Havaların soğumaya başlayacağı bu günlerde beslenmemize de dikkat etmemiz çok önemlidir. Maalesef küresel ısınmanın da etkisiyle kış aylarını tam anlamıyla yaşayamamaktayız. Fakat tam da bu sebepten havaların gün içerisinde çok değişken olduğunu görüyoruz. Sabah çok serin olurken öğlen iyice ısınıyor, akşamüzeri tekrardan soğuyor. Kıyafetimiz de bu değişikliğe uyum sağlamadığından hastalıklar her yerde kol geziyor. Nezle, halsizlik, yorgunluk gibi durumlarla sıkça karşılaşıyoruz. Böyle durumlarda bağışıklığımız düşüyor ve hastalıklardan kurtulamıyoruz. Çözüm olarak ‘sağlıklı, dengeli ve yeterli’ beslenmeyle bağışıklığımızı güçlendirebileceğimizi unutmamamız gerek.

Peki, bağışıklığımızı nasıl güçlendireceğiz?

Öncelikle bağışıklığın ne demek olduğundan bahsedelim. Bağışıklık sistemimiz, vücudumuzu virüslere, bakterilere, mikroplara karşı koruyan savunma sistemimizdir.

Bağışıklığımızı güçlendirmek içinse ihtiyacımız olan dengeli beslenmek, stresten uzak durmak, düzenli uyumak ve düzenli egzersiz yapmaktır.

  • Aşırı alkol tüketimi
  • Sigara kullanmak,
  • Yağlı beslenmek, gibi durumlar vücudumuzda serbest radikalleri arttırır. Serbest radikallerin de en büyük savaşçısı antioksidanlardır. Antioksidanlar serbest radikalleri yok ederek bağışıklık sistemimizi güçlendirirler.

Antioksidan içeren besinleri şu şekilde sıralayabiliriz; kırmızı meyveler, elma, biber, vişne, ananas, avokado, brokoli, enginar vs.

Bu besinler kalp damar hastalıklarının iyileşmesinde, kanser hastalığının önlenmesinde ve bağışıklığımızın güçlenmesinde oldukça etkilidir.

Aynı zamanda C vitamini ve A vitamini de bağışıklığız için yararlı etki sağlar.

C vitamini içeren besinleri şu şekilde sıralayabiliriz; Narenciye, biber, yeşil yapraklı sebzeler, portakal, brokoli, mandalina vs.

A vitamini içeren besinleri şu şekilde sıralayabiliriz; havuç, bal kabağı, şeftali gibi turuncu meyveler ve yeşil yapraklı sebzeler vs.

Özellikle kışa yavaş yavaş girdiğimiz bu dönemlerde bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak için günlük beslenmemizden bu besinleri eksik etmememiz gerekiyor. Bunun yanında egzersiz ve düzenli uykuyla kendimizi daha zinde hissedebiliriz. Unutmayın, daha sağlıklı bir hayat zor değildir, diyetisyen yardımıyla attığınız küçük adımlarla büyük değişimler başarabilirisiniz.