Beslenme, hayatımızın ve sağlığımızın temelini oluşturan ihtiyacımızdır. Beslenmeden hayatımızı idame ettiremeyiz fakat doğru olmayan tercihlerle sağlığımızı bir o kadar tehlikeye atıyoruz. Bu sebeple doğru beslenmek, hayatımız ve sağlığımız için vereceğimiz en iyi karar olacaktır.

Beslenmemize şekil vererek, sağlıklı tercihler yaparak yalnızca zayıflamayı ya da kilo almayı değil birçok hastalığa engel olabiliriz. Kanser hastalığına bile… Kanser hücreleri vücudumuzda var olan hücrelerdir ancak değişime uğramadıkları için tehlikeli değildirler. Çevresel faktörlerle ve yağlı, fastfood tarzı besinleri sık tüketerek vücudumuzun sağlığını kaybetmesine yol açarız, vücuttaki bu değişiklikler de diğer birçok şeyi etkilediği gibi kanser hücrelerinin değişime uğramasına sebep olabilir. Bu sebeple yapılan araştırmalarda sağlıklı bir yaşam tarzını benimseyen bireylerin kanser dahil birçok hastalıkla karşılaşma riskinin azaldığı gösterilmiştir.

Diyetisyen, sağlıklı beslenmeyi, gebelikten başlayarak bireyin doğduğu andan yaşlılık anına kadar her döneminde, ihtiyacı olan besin ögelerini alabilmesi için nasıl beslenmesi gerektiği konusunda bireylere yol gösteren kişidir.

Diyetisyen, yalnızca sağlıklı beslenme değil, hastalıklarda tıbbi beslenme tedavi yöntemleri ile; diyabet, tiroid, tansiyon, kalp hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları, böbrek hastalıkları, sinir sistemi hastalıkları gibi birçok alanda etkin rol oynar.

‘Yalnızca kilo vermek için diyetisyene gidilmeli’ algısı artık değişmelidir. Diyetisyen bireyin hayatını daha sağlıklı şekilde idame ettirebilmesi için yol gösteren kişidir. Yani, kısa sürede çok fazla kilolar verdirerek ya da sürekli detoks programları hazırlayarak zayıflatmak yerine; bireylere sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirerek sağlıklı beslenmenin sürdürülebilir olmasını sağlayan kişidir. Bu sebeple yalnızca kilo almak ya da kilo vermek için değil, belirli bir hastalığınız varsa ya da spor yapıyorsanız ya da ‘Bundan sonra hayatımı daha sağlıklı biri olarak sürdürmek istiyorum, bedenime iyi bakmak istiyorum’ diyorsanız diyetisyene ihtiyacınız var demektir.

Maalesef günümüzde herkes diyet yazıyor; yaşam koçları, spor salonlarında spor hocaları, hatta bireyler internetten bulduğu ya da arkadaşının uyguladığı bir diyet programını uygulamaya çalışıyor. Diyetisyen, lisans sürecinde aldığı eğitimlerle; bireyin yaşı, kilosu, yaşam tarzı, fiziksel aktivite düzeyi, kan değerleri, kullandığı ilaçlar gibi birçok parametreye bakarak ‘KİŞİYE ÖZEL’ bir beslenme programı oluşturur. Bu program da o kişinin yeterli ve dengeli beslenmesi için gerekli enerji, protein, karbonhidrat, vitamin ve minerallere uygundur. Yani kişi kendi başına hazırladığı ya da internette bulduğu bir programla bu parametrelere uygunluk sağlayamaz ve çok daha kötü sonuçlar oluşabilir. Bu sebeple diyetisyen sağlığımız ve daha kaliteli bir hayata sahip olmamızda bize yol göstermek için hayatımızdadır.

Unutmayın daha sağlıklı bir hayat zor değildir, diyetisyen yardımıyla attığınız küçük adımlarla büyük değişimler başarabilirsiniz.