Günümüzde insan ilişkilerini etkileyen kitle iletişim araçları ve internet çocuğu ailesinden bağımsız bir birey haline getiriyor. İletişimin en sağlıklı ve en temel kuralı yüz yüze iletişimdir. İnsan ilişkilerinde araya giren teknolojik araçlar aslında iletişimden uzaklaştırmıştır. Buna iletişimin araçsallaşması ve insanın yabancılaşması, asosyalleşmesi denir.* İlk bakışta insan ilişkilerinin artmasına katkıda bulunacağı düşünülen iletişim araçları ters bir etki yaratarak iletişimi zayıflatıyor, diyalogu azaltıyor ve bireyselliği arttıyor. Bunun en büyük örneğini Newyorker diye nitelendirilen yani en sosyal ve iletişimi en güçlü insanların olduğu yer New York'ta bugün yapılan araştırmalar şunu gösteriyor ki ; oradaki bireylerinde aralarındaki ilişkinin neredeyse sıfıra indiği, toplu taşıma araçlarında, restaurantlarda, parklarda, kafelerde insanların birbiriyle değil de elindeki araçla iletişim kurduğu gözlenmiş.

Aile içi iletişimi güçlü olmayan, bir başka ifadeyle aile içinde ortak bir paylaşım alanı bulunmayan bireylerin İnternetteki sosyal ağlara, sosyal faaliyetlere yönelimi aile içi iletişimi güçlü olan bireylere göre daha fazladır. Kişi ailesinde bulamadığı arkadaşlık duygusunu, sevilme eylemini, konuşma ihtiyacını sosyal medyada gideriyor bu da zamanla ailesine olan uzaklığını arttırıyor. Bireyin duygusal ortam bulacağı bir ortama ihtiyacı vardır. Sosyal medya aile içinde bulunulamayan duygusal tatmin duygusunu bireye verir, bireyi yalnız hissettirmez. Birey aile ortamında dile getiremeyeceği ifadeleri sosyal medyada rahatça söyleyebilir ve de bu durum onu sosyal medyaya yakınlaştırırken ailesine uzaklaştırır. Bir takım ailelerde artık odadan odadaya mesajlasan karı/kocalar, ebeveyn/çocuklar var. Araya araçlar girdiği vakit insan ruhu devreden çıkıyor ve mekanik bir takım icatlar bireylerin arasındaki ilişkide önem kazanıyor. Bu mekanik icatlar önem kazandıktan sonra aile bireyleri bir araya gelmekte ve sorunları tartışmakta zorlanır.

Peki internet kullanımına bağlı aile içi iletişim kopukluklarını engellemek için neler yapılabilir? Aileler kendi aralarında birebir zaman geçirmeli ve birbirleriyle ilgilenmelidir. Aile eğer kendi içinde bir dinamik oluşturup birbirlerine güvenirlerse birey kendini sosyal medya gibi bir mecraya sığınmak zorunda hissetmez. Aile içindeki bireyler birbirleri ile iletişimi hiç bir vakit koparmamalıdır. Sosyal medya kullanımına keskin bir çizgi çekip sosyal medyayı kullanıma özendirtmemeli, sosyal medyayı gizli olmaktan çıkarmalıdır. Eğer çocuk sosyal medya kullanacaksa birey sosyal medyayı çocukla beraber keşfetmelidir. Bir diğer yandan birey çocuğun sosyal medyada ne gibi paylaşımlarda bulunduğunu, nasıl yazılar yazdığını takip etmelidir. Daha öncede tekrar ettiğimiz gibi birey sosyal medyayı aile ve yahut arkadaşlık ortamında hissettiği yalnızlıktan dolayı kullanıyor. Eğer ebeveynler çocuğa gerekli güveni verir, çocuğu yalnız hissettirmezse sosyal medya çocuğun hayatının bir parçası olmaz.