Dünyada ve ülkemizde Orman yangınları çok ciddi ve yıkıcı felaketlerdir. Orman yangınları sadece ağaçları değil ormanda yaşayan tüm canlıları, orman kıyılarında ya da yakın çevrelerde yaşan insanları direkt olarak etkiler. Hem bitki yapışan verdiği zarar sebebi ile ekolojik dengeyi bozmasının yanında doğanın yapısına da ciddi zararlar verir. Üstelik yangın çok ciddi ekonomik kayıplara da neden olur. Kontrol edilmesi ve söndürülmesi çok zor bir yangın türüdür orman yangını, serbest olarak yayılma eğilimdedir. Temelde 260-400 derece ısı, %15’ten fazla oksijen ve yanıcı madde ile oluşması ile berabere birçok parametreden doğrudan ya da dolaylı olarak etkilenir. Söndürmek için temel parametrelerden birini yok etmek ya da kontrol altına almak gerekir.

Temelde 3 çeşit yangın türü vardır; Örtü, tepe ve toprak yangını. Ülkemizde genellikle örtü ve tepe yangınları sıklık ile görülen yangı türleridir, toprak yangını türü daha az görülmektedir.

Orman toprağını örten ölü̈ ve diri örtüyü yakan yangındır. (Ot, çayır, funda, fide, fidan, yaprak, yosun, humus, kuru dal, kütük, devrik kesim artıklan v.s.) Meşcere asli ağaçlarına çoğunlukla zarar vermez ancak toprağı örten yanıcı maddelerin yoğun olması halinde zarar verebilir. Bu sebeple belirli zamanlarla yanan sahanın yangın sonrası takip ve kontrol edilmesi gerekliliği vardır.

Tepe Yangını ağaç ve ağaççıkların tepelerini de yakarak ilerleyen yangındır. Bu yangın türünde istisnalar hariç ormanın örtüsünün tamamı, ağaçlarının gövdeleri, ağaçların tepeleri ve yanabilecek her şey şiddetle yandığından ağaçlar genellikle kuruyarak canlılığını kaybeder. Yaş ağaçlarda yanmaya doğrudan katı sağlamaya başlarlar bu sebepler ile en tehlikeli yangın türü budur.  Toprak yangını ise sazlık ve bataklıklar gibi orman toprağı üzerinde ve altında (kök kısmında) turbalardan oluşan yangınlardır. Bu tür yangınların söndürülmesi ve kontrol edilmeleri de oldukça zordur, çünkü toprak altından ilerleyen yangın beklenemeyen noktalara doğru yayılır.

Orman yangınları da diğer yangınlar gibi birçok farklı sebepten dolayı ortaya çıkmaktadır. Tam olarak orman yangınlarının çıkış sebeplerini tespit etmek ve anlayabilmek için en önemli kaynak istatistiklerdir. İstatistikler bizim için sonuç veridir ve net olarak sebeplerini bildiğimiz sorunlar – sebepler için önlem almakta kullanacağımız en temel parametrelerdir.

Ülkemiz ölçeğinde orman yangınlarını değerlendirmek için de Orman Bakanlığının istatistik verilerini incelemek bizim için en temel kaynak olacaktır. Oran yangınları anlamak ve öncelikli olarak yangınları önlemek için çalışmalar yapmak gereklidir, ardından yangınlar oluştuğunda yangınlar ile mücadele için gerekli hazırlıkları yaparak her an yangınlara karşı mücadeleye hazırlıklı olmalıyız. Orman yangınları ile mücadele etmek disiplinli bir ordu gibi hareket etmekle ve her an hazırlıklı olmaklar mümkün olacaktır. Orman yangınları ile mücadele etmek topyekûn bir mücadeledir bunu unutmamak gerekir.