Yalova’da sürekli olarak ‘Başlayalı yıllar oldu ama hala bitirilemedi’, ‘Kamulaştırılması tamamlanamadı’, ‘Karma OSB, İl Genel Meclisinin Gündemine alındı’, ‘Yalova, Türkiye’de OSB’ olmayan tek il’ gibi birçok gazete haberlerinin başlıklarını okuduk durduk yıllarca...

Bir kesimin ‘Temiz, kirlilik yaratmayan OSB’ler istiyoruz’, bazılarının ise ‘Yüksek teknoloji üreten OSB’ler Yalova’ya yakışır’ söylemleri de hep hafızalarımızda...

2000’li yılların başında kurulma kararı alınan Yalova’nın ilk Çiçekçilik İhtisas OSB’nin son durumu hakkında bilgi sahibi kaç Yalovalı var?

Yalova’nın sektörel kimliğinin, yıllardır sanayi olduğu gerçeğini görmezden gelmek kendini inkar etmek anlamına gelmez mi?

Kentlerin ekonomisini ayakta tutun sanayi yatırımlarının en yüksek karlı olan yüksek teknoloji ürünlerinin Yalova’da üretilmesi, bu kentte yaşayan iş bulamayan gençlerin hakkı değil mi?

Yalova’da tabi ki turizm, eğitim, tarımda olacak. Bu sektörlere karşı olanları da biliyoruz...

5 ve 6 yıldızlı otellere karşı olanların yaşadığı Yalova’da, sanayiye yatırımlarına karşı gelinmesini inanın pek yadırgamıyorum.

Hele hele Yalova’nın ilk üniversitesinin kurulum aşamasında yapılan kösteklemeleri ise hiç unutmadım...

Salgından dolayı, Yalova’da turizm ile uğraşan sektörlerin şu anki durumunu bilen var mı?

Yalova’da üniversite istemeyenler...

Üniversite öğrencilerinin, Yalova kent merkezi başta olmak üzere, şehrimizin hemen hemen her ilçesini, Mart 2020’den bu yana öksüz bıraktıklarını görebiliyorlar mı?

Yalova’da; Aronya, Kivi, çiçek gibi yüksek katma değeri olan meyvelerin yetiştirilmesine karşı çıkanlar olabilir mi?

OSB’lerde incelemelerde bulunduk...

Yalova Kent Konseyi Başkan ve Yürütme Kurulu Üyeleriyle, 30 Eylül 2020 Çarşamba günü Yalova Gemi İhtisas OSB, Yalova Avrasya OSB ve Yalova İMES OSB’nin yaptıkları çalışmaları hakkında bilgilenmek için, her 3 OSB’nin yetkileri ile bu OSB’lerin kurulduğu alanlarda incelemelerde bulunduk.

Yalova Kent Konseyi Başkanı İsmail Mutlu, Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyeleri; Yalova İl Özel İdaresi’ni temsilen Genel Sekreter Selim Karahan, Yalova Üniversitesini temsilen Prof. Dr. Mustafa Öksöz, Yalova Ticaret ve Sanayi Odasını temsilen Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Çavuşoğlu, Yalova Gazeteciler Cemiyetini temsilen Başkan Ayhan Polat, TEMA’yı temsilen Ergüder Falay, Yalova Muhtarlar Derneğini temsilen Başkan Mustafa Kandemir, MAG-DER’i temsilen Yönetim Kurulu Üyesi İdris Durmuş, Yalova Kent Konseyi Kadın Meclisini temsilen Başkanı Nurten Anıl ile bu ziyaret gerçekleştirdik...

İlk olarak, Yalova Gemi İhtisas OSB ve Yalova Avrasya OSB Müdürleriyle şantiye alanında bulunan yemekhanede Yalova Kent Konseyi Yönetimini oluşturan isimlerle, Yalova Gemi İhtisas OSB Bölge Müdürü Özgül Su ve Yalova Avrasya OSB Bölge Müdürü Utku Delikanlı ile kahvaltı yaptık. Kahvaltı yaparken bir yandan da tek tek kendimizi tanıttık.

Yalova Gemi İhtisas OSB Bölge Müdürü Özgül Su ve Yalova Avrasya OSB Bölge Müdürü Utku Delikanlı’dan, OSB’lerin son durumu hakkında bilgiler aldık. Kamuoyunun gündeminde olan birçok soruyu kendilerine yönelttik.

