Kooperatifin kurucu üyeleriyle yaptığımız röportajda Yasemin Fazlaca; “Altınova’da uzun yıllardır ticaret ile uğraşan bir kadınım. Altınova çok şanslı bir ilçe ama kadınlar ve çocuklar için kısıtlı imkanları var. Burada çok yetenekli kadınlarımız var ancak ürettikleri ürünleri satabilecekleri bir ortam olmadığı için genelde yakın çevrelerine yetecek kadar ya da kendi ihtiyaçları kadar üretim yapabiliyorlar. Daha önce de bir kooperatif kurulumunda bulunmuştum, böyle bir kooperatifi Altınova’da da gerçekleştirmek hep aklımdaydı. Çok değerli hanımlar da benimle aynı görüşte olduğu için, bir etkileşim oldu aramızda ve böyle bir şey yapmaya karar verdik. Hem ürettiklerimizi satıp hem kurslar açarak, kadınlarımızın yeni yeteneklerini keşfetmelerini, üretime katkı sağlamalarını amaçladığımız bir kooperatif. Kooperatifimizin sadece kooperatif ortaklarımızın yapıp ürettiği ürünlerin satıldığı değil, aynı zamanda çevremizdeki kadınların da kooperatif sayesinde ürünlerini satabileceği bir mecra haline gelmesi için çalışıyoruz” dedi.

Kooperatifte bir ilk!

Yasemin Fazlaca; “Hiçbir kooperatifte olmayan bir uygulamamız var; ‘hobi saatleri’ diye bir uygulama başlatıyoruz. Kadınlarımıza ve çocuklarımıza boş vakitlerini değerlendirerek, sosyal hayatın içinde aktif şekilde rol almaları için kurslar açıyoruz. Bir diğer farklı yönümüz ise; bu işin içine belediyeleri de dahil etmemiz. Şu an iki belediyemiz bizim kooperatifimize ortak oldular.”

“Subaşı Belediyesi ve Kaytazdere Belediyesi bizler ile birlikte. Zaten adımızdan da belli olduğu gibi ‘Altınova ve Beldeleri’ aklımızda birkaç belde daha var hatta Yalova Belediyesi ile de iletişime geçip kooperatifimize ortak yapmak istiyoruz.”

“Yalova’da ses getireceğiz”

Yasemin Fazlaca; “Yeni kurulmuş bir kooperatifiz ama çok hızlı yol kat ediyoruz. Aramızda güzel bir ortam oluştu. Her şeyi yapmak istiyoruz. Şu anda da patentini ve marka adını almak için çok yeni bir ürün üzerinde çalışıyoruz. Deneme ürünü yapıyoruz çalışmalarımız devam ediyor, bunu gerçekleştirebilirsek Yalova’da ses getireceğimize inanıyorum. Çünkü yepyeni bir şey olacak. Güzel şeyler yapmak için herkesten fikir alıyoruz”.

“Kadınlara destek ve motivasyon”

Kooperatif’in kurucu üyelerinden Vasfiye Tülay Yüksel; “Üyelerimizle bir araya geldiğimizde, görüştüğümüzde, bölgede kadınların örgütlenmesi, ürettiklerine ekonomik değer katmaları ve sosyal hayata daha fazla karışmalarının çok önemli olduğunun farkındaydık. Bu kooperatif aslında bölgedeki diğer kadınlara destek ve motivasyon için de bir örnek teşkil ediyor. Kurucu sayımız az olsa da biz başka kadınlara da destek olacağız.”

Yüksel, konuşmasının devamında; “El sanatlarında; dikiş, nakış, çini, seramik, resim, gıdada; salça, reçel, tarhana, erişte, turşu yani geleneksel olan her türlü gıdayı üretiyoruz. Bölgede tarımsal anlamda üretilebilecek ve tüketiciye sunulabilecek her şeyi değerlendirmek istiyoruz. Belki şu an için hayal gibi gelebilir ama ilerde direkt topraktan üretim dahi yapabiliriz, araziler kiralayarak tarımsal anlamda organik üretime de devam edebiliriz” dedi.

“Sosyal anlamda rol model olmak”

Yasemin Fazlaca; “Ortak noktamız şu; herkes işinde uzman. Biz de uzman kişileri bir araya toplayarak, aslında Tülay Yüksel’in de dediği gibi kadınlarımıza bir rol model olmak istiyoruz. Burada avukatımız var, mimarımız var, halk eğitim hocamız var, ben maili müşavir olarak mesleğim çerçevesinde yardımcı olamaya çalışıyorum, dikiş ustamız var yani buradaki amacımız sosyal sorumluluk anlamında ‘rol model’ olmak. İnsanları teşvik etmek, insanları cesaretlendirmek özellikle kadınları bu oluşum altında birleştirmek istiyoruz.”

“Tek bir sektöre bağlı değil”

Yasemin Fazlaca; “Sanatsal anlamda da hocalarımızın vasıtası ile ürünler çıkaracağız. Hem belediyelerin kurumsal hediyelikleri olsun hem şirketler açısından da bu tür eşyaları tasarlayıp üretebiliyoruz. Bu bağlamda belediyeler ve kurumsal firmalarla de görüşme yapıp, anlaşmalar yapma niyetindeyiz. Aynı zamanda inşallah yazın yazlık bölgelerde de Yalova’yı temsil edeceğiz. Oteller, restoranlar, büyük şirketler gibi kurumsal firmaların logo çalışmalarını yapabiliyoruz. Grafik tasarım, seramik basımı gibi çalışmaları yapabilecek bir ekibe sahibiz. Restoranların doğal ürünlerimizden kullanmalarını sağlayabiliriz. Kooperatifimiz tek ürüne ya da tek bir sektöre bağlı değil, çoğu kooperatif sadece gıda, sabun gibi ürünler üzerine üretim yapıyorlar. Ama bizim ürün yelpazemiz çok daha fazla” dedi.

“Tüm kadınlarımızı bekliyoruz”

Yasemin Fazlaca; “Öncelikle kadınlarımızın, kooperatifimizin açtığı yolu daha da geliştirmelerini ve bizi desteklemelerini istiyoruz. Kurslarımızda öncelikle kursiyer olarak sonrasında da kooperatif dostları olarak bu halkayı büyütmelerini istiyoruz. Kadınlarımızı da belediyelerimizi de davet ediyoruz. Belediyelerden maddi anlamda, yer temini anlamında da destek bekliyoruz. Bizlere sosyal medya hesaplarımız üzerinden, telefon numaralarımızdan ulaşabilirler.” açıklamasında bulundu.