Bazı işletmelerde iş değişikliği yada sistem değişikliği sebebi ile daha önce kurulmuş olan sulu sprinkler sistemi yetersiz kalabilmektedir. Sulu bir sprinkler sistemini köpük + su sprinkler sistemine dönüştürülmüş bir sistemle karşılaştırırken, köpük sisteminin yararları ve etkinliği açıktır. Doğru yapılmış bir dönüşüm mal kaybının, can kaybı riskinin ve birçok durumda sigorta oranlarının azaltılmasında yardımcı olmaktadır. Birçok üretim ve depolama tesisi, yalnızca sulu sprinkler sistemleri tarafından korunan çeşitli yanıcı ürünlere sahiptir. Sulu sprinkler sistemi yangını söndürür ancak bu tip sistemler iki potansiyel soruna sahiptir.

1. Yalnızca sulu sprinkler sistemi genelde hızlı söndürme yeteneğine sahip değildir.

2. Tipik olarak suda karışabilen yanıcı bir sıvıyı söndürmek için büyük miktarda su gerektirir.

Birçok durumda, yanıcı sıvı su üzerinde yüzer ve sonra su yangını söndürmek yerine yangını yayan bir araç haline gelir. Üretim / depolama tesislerinin ve ürünlerin maddi kaybı ile birlikte, kirlenme oluşacağı için tesisin ve çevrenin temizliği de bir sorun olarak ortay çıkar. Köpük sistemleri hızlı söndürme ve söndürmede kullanılacak su miktarını azaltmada yardımcı olur. Tek başına kulanıldığında ciddi yıkıcı/colletarel zarar veren su köpüklü sistem kullanıldığında ciddi biçimde daha az zarar verici duruma dönüşür.

Sulu bir sprinkler sistemini bir köpük + su sprinkler sistemine dönüştürüken standartlar ve gerekli düzenlemeler yerine getirilmelidir. Bunlar NFPA 13 , Sprinkler Sistemlerinin Kurulumu, NFPA 16 Köpüklü Sistemlerinin Kurulumu ve NFPA 30 Yanıcı ve Yanıcı Sıvılar kurallarıdır.Bu NFPA standartları ulusal , yerel kuralların düzenlemeleri ve sigorta şirketi gereklilikleri ile birlikte kullanılmalıdır. Herhangi bir dönüştürme yapılmadan önce, tasarım onayı için yetkili makamlara mutlaka danışılmalıdır. Su ile karışabilen birçok yanıcı sıvıları söndürme için tasarlanacak köpük / sulu sprinkler sisteminde özel bir tür köpük kullanmak gerekir. Bunlar alkole dirençli köpük konsantreleri olabilir AR-AFFF% 3 -% 6 , yada suyla karışabilen özel polar çözücü köpükler de olabilir. Köpük seçimi dönüşümü yaplacak olan tesisteki yanıcı sıvıların özelliklerine göre belirlenir.Yine köpük seçimine bağlı olarak sistem tasarımında bir dozaj pompası yada bladder tankı kulanılarak tasarım yapılır. Köpük ile su karışım oranları köpüklü sistemlerde önemli konulardan biridir.

Dengeli Basınç Oranlı Köpük Sistemi, köpük konsantresinin su kaynağıyla karıştırılmasında en etkili ve verimli yöntemdir. Bu yöntemle, köpük konsantresi sprinkler sistemine su ile benzer bir basınçta sokulur. Konsantre, spirnkler sistemine monte edilmiş oranlayıcı olarak da adlandırılan bir oran kontrolörüne akar. Oran kontrolörü, doğru orandaki köpük konsantrasyonu su/ oran kontrol ünitesinden yağmurlama başlıklarına akarken suya girer. Yükselticiye takılan oran kontrol cihazının boyutunu belirleyecek olan sistem gerekliliğini belirlemek çok önemlidir.Aynı zamanda, köpük konsantresinin, aynı oran kontrol birimine girdiğinden, su basıncına benzer bir basınçta oran kontrol cihazına beslenmesi de çok önemlidir. Bunu sağlamak için bir Hat İçi Basınçlı Oranlayıcı (ILBP) bulunan bir Bladder tankı veya pozitif deplasmanlı köpük pompası kullanılır.

Bladder tankı sistemi ile köpük konsantresi, bir basınçlı kabın içine monte edilmiş esnek bir iç lastik torbada depolanır. Sistem doğru bir şekilde monte edildiğinde, basınçlı su kaynağının bir kısmı, köpük konsantrasyonunu iç lastik torbadan dışarıya borulama yoluyla yönlendirir. İç lastikli torba deposuna basınç uygulayan sistem suyu dalgalandığında iç lastik torba deposundan çıkan köpük konsantresinin basıncı aynı basınçta dalgalanır ve sisteme doğru oranda köpük gönderilir.Bladder tankı yada pompa seçimi aynı zamanda kullanılacak köpüğün vizkozitesine de bağlıdır.

Sıralı Dengeli oranlama Sistemi (ILBP), atmosferik bir köpük konsantresi depolama tankı içerir ve konsantreyi tanktan sprinkler sistemine monte edilen ILBP ünitesine pompalamak için pozitif bir deplasmanlı köpük pompası kullanır. Pompa, tüm yağmurlama sistemine köpük sağlama kapasitesine sahip olmalıdır. Her bir ILBP'ye basınç dengeleme valfi monte edilmiştir ve köpüklü sprinkler sisteminin basınç taleplerine göre tepki verir. Eğer sprinkler sisteminden gelen düşük talep nedeniyle konsantre hacmi gerekli değilse, kullanılmayan köpük konsantresi, konsantre geri dönüş hattına monte edilmiş bir basınç kontrol valfı vasıtasıyla atmosferik depolama tankına geri gönderilir. Bir ILBP normalde kapalı kafalı köpüklü su fıskiye sisteminde veya bladder tankının sprinkelr sisteminin basınç yükselticisine yakın bir yere yerleştirilemediği ve köpüğün vizkozite değerlerinin düşük olduğu durumlarda kullanılır. ILBP sistemi güvenilir bir köpük konsantresi pompası olmalıdır ve elektrikle çalıştırılıyorsa özel bir elektrik beslemesi gerektirir. Bladder tankları ise yeterli su basıncı olduğu sürece çalışacak ve doğru oranlamayı sağlamak için oran kontrolörü aracılığıyla gerekli minimum akış hızı elde edilecek biçimde tasarlanır.

Not : Makale ile ilgili temel bilgi kaynakları Google gibi kullanmayı bilen için çok önemli bilgi kaynaklarından sağlanmıştır.

Kaynaklar

Fire Protection Handbook,Twenty Edition , NFPA

Handbook of Fire Protection Engineering ,Third Edition , SFPE

Industrıal Fıre Protectıon Handbook ,Second Edition , R. Craig Schroll

İnternet ortamında herkese açık kullanım ve tanıtım kılavuzları