Kaşgarlı Mahmut Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 12. Sınıf Radyo-Televizyon Alanı Öğrencileri, Türk Dili ve Edebiyat Öğretmeni Tülay Gökhan´ın aracılığıyla okuma saati etkinliğinde adını "Şahmeran" romanıyla duyuran Türkiye´nin tek efsane yazarı Hatice Üzgül ile bir araya geldi.

  Okur - Yazar Akademi ismi altında çalışmalarını toplayacağını, yazarlık atölyesine ek olarak, okuma atölyesi açacağını ve özellikle gençler olmak üzere okumaya meraklı her yaştan öğrenciyi beklediğini belirten Yazar Üzgül, öğrencilere okumanın neden önemli olduğunu anlattı.

Üzgül, ‘Okumak neden önemli’

   Üzgül, okumanın önemiyle ilgili yaptığı konuşmasında, "Kitaptan, okumaktan, öğrenmeyi sevmekten uzak çocuklar, başarıdan da bir o kadar uzak kalabiliyor. Çünkü öğrenmenin ve başarmanın temeli, anlamaktır. Anlamak; sözcükler, dil, beyin, kavrama, ifade, kısacası iletişimden geçer. Beyin-okuma ilişkisi üzerinde yapılan araştırmalara göre, zayıf okuyucularla, iyi okuyucular arasında, duygusal motor ve bilişsel yönlerden bütünsel farklılıklar vardır. Okumanın beynin fizyolojik yapısını geliştirdiği bir gerçektir. Okumak eylemi, her meslekten insanın, düşünme ve kavrama gücü, duygu dünyası, kişiliği, eğitim başarısı, dil gelişimi ve iletişimi için gereklidir.

   Okumak kültürel bir icattır. Sembolik karakterleri birbirlerine bağlamak, beynin eşsiz fizyolojisini gösterir ve bunu geliştirir. Okumak insanı bulunduğu andan ve zamandan sıyırarak, farklı deneyimler sunmayı olanaklı kılar. Kitap okumak, televizyon izlemekten daha çok beyinsel işlev gerektirir, nörolojik sınırları genişletir, kişiye okuduğunu deneyimleme hissi verir. Okuma alışkanlığı edinen kişi, öğrenmeye, düşünmeye, algılamaya, hissetmeye ve iletişime daha yatkın olur. Okumayı mümkün kılan nörolojik alt yapı geliştikçe, beynin işlevselliği de bir o kadar gelişmektedir" ifadelerine yer verdi.

Üzgül, ‘Okur-Yazar Akademi faaliyete geçecek’

   Okur - Yazar Akademi adı altında çalışmalarına devam edeceğini dile getiren Yazar Üzgül, çalışmaları hakkında öğrencilere bilgi verdi. Üzgül, özellikle velilerin, çocuklarının kitap okuma alışkanlığı kazanması yönünde talepte bulunduğunu söyleyerek, "Okur-Yazar Akademi, yazar olmak isteyenlere eğitim vermenin yanında, velilerinde çok istediği bir şey olan çocukların okuma alışkanlığı kazanması yönünde çalışmaları da kapsıyor. Yazar olmak isteyen katılımcılar için şu an devam eden bir yazarlık atölyemiz zaten devam ediyor. Her yaştan öğrenciye hitap ediyoruz ve dediğim gibi okuma yazma alışkanlığı olan insanlar olduğu için arada ciddi yaş farkları olsa bile öğrenciler iletişim konusunda herhangi bir zorluk çekmiyor. Ders saatlerimizi ise katılımcıların uygun olduğu saatlere göre ayarlayabiliyoruz" dedi.