Yalova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tahsin Becan, Çiftlikköy Kaymakamı Ömer Bilgin, Çiftlikköy Belediye Başkanı Ali Murat Silpagar, Taşköprü Belediye Başkanı İsmail Arslan ve üniversiteden dekanlar katıldılar. 

Peugeot T. Soysal Otomotiv San. ve Tic. Ltd. Şti. Müşteri İlişkileri Sorumlusu İlkim Gülhan Barlas’ın organizasyonu ile gerçekleştirilen VIP lasmanı istenilen hedefle sonuçlandı.

VIP lasmanı sonrası, Peugeot T. Soysal Otomotiv San. ve Tic. Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Soysal, gazetemiz imtiyaz sahibi Ayhan Polat’ın sorularını yanıtladı.

Ayhan Polat; “Turhan Soysal kimdir, kendinizi tanıtır mısınız?”

Turhan Soysal; “Adım Turhan Soysal, Siirtliyim aslen. İstanbul’da doğdum, büyüdüm. 17 yaşından beri ticaret ile uğraşıyorum. Bu yaştan sonra hep ticaretin içerisinde oldum. 1990 yılından beri de otomotiv sektörünün içindeyim. Bu işe İstanbul’da başladık. Birçok farklı marka aracın bayiliğini yaptık ve halen de; Hyundai, Nissan, Opel, Citroen, Otosan, Suzuki’nin bayiliklerinin bir kısmını devam ettiriyoruz.

Opel, Nissan ve Honda bayiliklerini ise Tekirdağ ilinde devam ettiriyoruz. Ben İstanbul’da oturuyorum. İstedik ki, yeni alanlarda da yatırımlar yapalım, İstanbul dışında da yatırım yapalım. Ondan dolayı da Yalova’yı seçtik. Yalova’da bir gelecek var, bir tarafı Bursa bir tarafı İstanbul bir tarafı Kocaeli, Yalova tam bir kavşak noktasında bir yerleşim yeri.  

Yalova’da Peugeot marka sıfır ve ikinci el araç satışı, yedek parça ve servis hizmetleri ile başladık ama farklı yatırımlarımız da olacak. İnşaat ve otomotiv sektöründe yatırımlarımız var. Başka sektörlerde de girişimlerimiz olacak. İçinde bulunduğumuz ekonomik şartlardan dolayı bekleme sürecindeyiz. En yakın zamanda farklı projelerle yeni yatırımlar gerçekleştireceğimizi ümit ediyoruz.”

Ayhan Polat; “Yalova’da Peugeot Bayiliği hizmetine hangi tarihte başladınız?”

Turhan Soysal; “Eylül 2017’de açılış gerçekleştirdik. Yaklaşık 2 senedir hizmet veriyoruz. Burada sıfır Peugeot araçlar, Peugeot yedek parça ve servis hizmetlerimiz var. Aynı zamanda ikinci el araç hizmetimiz de mevcut. Garantili ikinci el araçlar da satıyoruz. Yoğun bir şekilde çalışmamızı sürdürüyoruz. Bundan sonraki planlarımız da büyümek üzerine. Peugeot markası olarak Yalova’da iki senedir hizmet vermemize rağmen, pazar payına baktığınızda şu anda il bazında birinci sıradayız. Son 4-5 senedir Peugeot markasının ürünlerinde yüksek kalite anlayışı var, yoğun bir değişim var. Ürün gamı son senelerde yoğun bir şekilde değişti. Peugeot dünya çapında çok büyük yatırımlar ile ciddi bir büyüme ortaya koydu. Yeni modellerinde teknolojinin en üst seviyesini yansıtıyor. Yeni çıkan 3008, 5008, Rifter ve VIP lansmanını yaptığımız 508 modeli, sınıflarının en iyi araçları. Gerek motor olarak gerek donanım olarak, gerek yakıt ekonomisi olarak en iyisi. Kalite olarak da rakiplerinin çok önünde olan araçlardır. Fiyat politikası ile Peugeot, Türkiye’de pazar payını % 3’den, % 6’ya  çıkartmış durumda. Hedefimiz 2021 yılında % 9 pazar payına ulaşmak.”

Ayhan Polat; “Araç almayı düşünen biri için neler öneriyorsunuz?”

