‘Emeğin Adı Kadın’ Resim Sergisi ile başlayarak ‘Üç Kadın Üç Hayat’ Paneli ile devam eden programda. Panel için İş Kadını Göknur Atalay, Güvenlik Görevlisi Gülden Görmez ve Avukat Elif turnacı Çavuş konuşmacı olarak katıldı.

  Yalova Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından gerçekleşen programda, konukları Yalova Kent Konseyi Başkanı İsmail Mutlu karşıladı. Yalova Valisi Muammer Erol, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman ve eşi Dilek Salman, Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Jülide Güner, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Faruk Uysal ve Yalovalılar katıldı.

Anıl, “Neyi kutladığımızın farkında mıyız?”

   Kent Konseyi Kadın Meclis Başkanı Nurten Anıl, bugünün anlam ve önemini anlatırken çarpıcı bir giriş ile “Neyi kutladığımızın farkında mıyız acaba” dedi. Anıl, “Kadınların hediye beklediği, erkeklerinse bu beklentilere cevap vermeye çalıştığı bir gün olarak görülmektedir.

   8 Mart dünya kadılar günü bir eğlence, yeme içme günü değildir. Yani ‘Kutlama’ günü asla değildir. 8 Mart bir ‘Farkındalık’,‘Anma’ günüdür!

    8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında çalışanlar greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 129 kadın işçi yanarak can verdi.

   Bu grev ABD'deki işçi mücadelesinin önemli eylemlerinden biri oldu. Kadınların ayaklanması ile büyük bir dayanışma doğdu. Clara Zetkin’in önerisiyle, 1857’de başlayan, kadın haklarının kazanılması ve kadınların birlikteliği mücadelesinin her yıl ‘Kadın Günü’ olarak kutlanması kararlaştırılmıştır. Yapılan etkinlikler kapsamında Birleşmiş Milletler, 8 Martı Dünya Kadın Günü olarak kutlamaya başladı. İki yıl sonra 1977’de, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda 8 Mart, kadın hakları, uluslararası barış günü olarak kabul edildi” dedi.

    Günümüz koşullarında kadının durumunu değerlendiren Anıl, “Günümüzdeki kadınlarımızın durumlarına göz atmak lazım karar alma mekanizmalarında parlamentoda, seçilen yerlerde, atanmışlıklarda, rektörlüklerde aklımıza gelebilecek en uç noktalarda kadın sayısı oldukça fazla. Dünya nüfusunun yarısı kadın, yarısı erkek olmasına rağmen maalesef ki yoksulluk oranı kadında en fazladır. Eğitim düzeyi en az olan kadındır. Bu kadınları eğitmek ve yoksulluğu engellemek için ne yapmalıyız? Biz konuda hangi taşın altına elimizi koymalıyız? Bunları sadece almayla, eğlenceyle, şarkı, türkülerle yani bunu kutlamanın bir anlamı yok. Gerçekten eyleme geçme zamanı geldi geçiyor. Çünkü toplumu büyüten, geliştiren biz analarız. Biz, çocuklarımızı kadına değer vererek büyütmesini sağlarsak toplumda yarın büyüyen çocuklar, bizim için onlar da mücadele edecekler. O zaman toplum gelişmiş olacak. Kadının olmadığı yer eksiktir, kadının olmadığı yerde bakış açısı tam anlamıyla değildir. Gerçekten üreten kadınların iyi yerlere gelmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

   Kent Konseyi Kadın Meclis Başkanı Nurten Anıl, program akışına uyamadık diyerek Jülide Güner’i sahneye çağırdı.

  Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Jülide Güner’e ‘Yılın kadın onur ödülü’ verildi. Anıl, “Yalova’nın ilk seçilmiş kadın Belediye Başkanı” dedi ve Vali Muammer Erol’u, Belediye Başkanı Vefa Salman’ı sahneye davet etti.

Güner, “Dünya emekçi kadınlar gününü kalpten kutluyorum. Ayrıca bu onuru bana yaşatan Vefa Salman’a da huzurlarınızda teşekkür ediyorum” dedi.

  Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, gelen konukların kandilini kutladıktan sonra, “Kadın konseyimiz böyle bir etkinliğe imza attı. Bir hatırlatmada bulunmak istiyorum sizlere, biraz önce 1857’deki bu anma gününe sebep olan olaydan bahsedildi. Bu bir başkaldırının kadın tarafından tırnaklarıyla bir emeğinin alınılışının yıl dönümü. Bir adamın kıymetini iyi bilin hanımlar, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün. Kadına, seçme ve seçilme hakkını veren adam Mustafa Kemal. Kadın bu duruşta biraz zayıf kalıyor, 8 Mart 1857’deki olay gibi tırnaklarıyla bu hakkı alsaydı şu anda siyasette kadın, çok daha fazla kadın siyasette yer alabilirdi. Kadının Yalova’da yeri var, ben kadınlara çok şey borçluyum’ dedi.

   Vali Muammer Erol da tüm kadınların, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladı.

Panelin ardından program son buldu.

Haber/Fotoğraf: Yasemen Yeter