Yöntem hakkında şu bilgilendirmede bulundu;

Rahim Ağzı Kanseri Nedir?

Rahim ağzı kanseri, rahim ağzı dokusunda gelişen ve ileri evrelere kadar belirti vermeyen bir kadın kanseri türüdür. Rahim ağzında yerleşik hücrelerin anormalleşip, kontrolsüz bir şekilde büyümeye başlaması öncelikle kanser öncülü anormal hücresel değişikliklere, eğer bu değişiklikler düzenli olarak jinekolojik muayene ve tarama ile tespit edilmezse de rahim ağzı kanserine sebep olur.

Rahim ağzı kanseri kadınlar arasındaki en ölümcül kanserdir ve gelişmekte olan ülkelerde sıklığını sürdürmektedir. Standart jinekolojik muayene sırasında rahim ağzı kanserine dönüşme riski taşıyan kanser öncülü hücre değişimlerini, Işıkla tarama Yöntemi ile Smear’e göre 2 yıla kadar varan erken evrelerde tespit etmek artık mümkündür. Rahim ağzı kanseri erken dönemde doğru tarama yöntemi kullanılarak tespit edildiğinde tedavide başarı orası %100 dür.

Kanser öncülü hücreler nedir?

Bunlar sağlıklı hücrelerden farklı yapıda, kanserleşme potansiyeline sahip hücrelerdir. Ancak, bağışıklık sistemimiz sayesinde kendiliğinden gerileyebilir ve normale dönebilir. Tarama testinizde bu hücrelerin varlığının tespit edilmesi, kanser olduğunuz anlamına gelmemektedir.

Kanser öncülü hücrelerin tedavisi?

Doktorunuz anormal hücrelere sahip olduğunu ve ek tedaviye gerek duyduğunuzu saptarsa,  uygulanabilecek birçok tedavi yöntemi mevcuttur. Bu tedavilerin çoğu, muayenehane veya hastanede poliklinik ortamına uygulanmaktadır. Erken dönemde, beş on dakikalık basit cerrahi yöntemler ile sadece rahim ağzındaki hastalıklı bölge çıkarılarak tedavi edilirken, hastalık ilerlediğinde rahim ve etrafındaki çevre dokular ile lenf nodüllerinin çıkarılacağı büyük bir operasyona ihtiyaç duyulur.

Rahim ağzı kanserinin sık görülme nedenleri nelerdir?

HPV enfeksiyonu varlığı

Erken yaşta çok doğum yapmak

Erken yaşta cinsel ilişkiye girmek

Sigara içmek

5 yıldan uzun süre doğum kontrol hapı kullanmak da kadınlarda rahim ağzı kanseri riskini arttırmaktadır.

Rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir?

Adetler arası kanama

Cinsel ilişki sonrası kanama ya da menopoz sonrası kanama gibi anormal vajinal kanama,

Sulu, pembe, soluk ve devamlı vajinal akıntı

Normalden daha fazla kanamalı ve daha uzun süreli adet dönemleri

Luviva Rahim Ağzı Kanseri Erken Tanı Cihazı Işıkla Tarama Yöntemi nedir?

Işıkla tarama yöntemi, rahim ağzı dokusunun tüm katmanlarını saf beyaz ışıkla tarar. Dokularda oluşan fizik ve kimyasal değişimleri ölçer. Orta ve yüksek dereceli anormal hücresel değişiklikleri Smear’e göre 2 yıla kadar varan erken dönemde tespit eder. Standart jinekolojik muayene sırasında uygulanan bu yöntemle hasta başında 1-2 dk içerisinde sonuç almak mümkündür.

Işıkla Tarama Yöntemi teknolojisinin avantajları nelerdir?  

Luviva tüm rahim ağzı dokusunu Işıkla Tarama yöntemi ile tarayarak, smear testinin gözden kaçırdığı doku tabakalarındaki anormal hücresel değişiklikleri, 2 yıla kadar varan erken evrelerde tespit eder. Hastalıklı dokuları doğru tespit etme oranı %90 ın üzerindedir.

Işıkla Tarama Yöntemi kullanılarak smear testi ile erişimin mümkün olmadığı endoservikal kanalda gelişen adenokanserlerin, erken evrede doğru tespit edilme oranı %100 dür.

Smear testinde ortaya çıkan yanlış negatif sonuçları ortadan kaldırır. Hastalığın teşhis ve minimal cerrahi yöntemlerle tedavi edilmesinde meydana gelebilecek gecikmelerin önüne geçer.

Smear testinde ortaya çıkan yanlış pozitif sonuçları ortadan kaldırır. Sağlıklı rahim ağzı dokusuna sahip kadınların gereksiz kolposkopi/ biyopsi ve cerrahi müdahalelere yönlendirilmesinin önüne geçer. Yanlış pozitif sonuçlar yüzünden hastada oluşan gereksiz stres ve kaygı oluşumunu engeller.

Smear testi tarafından gözden kaçırılan anormal hücresel değişimlere sahip hastaları tespit eder.

Standart jinekolojik muayene sırasında uygulanır.

Non- invasive, acısız ve hızlı bir testtir. Sonuçlar ortalama 1-2 dk içerisinde hasta başında elde edilir ve doku örneği gerektirmez. Doku örneği gerektirmediği için dışarıdan bir laboratuvar ortamına ihtiyaç oradan kalkar.”