Kabızlık günümüzde en yaygın sağlık sorunlarından biridir. Genetik faktörünün yanında birçok çevresel faktörle de meydana gelebilir. Diyetisyen yardımıyla beslenmemize ve hareketimize dikkat ettiğimiz sürece hayatımızda yapacağımız ufak değişikliklerle bu sorunun önlemini alabiliriz. Bu değişikliklerin bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz;

Günde 2 litre su

Su, birçok sağlık sorununun oluşumuna engel mucizevi besin ögesidir. Vücudumuzun su dengesini bozmamak için vücuttan atılan ve vücuda alınan su dengede olmalıdır. Günlük yaşantımıza, öğünler arasına en az 2 litre suyu eklediğimizde hem vücudumuzun ihtiyacını karşılayacağız hem sağlığına kavuşmasına yardımcı olacağız hem de sindirim sistemimizi hızlandıracağız.

Lifli (Posalı) gıdalar tüketmeye özen gösterin

Lifli gıdaların tüketimi kabızlığın önlenmesinde en etkili yöntemlerden biridir. Bağırsak hareketlerimi hızlandırarak dışkılamayı kolaylaştırır. Peki, hangi lifli gıdaları daha çok tüketmeliyiz? Tam tahıllı ürünler, kuru baklagiller, yulaf, bulgur, sert kabuklu meyveler, sebzeler örnek verilebilir. Çiğ tüketilen besinler pişmişlere kabuklu olanlar kabuksuzlara göre daha çok diyet posası içermektedir.

Günde 5 porsiyon sebze-meyve tüketin

Meyve ve sebzeler içerdiği posa sayesinde kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Meyvelerden elma, armut, incir, kuru kayısı, kuru erik, hurma; sebzelerden brokoli, ıspanak, havuç, enginar, taze fasulye posa değeri en yüksek meyve sebzelerdendir.

Hareketinizi arttırın

Düzenli şekilde yapılan fiziksel aktiviteyle bağırsak hareketleri de düzene girer. Bu sebeple iş çıkışlarında yapabileceğimiz 20-30 dakikalık tempolu yürüyüşlerle bile vücudumuzun verdiği olumlu tepkiyi görebileceğiz. Ancak bunun düzenli olması yani haftanın en az 4-5 gününü yürüyüşe ayırmamız gerektiğini unutmamalıyız.

Probiyotikleri hayatınıza sokun

Saydığımız tüm maddeleri yaptık ve hala çözüme kavuşamadık mı? O zaman probiyotiklerle tanışmanın tam zamanı. Probiyotiklerler yani faydalı bakterilerle bağırsak sorunlarını gidermeye yardımcı olur. Bağırsaktaki zararlı bakterilerin oluşmasını ve çoğalmasını engeller. Diyetisyeninize danışarak tüketeceğiniz probiyotiklerle bağırsak hareketlerini düzenli hale getirebiliriz.

Bu adımları 2-3 hafta düzenli şekilde uyguladığımız takdirde halen kabızlık sorununuzu çözemediyseniz hekime başvurmanızı öneririm. Unutmayın daha sağlıklı bir hayat zor değildir, diyetisyen yardımıyla attığınız küçük adımlarla büyük değişimler başarabilirsiniz.