Turhan Soysal; “Peugeot, bu konuda çok avantajlı, çünkü çok geniş bir ürün gamına sahip. Her ihtiyaca uygun araçlarımız mevcut. Her tür ticari her tür binek aracımız mevcut. Son zamanlarda akaryakıt fiyatlarının artması ile beraber dizel araçlara rağbet oldukça arttı. Dizel motora sahip, otomatik şanzımanlı araçları insanlar tercih etmeye başladı. Bütün ürünlerimizde dizel otomatik seçeneklerimiz var, bu bizim için büyük bir avantaj.

Peugeot markasının pazar payını 5 sene içinde 5 katına çıkartma gibi ideal bir hedefimiz var.  Budan dolayı fiyat politikası kampanyaları çok cazip. Yedek parça fiyatlarına gelecek olursak; yerli bir araçtan farklı değil. Bakım fiyatlarımız da parça fiyatlarımız da makul seviyede.

Peugeot markası, müşteri memnuniyetini ön planda tutan bir anlayışa sahiptir. Araç garanti de dahi olmasa, 8 yaşına kadar olan araçların hepsine ücretsiz yol yardım hizmeti veriyoruz. Düşünün, arabanız 8 yaşına gelmiş, Allah göstermesin yolda kaldınız, aracınızın çekilmesi gerekiyorsa ücretsiz çekici geliyor, servise çekiyor ve beş kuruş para ödemiyorsunuz.

Garanti dahilinde olan bütün araçlar, bir günden fazla serviste kalacaksa, yedek araç hizmeti veriyoruz. Aracınız bir hafta serviste kalacaksa, muadili bir aracı size tahsis ediyoruz, böylelikle aracınız servisten çıkana kadar, siz araçsız kalmamış oluyorsunuz.

Türkiye’nin her yerinde geçerli olan bir uygulamadır bu. Çekici geliyor, aracınızı yüklüyor, size tahsis edilen aracı alıp yolculuğunuza devam ediyorsunuz. Daha sonra aracınız tamir edilince sizi arıyorlar. Bu hiçbir marka araçta yok. Peugeot markasının müşteri dönüşleri bu yüzden çok yüksek. Hiçbir markada olmayan bir şey bu.”

Ayhan Polat; “İstanbul’da bu işi yıllardır yapıyorsunuz. Neden Yalova’yı tercih ettiniz?”

Turhan Soysal; “Yalova tam olarak yatırım yapılacak bir yer. İstanbul ve benzeri şehirlerde yatırım maliyetleri çok yüksek. Ayrıca yatırım yoğunluğu da fazla ve Yalova’nın yatırım konusunda hak ettiği yerde olduğuna inanmıyorum. Burada yapılabilecek çok şey var. Yalova’dan İstanbul’a, Kocaeli’ye, Bursa’ya ulaşım oldukça kolay. Yalova’da turizm deseniz var, sanayi deseniz şu anda OSB’ler hayata geçiyor. Onlar da tamamlandığı zaman Yalova’nın çehresi değişecek. Yalova Üniversitesi, tersanelerin yarattığı katma değer Yalova’nın geliştiğinin bir göstergesidir.

Yalova yavaş yavaş hakkettiği yeri bulacak, inanıyoruz. Gayrimenkul olarak da hareketli bölgelerden bir tanesi. Arazi fiyatlarına baktığımız zaman da büyük şehirlere göre biraz daha düşük olduğunu görüyoruz. Bu saydıklarım sayesinde Yalova’da çok verimli yatırımlar gerçekleştirebileceğimizi görüyoruz.”

Ayhan Polat; “Yalova’ya yaptığınız mevcut yatırımlarınız dışında ne tür bir yatırım düşünceniz var?"

Turhan Soysal; “İnşaat sektöründe zaten varız, yedek parça üretimi ve dağıtımı ile ilgili bir projemiz söz konusu, şuanda otomotiv ile ilgili büyüme planlarımız var.”

 Ayhan Polat; ‘Yapılan lansman hakkında bilgi verebilir misiniz?’

Turhan Soysal; “Yeni aracımız, 508’in VIP lansmanı yapıldı. Sport sedan olarak görücüye çıkmış bir model. Yeni bir segment olarak eski 508’den doğdu diyebiliriz. Eski 508’e göre çok farklı özelliklere sahip. Donanım olarak son teknolojinin kullanıldığı bir platform. En üst segment araçlarda kullanılan özellikler, yeni 508’de de kullanıldı. Çok farklı bir araç.”

Ayhan Polat; “Araçlarda indirimler söz konusu mu?”

