Genç Yeşilay Kulübü, Yalova Star AVM’ de yaptıkları etkinlikte; giriş katına stant açtılar ve stantta çocuklara yönelik olmak üzere; balon dağıtımı, çocuk dergisi dağıtımı, rozet dağıtımı ve yüz boyama etkinliği yaparken, çocukların Yeşilay’ı tanıması, daha sempatik olması adına kendi gönüllülerinden biri palyaço kostümü ile çocukları eğlendirdi. Genç Yeşilay Kulübü gönüllülerinden üç kişi ise; tütün bağımlısı olanların ilerleyen süreçte yaşayacakları sağlık sorunlarını gösteren makyaj, kostüm ve serum askısı ile birlikte AVM’ nin tütün içilen bölümlerini ve diğer katlarını gezerek AVM’ye gelen müşterilerin dikkatlerini çekerek, tütün bağımlılığının sonuçlarını tiyatral şekilde gösterdiler.

  Genç Yeşilay Kulüp Başkanı Esma Ertaş; “Sigara, dünyada ve ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunudur ve yüksek oranda nikotin içerdiği için bağımlılık yapma potansiyeline sahiptir. Sigara, nargile, pipo içme veya dumanının solunması zamanla kişide psikolojik ve fiziksel bağımlılık oluşturur. Tütün ürünlerinde 4000’den fazla kimyasal madde bulunmaktadır. Esas bağımlılık yapan madde nikotindir. Koklanarak burundan çekilen ya da çiğnenen dumansız tütünler de nikotin kadar yüksek düzeyde zehir içermektedir. Yol açtığı sağlık sorunlarını ise hat safhadadır. Kalp ve damar hastalıklarına, bronşların daralması sonucu akciğer rahatsızlıkları ve KOAH’a, damarlarda tıkanma ve buna bağlı felç’e, midede gastrit, ülser ve mide kanserine, ciltte sararma, kırışıklık, cilt kanserine,  ağız kokusu ve dişlerde sararmaya, gebelikte sigara içilmesi erken doğuma ve buna bağlı olarak çeşitli gelişim bozukluklarına, doğum sonrası ise sütün kesilmesine yol açar.

  Sigarayı bıraktıktan sonra ise; Sigarayı bıraktıktan 2 saat sonra nikotin vücudunuzu terk etmeye başlar. 6 saat sonra kalp atış hızı ve kan basıncı düşmeye başlar. 12 saat sonra sigara dumanından kaynaklanan zehirli karbonmonoksit kan dolaşımınızdan temizlenir ve ciğerlerinizin daha iyi çalışmasını sağlar. 2 gün sonra tat ve koku duyularınız keskinleşir. 2-12 hafta içinde kan dolaşımı iyileşir, bu da yürüme, koşma gibi fiziksel aktiviteleri kolaylaştırır. 3-9 hafta sonra öksürme, nefes darlığı, hırıltı gibi problemler azalır ve akciğerleriniz güçlenir. 5 yıl içinde kalp krizi riski yarı yarıya azalır. 10 yıl sonra akciğer kanseri riski yarıya inerken kalp krizi riski hiç sigara içmemiş bir kişinin riskiyle aynı orana düşer.

  Birçok insanın bilmediği konu ise; Dünyada her yıl 6 milyon kişi sigara sebebiyle hayatını kaybetmektedir. Bu sayı her 10 saniyede bir kişinin sigaradan ölmesi demektir. Günde yaklaşık yarım paket sigara içen bir insan her gün beynine 300 nikotin vuruşu gönderiyor” dedi.

Bırakmak da mümkün!

 Başkan Ertaş; “ Sigara bırakma tedavisinde davranış danışmanlığı ve ilaç tedavisi büyük önem taşımaktadır. Ülkemizde pek çok hastanede ‘Sigara Bırakma Poliklinikleri’ bulunmaktadır. Ayrıca özel sağlık kurumları da sigarayı bırakmaya yönelik ilaç ve psikolojik tedavi hizmeti vermektedir.           

  İlaç tedavisinin amacı, sigaranın bırakılmasını izleyen dönemde ortaya çıkan nikotin yoksunluğunu gidermektir. Bu ilaçlar doktor tarafından reçeteli olarak verilmektedir. Bunun dışında bir sağlık uzmanına başvurmadan satılan sigara bırakma ürünlerine itibar etmeyiniz. Sigara içmenin ruhsal ve davranışsal yönleri olduğu da gözden kaçırılmamalıdır. Bu faktörler yeterince incelenmezse, nikotin yoksunluğu geçtikten sonra kişi tekrar sigaraya başlayabilir. Hastanın bağımlılık kriterlerine göre planlanan psikolojik tedavide baş etme becerileri, öfke kontrolü, aile görüşmesi, motivasyona yönelik çalışmalar ve değişik terapi yöntemleri uygulanmaktadır. Sigarayı bırakmak isteyen kişinin yapması gereken öncelik; bırakma tarihi belirleyecek. Çevrenizdeki kişilere sigarayı bırakmayı planladığını söyleyecek. Karşılaşabileceğiniz zorlukları kestirmeye çalışacak ve plan yapacak. Çevrenizdeki bütün sigara, çakmak, kibrit ve kül tablalarını uzaklaştıracak. Bırakmanın yararlarını düşünecek. Yapacak, ilgilenecek yeni şeyler bulacak. Bütün bunları yaptığında hayatında değişiklikler başlamış olacak” dedi.

Çocuğunuzu sigara içerken yakaladığınızda…

 Genç Yeşilay Kulüp Başkanı Esma Ertaş; “Siz içmiyorsunuzdur; ama çocuğunuz sigara kullanıyorsa da yapacaklarımız var. Pes etmek asla olmaz. Çocuğunuzu sigara içerken yakaladığınızda zarar vermeden sadece elindeki paketi alın ve sigara içilmemesi ile ilgili ev ya da okul kurallarını hatırlatın. Sigara ile her yakaladığınızda aynı tepkiyi verin. Önemli olan tutarlı tepkiler vermektir. Sınırlarınız net olsun. Kurallara siz de uyun, çocuklar sizi sigara içerken görmemeli. Nasihat dilini kullanmadan sigaranın etkileri hakkında konuşun. Doğru bilgileri öğrenmesini sağlayın.

  Bütün bunları biz bugün görsel olarak Yalova halkına göstermek istedik. Gönüllülerimizle birlikte tiyatral şekilde bunu ilettik. Gelen tepkiler bizi hem mutlu etti hem de üzdü. Bizler geleceğe daha sağlıklı bir nesil ve daha sağlıklı bir çevre bırakmak için var gücümüzle çalışacağız”  dedi.