Heyet, MARİFED’in ardından İnci İş Kadınları Dayanışma Derneği’ni ziyaret etti. TUSKON’a üye olan ilk iş kadınları derneği olduklarını vurgulayan İnci Derneği Genel Sekreteri Fazilet Küçük, ‘’TUSKON çatısı altında bulunmak pek çok avantaj sağlıyor. Üye dernekler olarak ilişkilerimizi güçlendirmeliyiz. Birbirimize yardımcı olabileceğimiz pek çok konu var’’ diye konuştu.

YASİAD Kadın Girişimciler Kurulu ‘’tecrübe paylaşımı’’ amaçlı ziyaretlerine devam ediyor. Kurul Başkanı Nuriye Özkanoğlu’nun temsil ettiği heyetin bu seferki durakları MARİFED ve İnci İş Kadınları Dayanışma Derneği oldu.

İŞ KADINLARIMIZ MESELENİN NERESİNDE?

MARİFED Genel Sekreter Yardımcısı ve Dernekler Koordinatörü Erdoğan Bıyık ziyarette yaptığı konuşmada,  Türkiye’de nüfusun yarısının kadın olduğunu, hatta kadın erkek sayılarındaki dengenin yaş dağılımlarında da bulunduğunu,  ancak bu paralelliklerin iş dünyasına yansımadığını belirtti. Bıyık, ‘’Türkiye’de iş kadını %3 civarında. Yönetici olarak kadın var, çalışan olarak var. Ancak, girişimci olarak kendi işini kurmuş kadın yok. Afrika’da kadınlar, iş dünyasında çok aktifler. Bizim kadımız meselenin neresinde?’’ şeklinde konuştu.

Bıyık, Federasyon olarak 3 temel amaçlarının bulunduğunu, bunların;  derneklere üye firmaların kurumsallaşması, ortaklık kültürünün geliştirilmesi ve yurt dışına açılma olduğunu söyledi. Bıyık konuşmasını şöyle sürdürdü; ‘’Afrika ve Latin Amerika ekonomik olarak en hareketli bölgeler. Bugünkü Dünya ekonomik sistemine tam olarak entegre olmadıklarından krizlerden etkilenmiyorlar ve mevcut krizden de uzaklar. Diğer taraftan, nakit paraları var. Ancak bu durum çok sürmeyecek. Vaktimiz varken fırsatlar değerlendirilmeli. İhaleleri tek başına alacak çapta firmamız çok az. Bu nedenle ortaklık kültürünü geliştirmeliyiz. Özellikle Afrika’daki işleri kaçırmamalıyız. TUSKON gibi bir markanın sunduğu imkanlar üyelerimizin işlerini kolaylaştırıyor. Bugün, dünyanın pek çok yerinden Türkiye’yi ziyarete gelen heyetler – ister resmi olsun ister gayri resmi olsun – ziyaret programlarına mutlaka TUSKON ziyaretini de ekliyorlar. Ciddi bir güven söz konusu. Ortaklık kültürünü geliştirebilirsek, dünya genelinde çok büyük fırsatları değerlendirebilir duruma geliriz. Diğer taraftan, bizim sunum problemimiz var. Çinli kalkıyor, böceğini Amerikalılara satıyor. Damak tadı oluşturuyor, ürününü güzel sunuyor ve böceğini satıyor, parasını kazanıyor. Amadünyada ticaret sadece para için yapılmıyor, idealler için de yapılıyor. Bizim iş dünyamızda ideal eksikliği de var. İş kadınlarımızın bu sıkıntıların üstesinden geleceğine inanıyorum. Esasında bizim işkadınlarımız pek çok millettin işkadınlarından daha aktif ve girişimci bir yapıya sahip.Ancak bunu ticarete yansıtamıyoruz. Yakın bir gelecekte Türkiye’nin önünü açacak müsait ortam oluşacak. İş dünyasının buna hazır olması gerekiyor.  İşkadınlarımızın buna hazır olması gerekiyor. STK’lar içinde en fazla bayan üyesi olan, yönetimde bayanlara yer veren TUSKON’dur. İş kadınlarımıza her türlü desteği vermeye hazırız.’’

