Sulak alan ekosistemi ve kuş popülasyonlarını izlemek amacıyla her yıl tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de düzenli olarak yılda bir kez yapılan Kış Ortası Su kuşu Sayımı (KOSKS) çalışmaları tamamlandı.

Cemil Gezgin’in katılımları ile gerçekleştirildi

2018 Kış Ortası Su Kuşu sayımları, Orman ve Su İşler Bakanlığı personeli, Altınova Belediyesi Çevre Mühendisi Çağrı Gürol, Altınova Belediyesi adına hizmet veren Kuş Gözlemcisi Fatih Bülbül, Kuş Gözlemcisi Zafer Kılıçoğlu ile İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu Kurucularından Cemil Gezgin’in katılımları ile gerçekleştirildi.

“Lagünün önemini tekrar hatırlatmıştır“

Altınova Belediyesi adına hizmet veren Kuş Gözlemcisi Fatih Bülbül çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bülbül, “Ülkemizde çok az noktada üreyen poyraz kuşunun, Marmara bölgesinde ürediği iki noktadan biri olan Hersek Lagünü 3 birey poyraz kuşunu görece erken bir tarihte misafir ederek, Lagünün önemini tekrar hatırlatmıştır. Elmabaş patka, ince gagalı martı ve alanda üreyen kara gagalı sumru popülasyon artışı sevindiricidir.

Hersek Lagünü sadece su kuşları için değil alanda bulunan orman örtüsü sayesinde ötücü kuşlar için de çekici bir alandır. En yeni kaydımız olan Dağ bülbülü ile Lagün bir ötücü kuş türünü daha kayıt listesine katmıştır. Bu olumlu gelişmelerin yanında her yıl düzenli olarak bu aylarda gözlemlediğimiz ülkemiz için nadir tür olan Pufla ördeği maalesef alanda görülmemiştir. Bu türü tekrar görebilmenin umudunu sürdürüyoruz.

Tüm bu verilerin ışığında gelecek kuşaklara bırakabileceğimiz en önemli çevre miraslarımızdan biri olan Hersek Lagünü kuş cennetini koruma ve tanıtma faaliyetlerinin artarak devam edeceğine inanıyoruz” dedi.