Turhan Soysal; “Bugün aracımızın tanıtımını yaptık. Ancak fiyat bandı tam olarak açıklanmadı. Genel bir talep toplama söz konusu. Yıl sonuna kadar 1000 adet yeni 508 gelecek Türkiye geneline. Şu anda çok daha fazla sayıda talep toplanmış durumda. Yıl başına kadar gelecek olan yeni 508’in tamamı satılmış durumda. Fiyat konusunda net bir şey söylemiyoruz ama fiyatın rakiplerine göre daha ekonomik olacağı konusunda eminiz.”

Ayhan Polat; “Peugeot 508’ün test sürüşü oldu mu?”

Turhan Soysal; “Test sürüşü gerçekleşmedi, yalnızca araç tanıtımı yapıldı. Test sürüşü ayrıca gerçekleştirilecek. Kasım ayının başında gerçekleştirilir büyük ihtimalle.”

Ayhan Polat; “Yalova’da faaliyet gösteren firmanızda kaç personel çalışıyor”  

Turhan Soysal; “Şu an için toplam çalışan personel sayısı 30’dur. Hepsi Yalova’da ikamet eden arkadaşlarımız. Özellikle çalışma arkadaşlarımızı işe alırken aidiyet konusuna önem veriyoruz. Diyoruz ki; Taşköprü beldesindeyiz, Taşköprü’den vatandaşlarımıza istihdamına katkıda bulunalım. Taşköprü, Çiftlikköy, Yalova olarak daireyi genişletiyoruz. Alış-verişlerimizi dahi bu şekilde yapıyoruz.

Bursa’da ya da İstanbul’da daha ucuz olsa dahi, ihtiyaçlarımızı Yalova’dan almayı tercih ediyoruz. Ne alacaksak buradan alıyoruz. Bu kentte yaşayan insanlar ile çalışıyoruz. Böylelikle bölge olarak birbirimiz ile çalışarak kalkınmayı sağlamak istiyoruz.”

 Ayhan Polat; “Yalova’ya yatırım yaptığınıza, bir pişmanlığınız var mı?”

Turhan Soysal; “Bizim için samimiyet ve müşteri memnuniyeti çok önemli, kişisel olarak da aynı şekilde. İsteğim şey insanlara bir faydamızın, iyiliğimizin dokunması. Bizim bölgemize bir faydamızın olması gerekli. Biz buraya yatırım yaptık ama müşteri memnuniyetini ve çalışma gayretimizi çok üst seviyede tuttuğumuz için Türkiye’nin her tarafına araç satıyoruz. Satışlarımızın üçte biri Yalova’ya. Yalova’ya sattığımızın üç katı başka illere satış gerçekleştiriyoruz. Onun için hedeflerimiz sadece Yalova ölçekli değil, geniş ölçekli düşünüyoruz. Daha kurumsal ve profesyonel olmanın amacındayız. Ekibimizi de bu şekilde kurmaya gayret ediyoruz. Diğer her şehirlere de ulaşmamız lazım. Örneğin İstanbul’dan, Türkiye’nin her yerine araba satılıyor. Şayet biz bu hizmeti buradan verirsek, buradan da alırlar. Türkiye’nin her yerine buradan araç gönderdik, örneğin az önce Diyarbakır’a araç sattık. TIR ile Diyarbakır’a araç gönderilecek. Bu ilgi, alaka ve samimiyet ile ilgili bir durumdur. Müşterimiz Diyarbakır’dan arayıp buradaki ekibimiz ile olan sağlıklı ve samimi iletişiminden dolayı, bizi tercih ediyor. Aynı araç Diyarbakır’da da, çevre illerde de var. Ancak bizim firmamız ve ekibimizi tercih ediliyor. Bu ilgi alaka, samimiyet ve hizmet ile ilgili bir durum. Müşteriyi anlayıp, mutlu etmek ile ilgili bir durumdur.

İlk olarak Yalova’ya yatırım yaptığımız zaman bize, ‘Yalova’nın pazarı size yetmez, orada sattığınız araba sayıları ile ayakta kalmanız çok zor’ dediler. Bunu yerel yatırımcılar da söyledi. Oturup da müşteri beklersek, müşteri gelmez. Müşteriyi sizin bulmanız lazım. Müşterinin sizi tercih ermesi için bir gerekçesi olmalı. Biz de bunu samimiyetimiz, ilgimiz, alakamız, çalışan arkadaşlarımızın öz verisi ile sağladığımıza inanıyoruz. Çalışan arkadaşlarımızın bu duruma gelmemizde büyük katkıları var.

Kendimize iki senelik bir hedef kurduk; iki sene içerisinde çalışan sayımızı 100 kişiye çıkaracağımıza inanıyoruz.”