11 Şubat- 31 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek ‘Sigarayı Bırakma Kampanyası’ çerçevesinde, planlanan “Sigaranın Zararları, Sigara Bağımlılığı ve Bırakma Yöntemleri” konulu eğitim semineri, Halk Sağlığı Müdürlüğü konferans salonunda, Halk Sağlığı Müdürlüğü ile Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü çalışanlarının katılımıyla gerçekleştirildi.

Seminerde, tütün kullanımının dünyada ikinci sırada gelen ölüm nedeni olduğu ve dünyada yaklaşık 5 milyon kişi sigara nedeniyle öldüğünün altı çizildi.
Yalova İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. İbrahim Dedecan geleceğimiz olan çocuklarımızı sigara ve sigara dumanından korumanın önemine değinerek, “Çocuklarımızın sigaraya başlamasına engel olabilirsek; sigara kaynaklı hastalıklar dışında onları uyuşturucu bağımlılığına götürecek süreci de tıkamış oluruz” şeklinde ifade etti.
   Dedecan, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü işbirliği ile hazırlanan sigara bırakma kampanyası hakkında şunları söyledi; “Sigara Eğitim seminerinden sonra, sigarayı bırakmak isteyenlerle anlaşma imzalanacak. Sigarayı bırakmak isteyenler bu anlaşma kağıdı ile birlikte sigara bırakma polikliniğine başvuracaklar. Göğüs Hastalıkları Uzmanı tarafından sigara bırakma polikliniğine başvuranların gereken muayeneleri yapılarak kişilere uygun tedavi başlanacak.Sigara Bırakma Polikliniğinde görev yapan göğüs hastalıkları uzmanının uygun gördüğü kişilere psikolog tarafından belirli aralıklarla psikolojik danışmanlık hizmeti verilecek. Hekim tarafından sigarayı bırakmak isteyenlere spor yapabileceğine dair sağlık raporu verildikten sonra sağlık raporu verilen kişiler Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’ne yönlendirilecek. Diğer kurumlarda çalışan personellere de eğitim seminerleri düzenlenecek ve kampanyaya katılım sağlanacak.Eğitim semineri verilen diğer kurumlarda, sigara bırakma anlaşması imzalayan kişiler düzenlenen kampanyaya katılabilecekler.”
31 Mayıs Dünya Sigarasız Günün’de kampanyaya katılan tüm kamu kurum ve kuruluşların çalışanları ile birlikte halk yürüyüşü yada şenlik yapılması planlanıldığını da sözlerine ekledi.
 
  “Bilinen en iyi bağımlılık spor bağımlılığıdır”
“Zararlı bir bağımlılıktan kurtulmanın en iyi yolu yerine faydalı bir bağımlılığın konulmasıdır” diyen Dedecan, bilinen en faydalı bağımlılığın spor bağımlılığı olduğunu belirtti.
  Yalova Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Cengiz Mete, sigarayı bırakmak için sigara bırakma polikliniğine başvuruda bulunan kişilere Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nde spor eğitmenleri eşliğinde ücretsiz olarak step, aerobik, plates, masa tenisi, dart, bocce, bisiklet, koşu, yürüme, tenis ve basketbol gibi spor aktivitelerinin verileceğini ifade etti.
Sigaranın vücuda verdiği zararlar hakkında  Halk Sağlığı Müdürlüğü çalışanı Ayten Alp, bilgiler verdi. 
Sigara bağımlılığı ve sigara bırakma yöntemlerini konularında da Psikolog Emine Kaya Yıldız bilgiler vererek sigaranın insan vücuduna ne kadar zararlı olduğunu vurgulayarak bırakılmasının aslında çokta zor olmadığını ifade etti.
Haber-Foto: Melike İpek