İki yıla yaklaşan pandemi nedeni ile yasaklanan futbol okulları, yasakların kalkması ile yeniden çalışmalara başladı.

Çocuk ve Gençlik Geliştirme Bölümlerinde eğitimci olarak anlık, sonuç, skor, kazanmak, kaybetmek üzerine kurgulanan işleyişlerde kazandığını, başardığını sanıp; anın, dönemin keyfini çıkarırken aslında kaybetmenin hem de başarılı kaybetmenin resmini çıkaramayabilirsin. Kendini çok başarılı gibi görürken bir başkasının kaybettiğini, istenilen gelişimi gösteremediğini kaçırabilirsin. O başkası da çocuk oyuncudur.

Futbol Çocuk ve Gençlik Geliştirme Bölümlerinde oyuncu, eğitimci ya da antrenöre devamlı itaat ediyorsa anormal bir durum vardır.

Nedeni, çocuğun evdeki ana babanın bütün isteklerine karşı koymayan, kendisinden istenilenlerin harfiyen yerine getirilmesi için aşırı disiplin uygulanan, hatalarda ağır cezalara çarptırılan bir aile ortamında yaşıyor olması ya da antrenör merkezli, çok öğretme meraklısı, aşırı kontrolcü, çocuk ve gence uygun olmayan insani değerlerden yoksun, eğitimsel yeterliliği olmayan profilli eğitimcilerin bulunduğu eğitim ortamında bulunuyor olması.

Her ikisi de çocuğa vurulmuş prangalar ve darbelerdir. İtaat ile saygı birbirine bıçak sırtı yakındır. Buradaki ince nüans farkı, bilimsel temelli ilkelere itaat, insani değerlere saygı önemlidir. Bu bakış açısı, çocuğun olumlu gelişimine yansıtılamazsa, aynı zamanda eğitim ortamları, liyakat temelli çağdaş eğitim ile donatılıp futbol, çocuk ve gençlik geliştirme bölümlerine aktarılmazsa, orta çağ zihniyetli, robotik, köleleşmiş gelecek inşa etmiş oluruz.

Disiplin yapıyorum veya benim disiplin anlayışım böyle diyerek kendini bir yerlere koyup aşırı baskıladığın çocuğun ya da oyuncunda oluşturduğun itaat kültürü, birçok olumsuz psikolojik belirtecin ortaya çıkmasına sebep olur.

Çocukta kişilik adına ne varsa ezilmiş, yok edilmiştir. Kendine has duygu ve düşüncelerini, yaratıcılığını göstermek için çaba sarf etmez. Çevresindekilerin arzu ve isteklerine uymayı yeterli görür ve onlarla birlikte üzülür, sevinir ya da mutlu olur.

Böylelikle ilkeye, bilime gösterilecek itaat, statüsü ne olursa olsun, bir kısım cahil güruha gösterilirse, bu vatan evladında sportif alanda yetersizlik ya da başarısızlık oluşacağından, ki böyle futbolumuzun fotoğrafı ortada… toplumda da silik bir hayat yaşamalarına sebep olacaktır. İnsansak eğer evladımız da olsa böyle davranmaya hakkımız yok.