İstanbul İzmir karayolunun 8 saatten 3,5 saate indirecek projenin Körfez Köprüsü ayağı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katılımıyla tamamlandı.

Son tabliyenin vidaları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından sıkıldı.

 

Köprüyle Körfez 6 dakikada geçilecek


İzmit Dilovası ile Yalova Altınova’yı birleştiren asma köprü, dünyanın en yüksek 4. asma köprüsü durumunda ve toplamda 113 adet tabliyeden oluşmakta.  Geçiş ücreti 35 dolar + KDV olacak. Körfez köprüsünün ekonomik etkisinin 27 milyar lirayı bulması bekleniyor. Körfez köprüsü sayesinde bir çok sektör canlanacak.  Otoyolun bölge ekonomisinin büyümesine % 7 artış sağlayacak.

 

Açılışta konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin kaybedecek bir dakikası bile olmadığını vurgulayarak "Biz her gün bu topraklarda taş üstüne taş koymaya, yürekleri birleştirmeye devam edeceğiz. Kim ne yaparsa yapsın, birileri terör tuzağıyla tuzak kurmaya kalkarsa, onların hesabını göreceğiz. Bu milletin gündeminin terörle işgal edilmesine izin vermeyeceğiz. Hizmetlerimize devam edeceğiz. Çünkü bu memleketin kaybedecek 1 dakika vakti yoktur. Bu tarihi projenin hayata geçmesine, köprü ve otoyolun fikir öncülüğünü, başlatıcılığını yapan cumhurbaşkanımıza, sayın bakanlarımıza, bütün kabine arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Bu projeyi proje olmaktan çıkarıp hayata getiren yüklenici firmalara, Japon dostlara, finansçılara, katkı yapan bütün kuruluşlara ve kişilere, bütün emeği geçen kardeşlerime teşekkür ediyorum. Allah bu yolu hayırlı eylesin. Bu köprüyü gönülleri birleştiren köprü eylesin. İstanbul ile İzmir arasında gurur ile sefer yapacak, yolculuk edecek vatandaşlarımıza kazasız belasız yolculuklar nasip eylesin. Allah milli birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi daim eylesin. Bu projenin hizmet götüreceği 7 ilin hemşerilerine selamlarımı iletiyorum” ifadelerini kullandı.

 

 9 Milyar dolarlık bir proje

Davutoğlu’nun ardından konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  “ İstanbul İzmir otoyolunun 40 kilometrelik otoyolun ülkemize ve milletimize özellikle de Yalovalı kardeşlerimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan,”  İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü’nün devamı olan bu otoyol, 9 milyar dolarlık bir proje olan İstanbul İzmir otoyolunun hizmete giren ilk bölümünü oluşturuyor. Bu yıl içinde 20 kilometrelik İzmir Kemalpaşa bölümü de hizmete girecek otoyolunun tamamının 2018’de inşallah açılması planlanıyor. Toplam yatırım bedeli 9 milyar doları bulan bu otoyol, Türkiye’nin 2023 projeleri içinde ilk tamamlananlar arasında yer alacak. Bu otoyol sadece İstanbul ve İzmir’in değil aynı zamanda Kocaeli, Yalova, Bursa, Balıkesir, Manisa’nın otoyoludur. Daha doğru bir ifadeyle bu otoyol bütün Türkiye’nin otoyoludur. Trakya tarafından Edirne, Kınalı, İstanbul otoyoluyla Ege tarafından İzmir ve Aydın otoyoluyla Marmara tarafından İstanbul Ankara otoyoluyla birleşen bu proje Türkiye’nin tüm önemli akslarıyla buluşuyor. Sadece şu açılışını gerçekleştirdiğimiz 40 kilometrelik bölüm ve son tabliyesinin vidalarını sıktığımız, önümüzdeki ay hizmete girmesi planlanan Körfez Geçişi Asma Köprüsü ulaşımda çok önemli rahatlama sağlayacak. Acaba buradan kaç dakikada değil, ne kadar zamanlama olarak kaç saatte geçeceğiz? Bayramlarda buradaki kuyrukları hatırlıyorsunuz değil mi, hepsi artık tarih. Gebze’den Gemlik’e kadar olan 13 kilometrelik kesim de önümüzdeki ayın sonunda açılacak. Altınova-Gemlik otoyolu bu güzergahta 50 dakika ulaşım süresini 20 dakikaya düşürecek. Körfez Köprüsü de körfezde yoğun zamanlarda 1 ila 1,5 saati bulan ulaşım süresini 6 dakikaya indirecek. Vakit nakittir demiş büyüklerimiz. İşte buyurun ekonomi bu Ekonomiden anlamak bu . Bütün bu yatırımlarla beraber vakti nakde dönüştürüyoruz. Böylece eskiden Gemlik’ten Dilovası’na 2 saatte giden araç, aynı mesafeyi yarım saatte kat edecek. Otoyolun tamamı hizmete girdiğinde İstanbul’dan İzmir’e 3,5 saatte gidilecek. Şimdiden otoyolun hayırlı olmasını diliyorum”

 

Köprünün adı Osman Gazi oldu



“ Bütün dünyaya; bizler kutlu bir tarihin varisleriyiz, bu kutlu tarihin mimarlarını geleceğe de aynı şekilde taşımak, böyle bir neslin görevidir. Evet, biz de dedik ki, değerli başbakanımız, bakanımızla beraber değerlendirdik. Adını Osman Gazi Köprüsü koyalım. Nasıl, uygun mu? Buralar zaten bize Osman Gazi’den miras değil mi? Osmangazi’den gel, Orhangazi ile bütünleş. Hayırlı olsun. İnşallah açılışında beraber olmak üzere” şeklinde konuştu.