Omuz ekleminin yapı itibarı ile vücudun en karmaşık eklemi olduğunu belirten Sami Engin sözlerine şu şekilde devam etti:

“Altı yönde harekete imkân vermesi nedeni ile sakatlanmalara ve hastalıklara son derece yatkındır. Omuz ağrıları, eklemin kendisinden kaynaklanabileceği gibi, vücudun başka bir bölgesinden kaynaklanan sorunlara bağlı olarak da gelişebilir. Omuz eklemi dışından kaynaklanan omuz ağrılarının en yaygın nedeni boyun fıtıklarıdır. Kola giden sinirler boyun fıtığı nedeniyle sıkıştığında hastanın ağrıyı omzunda hissetmesi muhtemeldir. Omuz ağrılarını Akut” ve Kronik” olarak ikiye ayırmak mümkündür. Darbe, düşme, kırık ve çıkıklar nedeniyle oluşan akut omuz ağrıları, travmanın hemen ardından oluşabileceği gibi, bazı durumlarda travmadan birkaç gün ya da birkaç hafta sonra da ortaya çıkabilir. Cam silmek gibi kollar omuz hizası üstünde yapılan uzun süreli yorucu bir omuz aktivitesi ya da ağır bir yük kaldırma sonrasında da akut omuz ağrısı başlayabilir. Bu ağrılar genellikle şiddetlidir ve omzun en ufak bir hareketinde dahi artar. Kronik omuz ağrıları ise, uzun bir süreçte yavaşça gelişir. Bu gibi omuz ağrıları, genelde omzunu sık sık uzun süreli olarak kullananlar da ortaya çıkar. 

Akut omuz ağrılarında kolu ve omzu mümkün olduğunca az kullanarak dinlendirmek ve günde 3 ya da 5 defa 15 dakika buz tedavisi uygulamak önemlidir. Bu tedaviye ek olarak alınacak ağrı kesicilerle akut omuz ağrılarının büyük kısmını tedavi etmek mümkündür. Kolunu taşımakta zorlanacak boyutta ağrısı olanlarda ya da travmatik omuz ağrılarında omuz askısı kullanılması önerilir. Askı süresi mümkün olduğunca kısa tutulmalıdır. Aksi takdirde omuz ekleminin donmasına sebep olacaktır. Omzun donması tabiriyle kastettiğimiz, daha çok diyabeti olanlarda görülen, omuz eklemini çevreleyen kapsulün kalınlaşıp sertleşerek eklem hareketlerini kısıtlamasıdır. Böyle bir durumda askı kullanmak ve kolu hareketsiz bırakmak donmayı hızlandırdığından sakıncalıdır. Tedavi yeterli olmazsa Artroskopik Gevşetme Cerrahisi” uygulanabilir. Gevşetme ameliyatı sonrasında fizik tedavi uygulanması gerekir. 

Kronik omuz ağrılarında ise tedavi yaklaşımı daha farklıdır. Bu ağrıların tedavisinde fizik tedavi uygulamaları olumlu sonuç verir. Eklem hareket açıklığını ve kas gücünü artırmaya yönelik olan egzersizler de fizik tedavi uygulamaları ile beraber yapılmalıdır.”