Yalova Gazeteciler Cemiyeti’nin ev sahipliğinde düzenlenen ‘‘Kent Buluşmaları’’ etkinliğinin on yedincisi, Yalova Karadağ İnşaat ve TAİSAD Taşıt Araçları Yan Sanayi İhtisas OSB’nin sponsorluğunda, Jineps Cafe& Restaurant’ta gerçekleşti.

Kahvaltılı toplantıya; Yalova AK Parti Milletvekili Aday Adayı Muhsin Sevencan olurken etkinliğin ev sahipliğini ise Yalova Gazeteciler Cemiyet Başkanı Ayhan Polat, Genel Sekreter İbrahim Sevinçler ve Yönetim Kurulu üyesi Nevzat Samancı yaptı.

Toplantıya, Çevre Gazetesi İmtiyaz Sahibi Sezer Sevinçler, Kanaat Haber Gazetesi İmtiyaz Sahibi Hakan Suiçmez ve Realist Gazetesi Yazıişleri Müdürü Haluk Mot katılım sağladı.

Konuşmasının başında, “Bu süreçte aday adaylığı çok konuşuldu ama Yalova çok konuşulmadı. Bence ben büyük eksiklik bu. Biraz daha fazla konuşulmalı, Yalova’nın dertleri, eksikler, projeleri, ihtiyaçları… Basın ve kamuoyu önünde bunlar tartışılırsa, ortaya çok iyi şeyler çıkabilir.” Diyen Sevencan sözlerine devam etti;

“Yalova’da çok ilginç bir şey söz konusu. Kâğıt üzerinde 5-6 tane OSB var. Ama fiiliyatta geçmiş bir tane OSB yok. Bunlar kentimizin biraz olsun hareketlenmesini sağlayacak şeyler. 

Mesela bir zamanlar Bilişim OSB çok ön plandaydı. e-yalova yani. Bu proje, Yalova’da hayata geçseydi, gençlerimizin bir kısmı burada istihdam olacaktı ve kirli olmayan bir sanayi şehri ile çok güzel yerlere gelecektik. Bir kentin sürükleyici marka değerleri var. Ben o markalara değer vermeyi hayalinde yaşatan bir insanım. Örnek, Yalova Üniversitesi. Ben şimdiye kadar yerleşkesinin bitmesini isterdim. Mesela, Yalovaspor. Yalovaspor daha üst liglerde olsa Yalova’ya gelen giden fazla olmaz mı?

Bir sirkülasyon oluşmaz mı?

Bunlar çok önemli şeyler. Yalovaspor ne kadar üstte olursa, Yalova’daki ekonomik sirkülasyon da o kadar fazla olacak.

“Yalova ve komşu illerdeki sanayiye, yan ürün ortaya çıkaracak OSB’ler kurulabilir”

Yalova’nın çevre planını tüzüğünü iyi incelemek bilmek lazım. Yalova eski Valisi Yusuf Erbay zamanında Yalova’nın 20 yıllık bir planı yapıldı. Yalova’nın doğusu orta ölçekli sanayi bölgesine, batısı da doğal turizm alanlarına ayrıldı. Yani şu an istesen de, Yalova’nın batısına fabrika kuramazsın. Doğuya orta ölçekli sanayiler konmuş ama daha fazlasını yapamazsın, büyük bir fabrika kuramazsın.

Yalova’da, şu an sanayi adına ne yapılabilir?

Yan komşu illerdeki sanayiye yan ürün ortaya çıkaracak bazı organize sanayi bölgeleri kurulabilir. En mantıklısı bu.

Yalova’da somut olmayan kültürel mirasları öne plana çıkarmayı düşünüyorum. Yalova’da bilinmeyen birçok kültürel mirasımız var. Bunları bilmezsen Yalova Sanayi şehri mi turizm şehri mi diye sorar durursun.

