Özel Yalova Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji UzmanDr. Hasan Kara;“18-30 yaşları arasında genç, aktif, spor yapanlar arasında sıklıkla görülen tekrarlayıcı omuz çıkıkları omzu yerinde tutan “ conta “nın ( labrum ) ilk çıkığın ardından hasar görmesi sonucu oluşur. Omuz eklemini sabitleyen labrum denilen kıkırdak destek yapısının glenoid kemiğine yapışma noktasından ayrışması, bazen de humerus kemiğinin başındaki çökmeler tekrarlayıcı çıkıklara sebep olur” dedi.

İlk omuz çıkığı şiddetli bir travmayla olur. Daha sonraki çıkıklar çok daha kolay gelişir.Özellikle 20 yaş altındaki kişilerde yeniden çıkık ihtimali, %80 iken 40 yaş üstünde ilk çıkığı olanlarda bu oran %20 civarındadır.

Tekrarlayan çıkıkların önlenmesi için ilk çıkık sonrası doktor tarafından çıkık yerine yerleştirilmeli, ardından 3-4 hafta kol askıda istirahate alınmalı, son olarak omuz çevresi kaslarını güçlendiren rehabilitasyon yapılmalıdır. Bütün bunlara rağmen omuz yeniden çıkabilir.

Hipokrat zamanında en çok uygulanan ve omzun tekrar çıkmasını engelleyen omzun dağlanması yöntemi hareket kabiliyetini yok eden bir uygulamaydı. Günümüzde bunun yerini eriyebilir vidalar ile artroskopik cerrahi tamir yöntemi almıştır.

Artroskopik cerrahi avantaj olarak; daha az ağrı ve rahatsızlık vermekte, rehabilitasyonu daha kolay olmakta, omzun rotasyonel hareketlerinde daha az kısıtlılık yapmakta, daha az iz bırakmakta ve daha kısa cerrahi süresine mal olmaktadır.

Bu yöntemde; labrum denilen omuz yuvasının ön kısmındaki kıkırdak destek tekrarlayıcı omuz çıkıkları sonrası glenoid kemiğinden ayrışmıştır. Arkada bir önde iki adet küçük delik yardımı ile labrum tekrar kemiğe sabitlenir. Bunun için ucunda ip bulunan 3-5 mm kalınlığındaki vidalar omuz yuvasını oluşturan kemiğe (glenoid) çakılıp ucundaki ipler yardımı ile labrum kemiğe dikilir.

Ameliyat sonrası, kol 4 hafta askıda kalır. Askıda kaldığı sürece günde 3 kez omuza saat sarkacı hareketleri yaptırılır. Omuz sabit tutulmak suretiyle kol askıdan çıkarılıp yemek yiyebilir, bilgisayar kullanabilir, yazı yazabilir. Hasta 4-5. günlerde duş alabilir.

4-6. haftalar arası pasif, 6-8. haftalar arası aktif hareketlere izin verilir. 10-12. haftalarda fırlatma hareketi hariç tümünü yapabilir. 12-16. haftalarda tüm hareketler serbest olur. 16. haftada basit sporlara başlanabilir. 6. aydan sonra tenis, basketbol, voleybol gibi kolun baş üstü aktiviteleri gereken yoğun sporlara da izin verilir’ şeklinde bilgilendirmede bulundu.