 

İMKANLARI KULLANMAYA DAHA HAZIR DEĞİLİZ

YASİAD Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nuriye Özkanoğlu ise, sınırsız imkanların var olduğunu ancak iş dünyasının henüz bunları kullanmaya hazır olmadığını ifade ederek,
‘’TUSKON çatısı altındaki YASİAD gibi dernekler, MARİFED gibi bağlı oldukları federasyonların yönlendirmeleriyle imkanları kullanacak hale geliyorlar. Üye firmalara yol haritası çiziyorlar. Ellerindeki imkanlar ölçüsünde bizlere her türlü desteği sağlıyorlar’’ şeklinde konuştu.

Ziyaretten dolayı çok memnun olduklarını belirten MARİFED Genel Sekreter Yardımcısı ve Dernekler Koordinatörü Erdoğan Bıyık, YASİAD Kadın Girişimciler Kurulu’nun faaliyetlerini arttırarak devam etmesini beklediklerini söyledi. Gösterdikleri ilgi için teşekkür eden YASİAD Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nuriye Özkanoğlu ise, çok memnun olduklarını ve kurul olarak üyelerine hizmet üretmeye devam edeceklerini belirtti. MARİFED binasından ayrılan heyet daha sonra, İnci İş Kadınları Dayanışma Derneği’ne geçti.

TUSKON’A ÜYE İLK İŞ KADINLARI DERNEĞİ; İNCİ

YASİAD Kadın Girişimciler Kurulu ‘’tecrübe paylaşımı’’ amaçlı ziyaretlerinin diğer bir durağı da İnci İş Kadınları Dayanışma Derneği oldu. TUSKON’a üye olan ilk iş kadınları derneği olduklarını vurgulayan İnci Derneği Genel Sekreteri Fazilet Küçük, Mart 2012’de kurulduklarını ve 70 civarında üyeye sahip olduklarını bildirdi. Küçük konuşmasını şöyle sürdürdü; ‘’Daha hızlı ve güvenli yol alabilmek için TUSKON’a üye olduk. TUSKON adıyla ve tecrübesiyle adım atmak bize ciddi avantajlar sağladı. Üyelerimizin işlerini geliştirmeye çalışıyoruz. Çünkü İşverenler kazanınca ülkem kazanıyor. Ben dernek olarak ne yapabilirim? Sizleri bir araya getirebilirim, bunun için uygun ortamlar oluşturabilirim. Bu düşüncelere üyelerimize hizmet vermeye çalışıyoruz. Ayda bir kere tanışma programları yapıyoruz. Farklı sektörlerdeki firmalar bu vesileler ile tanışıyor ve ticari birliktelikler doğuyor. Üstelik de referans sahibi güvenilir firmalar ile. Güvenilir Network… bu durum altın değerinde. TUSKON çatısı altında buluşmak ciddi bir ayrıcalık teşkil ediyor. ‘’
                Dernek yönetimi adına konuşanİnci İş Kadınları Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cihan Kılıçaydın ise, iş kadınları olarak gün içinde pek çok şeye zaman ayırmak zorunda kaldıklarına değindi. Kılıçaydın, konuşmasına şöyle devam etti; ‘’Her birimizin bir işi var. Dernek ve yetkilileri bizim yerimize bazı işlerimizi yürütüyorlar. İş hayatımızda bu durumun ciddi faydasını görüyoruz.’’

BİRLİKTELİKLERİMİZ ARTARAK DEVAM ETMELİ

YASİAD Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nuriye Özkanoğlu, çok verimli bir program olduğunu belirterek İstanbul’daki derneklerle, özellikle iş kadınları dernekleriyle ilişkileri arttırmak istediklerini söyledi. Özkanoğlu, ‘’Birlikteliklerimizi değişik vesileler ile çoğaltmalıyız. Üyelerimizi birbirleriyle tanıştırmalıyız. Değişik projelerde beraber yer alabiliriz. En kısa zamanda sizleri Yalova’ya bekliyoruz’’ dedi.