Eğitim-Bir-Sen ilimiz okul müdürleri ve idarecilerle eğitim çalıştayı gerçekleştirdi. Eğitime yön vermek isteyen idarecilerimiz eğitimde görülen eksiklik ve aksaklıkları dile getirerek, eğitimde kaliteyi daha yukarılara taşıyabilmek için önerilerde bulundu.

Çalıştayın başlangıcında Eğitim-Bir-Sen Yalova Şube Başkanı Uğur Hakan TAN açılış konuşmasında bulundu. Söze katılımcılara teşekkürle başlayan TAN, sendikamızın gayelerinden birisinin de ahlaki değerleri şiar edinmiş bilgili, başarılı ve girişken gençler yetiştirmek olduğunu belirtti. İşte bu amaca matuf okullarımızdaki yetkin ve yetişmiş eğitimci ve idarecilerle, doğru ve hızlı adımlarla hedefe ulaşılacağı bir gerçekliktir, dedi. TAN, daha sonra sözü okul idarecilerine bıraktı. Yapılan uzun istişarede şu kararlar alındı;

  • Okullarımızın sadece fiziki yapılarının düzenlenmesine değil, bununla birlikte öğrencilerin yetiştirilmesine yönelik sosyal, kültürel, sportif faaliyetlere de ödenek ayrılmalıdır.
  • Yaşamın doğru anlamlandırılması için öğrencilerin değerler eğitimine ağırlık verilmelidir.
  • Yenilenen ders müfredatı konularının içinde adab-ı muaşeret kurallarına da yer verilmelidir.
  • Ödül sistemi yeniden ele alınarak öğrencileri eğitim-öğretime motive eden etkin, fonksiyonel hale dönüştürülmelidir.
  • Öğretmenler bilimsel ve akademik açıdan gelişmelerine fırsat verecek seminerlere düzenli olarak alınmalıdır.
  • Öğretmen ve idarecilere yönelik şiddetin önlenmesi için (sağlık sektöründe olduğu gibi) bakanlık tarafından sıkı ve sert tedbirlerin derhal alınması gerekmektedir. Eğitimin önemli sacayağını oluşturan eğitimcilerin her tür şiddete karşı bakanlık tarafından alınacak kesin ve kat’i kararlarla korunması şarttır. Bunun için Milli Eğitim Bakanlığı ilgili kurum ve birimlerle mutlaka koordineli hareket edilmelidir.
  • Yeni atanan idareciler, mutlaka görev öncesi eğitim seminerine alınmalıdır. Ayrıca idari amirlerde belirli aralıklarla gelişim seminerlerine alınmalıdır.
  • Müdür başyardımcılığı ile ilgili yürürlüğe giren yeni yönetmelik birçok okulumuzda idareci sayısının azaltılmasına sebebiyet vermiştir. Bu da iş yükünü idareciler üzerinde artmasına neden olmuştur. Müdür başyardımcılığının kaldırıldığı okullarda müdür başyardımcılığı görevinin tekrar atanması, değilse müdür başyardımcılığı kadrosu kaldırılan okullarda bunun yerine en azından bir müdür yardımcısı kadrosunun verilesi gerekmektedir.
  • İş güvenliğiyle ilgili sorumluluğun sadece ağır bir şekilde okul müdürlerinin üzerine yüklenmesi doğru değildir. Zira bu konuda güvenlik tedbirlerini almak için okullarımızın ne yeterli bütçesi ne de kalifiye elemanı bulunmamaktadır. Bu sebeple iş güvenliğinin sağlanabilmesi için okullarımıza bağlı bulunduğu kurumlar tarafından yeterli bütçenin tahsis edilmesi ve bunun doğru şekilde tanzimi için mutlaka her okula iş güvenliği uzmanlarının atanması gerekmektedir.
  • Hafta içinde mesai saatleri dışında gerçekleştirilen yetiştirme kurslarında idarecilerinde ücret alması sağlanmalıdır.
  • Yine mesai saatleri dışında yetiştirme kurslarında görev alan hizmetli personelin de ücret alması sağlanmalıdır.
  • Okul müdürleri okulların sevk ve idaresinden sorumlu olan kişilerdir. Kırılan kapı kolları, boyanması gereken sınıflar, eksik sıra ve masalar gibi konuların tespit, tamir ve tedariki için okullarımıza Teknik Müdür Yardımcıları atanmalıdır.
  • Temizlik, ısınma, elektrik vb. giderler için her ay düzenli olarak okullara ödenek tahsis edilmesine özen gösterilmelidir.
  • Yatılı okullarda fazladan ihtiyaç olan memur ve hizmetli alımları yapılmalıdır.