Çelebi; Osmanlı'nın gelenek, görenek, kültür, ahlak, adalet, misyon gibi özelliklerini toplumla buluşturma hedeflerinin olduğunu belirtti.

Bu kapsamda öncelikle Osmanlı'nın cami merkezli kültürünü en iyi yansıtan Külliyeleri’nden işe başladıklarını söyleyen Süleyman Çelebi, "Osmanlı eseri camilerde toplumun her ihtiyacının düşünüldüğünü bu vesile ile cami çevresinde, misafirhane, aşevleri, eğitim merkezleri, türbeler, ibadethane, hamam, WC ve buna benzer sosyal tesisler düşünülmüştür. Biz yakınımızda bulunan ve Osmanlı'nın ilk dönemlerini kapsayan Bursa Camileri’ni ziyaret ederek, buralarda ecdadımızın mimarisini, sanatını, incelik ve zerafetini, sonraki nesillere mesajlarını görerek ve inceleyerek bir ders çıkartmaya çalışıyoruz.

Ulucami'nin ayrıntılarına inmeden kabaca bir ziyarette bile bir günde incelenmesinin yeterli olmayacağını düşünüyoruz. Özellikle Yeşil Külliyesi o dönemin dehaca yapılmış eserine yabancı turistler bile hayran kalıyorlar. Gönül insanı Emir Sultan'ın anlaşılabilmesi bugün Türkiye'yi yeniden şaha kaldırır.

Her Yalovalının bu camileri gördüğünü ve buralarda namaz kıldığını düşünüyoruz. Ancak tanıtımsız cami ziyaretlerinden ibadet dışında alınacak bir dersin çok nakıs olduğuna inanıyoruz. Biz bu nedenle halkımızla dini-tarihi eserlerimizi buluşturup küllenmiş cevherlerin küllerini silme gayretindeyiz.” Dedi.

Osmanlı Ocakları İl Başkanı Süleyman Çelebi, ilk dönem Osmanlı Köylerinden olan Cumalıkızık köyünün tarihi dokusunu da yerinde görerek kendi kültürümüzden ne kadar uzaklaştığımızı kıyaslayabiliyoruz.

Halkımızın bu ziyaret programlarına ilgili olması bizleri mutlu ediyor. Bir ay içerisinde ellişerli gruplar halinde ikinci ziyaretimizi de gerçekleştirdik. Marmara bölgesinde ikamet edip de İstanbul, Bursa, Edirne gibi yakın mesafemizdeki Osmanlı’nın ana merkezlerinde bulunan tarihin nefis kokularından mahrum kalmanın bir eksiklik olduğuna inanarak bu çalışmalarımızı öncelikli tuttuk. Bu ziyaret programlarımıza rutin olarak devam edeceğiz. Bize destek olan dernek gönüllülerimize ve halkımıza teşekkür etmeden de geçemeyeceğim."dedi