Avrasya OSB alanında yapımı 4 binadan oluşan ve ilki tamamlanan, faaliyetteki LC Waikiki deposunu da gezdik ve incelemelerde bulunduk. LC Waikiki depo sorumlusundan, binaların depolama amaçlı kullanıldığı bilgisini edindik.

Eksiklikler gözlemledim...

Yalova Gemi İhtisas OSB ile Yalova Avrasya OSB Müdürlerinin vermiş oldukları bilgilerden, bu iki OSB’nin yol başta olmak üzere, üye ve hafriyat döküm alanı sorunu yaşadıklarını gözlemledim.

Her iki OSB’nin birleştirilme adı altında ’KARMA OSB’ girişimlerine karşı olduğumu, Yalova Kent Konseyi’nin Yürütme Kurulu Üyesi olarak yüzlerine karşı dile getirdim.

Yalova Ticaret ve Sanayi Odası yönetiminin, KARMA OSB’ye karşı olduğunu (%6 kanunen bulunan ortaklıklarından dolayı) İHTİSAS OSB olarak kurulumlarına izin verilen; Yalova Gemi İhtisas OSB ile Yalova Avrasya OSB’nin birleştirilerek, KARMA OSB girişimine şerh koyduklarını da yapmış olduğum bu gezi sonrası araştırmada öğrendim.

Yalova İl Genel Meclisinin gündemine getirilmek istenen, bu iki OSB’nin birleştirilesi konusunun geçtiğimiz aylarda Yalova İl Genel Meclisinin gündemine gelmemesi, reddedildiği bilgisine de ulaştım.    

Yalova Gemi İhtisas OSB ile Yalova Avrasya OSB’nin, Yalova-İzmit Karayolu’na bağlantı yolu için kamulaştırmadan kaçarak, Çiftlikköy ilçesinin merkezinden yüksek tonajlı tırlarını geçirdikleri ve günü kurtarmaya çalıştıklarını da bu vesileyle öğrenmiş olduk...

Yalova İMES OSB yönetimi, alkışı hak ediyor

Yalova Kent Konseyi Başkanı ve Yürütme Kurulu Üyeleriyle aynı gün, Yalova İMES OSB Yönetim Kurulu Başkanı Direnç Özdemir, Bölge Müdürü Musa Turan ve Bölge Müdür Yardımcısı Mustafa Acar’ın ev sahipliğinde Laledere’deki merkez binada ağırlandık. 

Kendisi ve toplantıya katılım gösteren diğer yöneticileri tanıtarak sözlerine başlayan Yalova İMES OSB Yönetim Kurulu Başkanı Direnç Özdemir, Yalova İMES OSB’nin kuruluş kararı aldığı 2017’den bu yana yapılan tüm çalışmaları detaylı bir şekilde Yalova Kent Konseyi Başkan ve Yürütme Kurulu Üyelerine anlattı.

Yalova İMES OSB Yönetim Kurulu Başkanı Direnç Özdemir’in 1. Etap yapımına başlanan Yalova İMES OSB ile ilgili konuyu olan hakimiyeti, bilgisi, heyecanı ve arzusu sunum boyuncu gözlerden kaçmadı.   

Sorulan birçok soruya içtenlikle cevap veren İMES OSB Yönetim Kurulu Başkanı Direnç Özdemir,  Yalova Kent Konseyi Başkan ve Yürütme Kurulu Üyelerine doyurucu nitelikte bilgiler aktardı.

Doğu Marmara’nın en merkezi noktası olan İstanbul, Bursa ve Kocaeli'nin tam ortasında, Yerli, Yenilikçi, Yeşil Üretimin yeni üssü olacak, yepyeni bir ekosistem inşa etmek için, akademik, ekonomik ve sosyal yapının bütünleştiği, organize araştırma ve iş geliştirme merkezi olacak bir Teknoloji Geliştirme Bölgesi inşa etme adına kollarımızı sıvadıklarını söylen Özdemir’e bu yolda başarılar diliyorum.

Öğrenmek, bilmek isteyen tüm duyarlı Yalovalıları ise kentteki tüm OSB’lerin son durumu hakkında bilgilenmeye davet ediyorum...