin ziyaretçi sayısı 2015 Mart ayı itibariyle 100 bini aştı. Bu sayının yaklaşık 50 bini şehir dışından, 8 bini de yurtdışından geldi. Yalova, kağıt müzesiyle de marka olacak” dedi.

Başkan Salman, Yalova’nın kültürel ve coğrafik değerleri hakkında da katılımcılara bilgi verdi, şehrin gelişimi ve belediye projeleri hakkındaki soruları yanıtladı.

Toplantının devamında; Selüloz ve Kağıt Sanayi Vakfı Üyeleri’nden Selüloz Kağıt Sanayi Vakfı, Yalova’da faaliyet gösteren Eczacıbaşı kuruluşu İpek  Kağıt, Sabancı kuruluşu Olmuksan, International Paper  Ambalaj, Marmara Kağıt ve Ambalaj, Modern Karton,  Kahramanmaraş Kağıt Sanayi, Kocaeli’nde faaliyet gösteren Hayat Kimya, Muratlı Karton Kağıt Sanayi,  Pehlivanoğlu Kağıt ve Ambalaj Sanayi, Halkalı Kağıt ve Karton Sanayi temsilcileri; vakıf çalışmaları hakkında görüşmelerde bulundu.

Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, kağıt sektörünün öncü kuruluşlarının temsilcilerine günün anısına özel, müze bünyesinde üretilmiş kağıttan yapılan belgeler ve şükran plaketlerini verdi.


“Türkiye Kağitçilik Tarihinin Ilk Müzesi”

 

Yalova Belediyesi İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi Hakkında

 

1745 yılında İbrahim Müteferrika tarafından ilk kağıt üretim merkezinin kurulduğu yer olan Yalova’da açılan müze, zengin bir belge kütüphanesine sahip. Kağıtçılık tarihi konusunda çalışmalar yürütülen müzede; kağıdın tarihi, üretimi, korunması, kağıt sanatları, Türkler ve kağıt, kağıt sanayi, kitabın ve kütüphaneciliğin tarihi gibi konularda oluşturulan bilgi panoları yer alıyor.

 

Kuruluş çalışmaları sırasında yüzlerce bilim insanının gönüllü danışmanlık yaptığı ve Dünya Kağıt Müzeleri organizasyonu tarafından da desteklenen müzenin ziyaretçileri, üretim atölyesinde kendi kağıtlarını da üretebiliyor.