“Şehrin kalbi olan yere, gökdelen dikmeyi uygun bulmuyorum”

Yalovaspor tesislerinin bulunduğu alan kentin ciğerleri gibi öneme sahip. Kentin göbeği olan bir yere gökdelen yapılmasına karşıyım. Gökdelen, rüzgârı, havayı keser, güneşi engeller. Bırakın orası yemyeşil kalsın. Orada antrenman yapsın çocuklar. Yetki bende olsa, ben şehrin göbeğine gökdelen dikmem. Çünkü Yalova özel bir şehir.

“Yalova’yı tartışmak için ortak akıl platformları kurmak istiyorum”

Ben sihirbaz değilim, değneğim yok, her şeyi yapamam ama, olur da milletvekili olursam Yalova’yı tartışmak için ortak akıl platformları kurarım. Sivil toplum örgütlerini bir araya getirir, Yalova’yı ateşlerim. Şu an Yalova’nın uyuyan hücreleri var. Bunlar da sivil toplum kuruluşları, odalar ve stklar. Bunlar uyuyan hücreler.

Nerede hangisini gördünüz?

Yalova’nın hangi meselesine çıkıp ta bangır bangır bağırdıklarını gördünüz?

Hiç yok. Ama bunlar bir yerden destek alsalar, Yalova’yı tartışacak kaliteli insanlara sahipler. Yani esnaf odası başkanı Yalova’yı tanımıyor mu? 

Fevkalade güzel tanıyor. Diğer oda başkanları tanımıyor mu?

En güzel tanıyan onlar. Onlara bir ortam mı verildi? Çıkıp Yalova’yı tartışabildiler mi?

Veya bir imkân sunuldu da yok mu dediler?

Ben milletvekili olsam Yalova’nın uyuyan güçlerini, dinamiklerini harekete geçiririm. Bir farklılık koyarım ortaya. O hücrelerle kan akışındaki hızı arttırırım. Yalova’nın buna ihtiyacı var.

“Emeklerimi daha etkili noktaya taşıyorum ve bunun da siyaset olduğunu düşünüyorum”

Neden siyaset diyince…

Benim hayatım hep Yalova’ya hizmetle geçti. Hizmet etme alanımı daha da genişletmek istiyorum.

Beni herhangi bir kurum veya sivil toplum kuruluşu veya dernek, hocam sana ihtiyacımız var dediği zaman ben karşılıksız olarak onlara gidip yardım eden. Bunun da örneklerini defalarca ortaya koyan bir kardeşinizim.

Ben zaten toplum için çalışıyorum. Şu an toplum için çalışmanın en rahat yolu nedir?

Siyasettir. Dedim ki Yalova için siyasete soyunuyorum. Benim hakkım değil mi?

Bu kent için onca mücadele vermişim, o kadar emek sarf etmişim. Bu emeklerimi daha etkili noktaya taşıyorum ve bunun da siyaset olduğunu düşünüyorum.

“Şu an, CHP Yalova’da demokrasi yok”

Biz, Ak Parti’de aday adaylığının sürecini bilerek aday olduk. Dönüp de,‘vay efendim niye aday olduk’ demek gibi bir lüksümüz yok. Daha önceki seçimlerden de sürecin bu şekilde işlediğini biliyorduk. Bu konuda hiçbir serzenişimiz yok. Bu süreç, AK Parti’de tahmin ettiğimden daha demokratik şekilde sürüyor.

Bence, CHP’deki mesele çok farklı. CHP’de genç insanlara siyaset yapma şansı vermiyorlar. CHP’de birçok insana sıra geldiğinde bir bakacak ki, 60 yaşına gelmiş. Bir iki kuşak böyle ezilip gidecek. Hâlbuki Yalova’ya dinamik ve yeni  heyecanlar ve güzel projeler getirecek insanlar lazım. Bence şu an CHP Yalova’da demokrasi yok.”

Haber-Foto: Eda Tan