31 Mart 2019 Mahalli Seçimlerinin üzerinden yaklaşık olarak 2 aya yakın bir zaman geçti. Yalova’da, Adalet ve Kalkınma Parti kurmaylarının Yalova Belediye Başkanlığı yarışında en büyük hatası, Yusuf Ziya Öztabak ile seçime girmeleriyle oldu.

  AK Parti Yalova Belediye Başkan adaylıklarında isimleri geçen, Yalova’nın yerlileri olarak kabul edilen; Hasan Soygüzel, Hasan Özçelik, Muğlim Bahatar veya İsmail Atik ile seçime girilseydi, Vefa Salman’ın seçim kazanma şansı olmazdı.

   Adalet ve Kalkınma Parti’sinde Yusuf Ziya Öztabak’ın Yalova Belediye Başkan Adayı seçilmesinin ardından, AK Parti Yalova İl Başkanlığı’na atanan Muğlim Bahatar’ın göreve gelmesi, isabetli bir karardı.  

  Yalnız Muğlim Bahatar’ın AK Parti’nin yeni Yalova İl Yönetiminin başına, seçimlere çok kısa bir süre kala atanması zamanlama açısından uygun olmadı.  

  Yalova il merkez başta olmak üzere, 5 ilçe, 8 belde toplamda 14 belediye başkanlığı yarışına gerçek il teşkilatının seçim tecrübesi olan, bu havayı teneffüs eden kişilerden oluşturulması gerekirdi. 

   Bu dezavantaj, Yalova il Belediye Başkanlığı başta olmak üzere, AK Parti’nin elinde bulunan Armutlu ilçesinin, Tavşanlı, Teşvikiye ve Subaşı beldelerinin kaybedilmesiyle sonuçlandı.

   Özellikle Tavşanlı ve Subaşı Beldelerinin kaybedilmesinde de, Yalova eski İl Başkanı ve Yalova Belediyesi Başkan Adayı Yusuf Ziya Öztabak’ı suçlu buluyorum. Bu beldeler başta olmak üzere, birkaç belde ve ilçede hakkaniyetli bir aday belirlenseydi sonuç AK Parti’nin aleyhine olmazdı.

Öztabak kaybetmek için neler yaptı?

  Yalova Belediyesi eski Başkan Adayı Öztabak’ın seçimi kazanmak için bir gayret içinde görmediğimi, son 3 ayda bire bir yaşadığım bilgiler dahilinde sizlerle paylaşıyorum.

   1.’si, Öztabak 4,5 yıl boyunca yaptığı Adalet ve Kalkınma Partisi Yalova İl Başkanlığı sürecinde Yalova halkının iktidar partisinden istediği, beklediği sorunların çözümünde hiçbir zaman aktif olmadı. Candan, gönülden kimsenin sorununa çözüm bulmadı.

  2.si, Öztabak, hemşehri derneklerinden en başta Yalova Güçbirliği Derneği Başkan ve Yönetimi başta olmak üzere, diğer hemşehri dernekleriyle ne il başkanlığı yaptığı süre içinde, ne de Yalova Belediye Başkan Adayı olduğu süre içinde olumlu bir iletişim içinde olamadı. Sorunlarına eğilmedi, talep ve isteklerine cevap vermedi.

  3.’sü, Öztabak, Yalova AK Parti’de milletvekilliği, belediye başkanlığı, il, kadın kolları, gençlik kolları başkanlıkları görevlerinde bulunmuş, il genel, belediye meclis üyeleriyle olması gereken kaynaşmayı, birlikteliği ne 4.5 yıllık il başkanlığı görevinde, ne de Yalova Belediye Başkan Adaylığı döneminde gösteremedi.

  4.’sü, Öztabak’ın FETÖ/PDY içinde yer aldığı iddialarının, fotoğraflarla yerel, ulusal gazeteler başka olmak üzere sosyal medyada il başkanlığı ve belediye başkan adaylığı boyunca gündeme gelmesi bir etken oldu.  

  5.’si, Öztabak’ın Yalova yerel yayınlarını; gerek il başkanlığı, gerekse de Yalova Belediye Başkan Adaylığı döneminde yok sayması. 31 Mart Mahalli Seçimleri sürecinde Bursa ilinden, Yalova’yı bilmeyen, tanımayan bir yayın gurubuna fahiş bir ücret ödeyerek seçim propagandasını Bursa ilinden yapmaya kalkması.

  6.’sı, Öztabak’ın, soğuk, samimi olmayan, sorun çözemeyen, insanlara tepeden bakan, vatandaşın dertleriyle dertlenmeyen, gülenle gülmeyen bir yapıya sahip olması.  

  7.’si, Öztabak’ın, Yalova Belediye Başkan Adayı olduktan sonra, olumlu eleştiri ve tavsiyelere hep kulaklarını kapatması. Yapılan önerilere, tavsiye edilen projelere kulak vermemesi.

  8.’si, İl Başkanı Muğlim Batar, Milletvekilleri Ahmet Büyükgümüş ve Meliha Akyol’u dinlememesi. AK Parti İl Teşkilatından, milletvekillerinden ayrı bir şekilde çalışma yapması.

  9.’su, Öztabak’ın Seçimlerden bir hafta önce Seyrantepe Mahallesinde bir toplantıda, yapılan dua da şeriat yönetimi isteyen hocanın söylediklerine, AK Parti Yalova Milletvekili Meliha Akyol ile beraber ‘Amin’ demeleri.

  10.’su, AK Parti Yalova Milletvekili Meliha Akyol’un 24 Haziran 2018 Genel Seçimleri öncesi Muhacir vatandaşlara yönelik, ‘Ezikler’ Doğu Anadolu insanına, ‘Kendilerini ifade edemiyorlar’ şeklinde ki sözleri.

  11.’si, AK Parti’de; il Başkanlığı, milletvekilliği, belediye başkanlığı, il genel meclis üyeliği, belediye meclis üyeliği yapmış, parti de bir dönem de olsa makam sahibi olmuş kişilerin partilerine oy vermeyerek ve verdirmeyerek davalarına, çok sevdikleri AK Parti Genel Başkanları Recep Tayyip Erdoğan’a yaptıkları ihanet.

  12.’si ise seçim öncesi AK Parti Genel Başkanları Recep Tayyip Erdoğan’ın Yalova’ya gelmeyişi. Öztabak için Yalova’da miting düzenlememesi.

  13.’sü, Öztabak’ın bir seçim stratejisinin bulunmaması.

  14.’sü, Öztabak’ın, Yalova’da ki Doğu ve Güneydoğu Anadolu insanıyla gerek il başkanlığı, gerek Yalova Belediye Başkan adaylığı döneminde hiçbir sıcak diyalog kurulamaması, 31 Mart Mahalli Seçimlerinde Yalova ili başta olmak üzere birçok belde de başarısız sonuçların alınmasına etken olmuştur.