Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu” tarafından belirlenen “10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü”, ruh sağlığı konusunda toplumun bilinçlendirilmesi ve bu alanda yaşanan sorunlara kamuoyunun dikkatinin çekilmesini amaçlar.

 İnsan, ruhsal ve bedensel varlığı ile bir bütündür. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) sağlığı, “ruhsal, bedensel ve sosyal olarak tam bir iyilik hali” olarak tanımlamaktadır. Ruh sağlığı, hayat kalitesinin temelidir. Ruh sağlığının korunması hem bireylerin yaşam kalitesini arttırır hem de sosyal bütünleşmeyi ve toplumda üretkenliği sağlar.

Dünya Sağlık Örgütü, 2015 yılının 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü temasını  “Ruh Sağlığında Saygınlık” olarak belirlemiştir. Ruhsal hastalıklar nedeniyle damgalanma, ayrımcılık, işsizlik ve genel sağlık hizmetinden yeterli yararlanamamak ruh sağlığı alanında yaşanan önemli sorunlardandır. Bu kapsamda ruhsal hastalığı olan kişiler açısından insan hakları bazlı politika ve yasaların geliştirilmesi, sağlık çalışanlarının eğitimi, aydınlatılmış onama saygı ve kişilerin karar verme süreçlerine dahil edilmesi konularına vurgu yapılmıştır.

Müdürlüğümüzce 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü kapsamında, alışveriş merkezlerinde stant açılması, ilimizde bulunan toplum ruh sağlığı merkezi ziyareti, farkındalık yürüyüşü düzenlenmesi, sağlık çalışanlarına film gösterimi yapılması, halka ve sağlık çalışanlarına yönelik bilgilendirme eğitimlerinin düzenlenmesi gibi çeşitli etkinlikler planlanmaktadır.