İl Sağlık Müdürlüğü ‘Herkes İçin Böbrek Sağlığı’ temalı yürüyüş ve bisiklet turu etkinliği gerçekleştirdi. Program 10.30’da İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanılarak, tüm kurum yöneticileri, iş ve işleyişi aksatmayacak şekilde kurum personelleri, dernekler, sağlık çalışanları, Türkiye Bulaşıcı Olmayan Kronik Hastalıklar İl kurul üyeleri ve halkın katılımıyla Stadyum Caddesi, Gazipaşa Caddesi güzergahında sürdü. Program kapsamında, 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanında stant kuruldu ve böbrek sağlığında suyun önemine vurgu yapmak amacıyla halka su ikram edildi.

   İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Halim Ömer Kaşıkcı’nın şehir dışında olması sebebiyle Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Yaşam Birim Sorumlusu Gamze Turan açıklama yaptı. Turan, “Kronik Böbrek Hastalığı dünyada ve ülkemizde salgın halini almış önemli bir halk sağlığı sorunudur. Böbrek hastalığı erken saptanırsa sıklıkla önlenebilir veya ilerlemesi geciktirilebilir. Ancak hastalığın farkındalığının düşük olması, erken dönemde tespit edilmesine imkan vermemektedir. Bireylerin hastalığının farkında olmaması nedeni ile son dönem böbrek yetmezliği gelişmekte ve yaşam kalitesi bozulmaktadır.

   Türk Nefroloji Derneği’nin ülkemizde yaptığı bir tarama çalışmasında Türkiye’de her 6-7 erişkinden birinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığının olduğu saptanmıştır. Dünyanın çeşitli bölgelerinde yapılan çalışmalar, hastalığın farkındalığının yüzde 10’un altında olduğunu göstermiştir. Düşük farkındalık nedeniyle hastalık son dönem böbrek yetmezliği (SDBY) evresine ilerlemekte, kötü yaşam kalitesi ile hastanın sağlığını tehdit etmekte, engellilik ve ölüm oranlarının artmasına neden olmaktadır. Bu hastalık zamanında fark edildiğinde önlenebilen veya en azından geciktirilebilen bir hastalıktır” dedi.

Böbrek hastalığından korunmak için dikkat edilmesi gerekenler

   Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Yaşam Birim Sorumlusu Gamze Turan spor yapmanın önemine dikkat çekti. Turan, “Düzenli egzersiz yapın, sağlıklı beslenin ve vücut ağırlığınızı koruyun, tuzu azaltın, yeterli sıvı alın, sigara içmeyin, ağrı kesici ilaçlardan kaçının, kan basıncınızı ve kan şekerinizi düzenli olarak ölçtürün, risk grubunda iseniz böbreklerinizi düzenli olarak kontrol ettirin” dedi.