Ekinci Kültürel Mirasın açıklamasını yaparak bunlarla ilgili konu başlıklarından bahsetti;‘’Sevgili katılımcılar hepiniz hoş geldiniz. Bugün sizlere somut olmayan kültürel miraslardan bahsedeceğim. Öncelikle somut olmayan kültürel miras toplulukların grupların, birey ve kişilerin kendilerini o kültürel mirasın parçası olarak kabul ettikleri, kimi zaman temsiller kimi zaman anlatımlar sayesinde kuşaktan kuşağa aktarımıyla gerçekleşen olaylara kültürel miras diyoruz. UNESCO'nun 32. konferansında 2013 de kabul ediliyor bu kapsam ve somut olmayan kültürel miras oluşturuluyor. Ülkemiz 2006 yılında bu sözleşmeye dahil oluyor. Türkiye de bunu Kültür Turizm Bakanlığı Araştırma Genel Müdürlüğü yürütüyor. Çalışmalarımızda alan çalışmaları yapıyoruz. Sahada, özellikle köylerde bunu gerçekleştiriyoruz‘’ dedi.

Hiçbir değerin unutulmaması için çalışan Ekinci, her konu ile yakından ilgilendiğini belirterek Ulusal envanter de olan Kültürel Mirasları sıraladı; Hıdrellez, İpek ve ipek böcekçiliği kültürü, İpek halı dokumacılığı, Bakırcılık, Aşuk maşuk oyunu, Bozlak havaları, Boğaz havaları, Atma türkü geleneği, Kırkpınar yağlı güreşleri, Yorgancılık geleneği, Yemenicilik geleneği, Mersiye geleneği.

Ekinci; ‘’Bizler bu envanterleri 2012 yılından beri her sene birkaçını Bakanlığa gönderiyoruz. Bakanlık birkaç yılda bir toplandığı için yakın tarihte gönderdiğimiz isteklerden henüz karar çıkmadı, fakat geri dönüp aldığımız ve Bakanlığın onayladığı Ulusal envanterde; ipek halı dokumacılığıdır.

İl envanterinde; cemal oyunu, Çınarcık işi, Geleneksel yöntemle kağıt yapımı kabul edilip, Bakanlıkça onaylanıp somut olmayan kültürel miras olarak kabul edildi.

Son olarak halk kültürünün her konusu somut olmayan kültürel miras alanına girmiyor. Sebebi de, ben halk kültürü mirasçısı olarak somut olmayan kültürü derleyebilirim, ama somut olmayan bu kültürel mirasın hala devam ediyor olması lazım. Yani günümüzde hala yaşamış olması gerekiyor’’dedi. Haber/Fotoğraf: Kader Sarıgül