Özel Yalova Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Murat Fazlıoğlu, ‘Şeker insanlar için vazgeçilmez bir besin. Doğal olarak meyve ve sebzelerde bulunan şekere fiziksel sağlığımız için ihtiyacımız var. Özellikle zihinsel faaliyetlerin yürütülmesi ve iyi bir ruh hâli için olmazsa olmaz. Ama aşırı şeker tüketiminin ve kimyasal işlemlerle beyazlatılmış şekerin zararları çok fazla. Şeker birçok formlarda bulunabiliyor. Şeker sadece balda, pekmezde, reçelde bulunmamaktadır. Gün boyu tüketilen meşrubat, süt, yoğurt, ekmek, bisküvi, galeta gibi birçok besinde de fazla miktarda yer alır. Vücut çok yüksek miktarda işlenmiş şekeri kaldıramaz. Vücuttaki temel organlar bu kalitesiz şekerin tüketimiyle ciddi zarara uğrayabilir‘ dedi.

Sağlıklı bir beslenme düzeninde günde 3 porsiyon meyve tüketimi uygundur. Meyve şekerinin hızla kan şekerini yükseltmemesi için meyvenin yanında süt, ayran, yoğurt veya kepekli bisküvi önerilmektedir. Tadı şekerli olan her gıdada basit şeker vardır. Bunlardan kaçınmak, günlük şeker ihtiyacımızı karşılamak için kompleks karbonhidratlardan yararlanmak daha doğrudur. Kompleks karbonhidratlar lif de içermektedir. Bunlar arasında bakliyat grubu başta gelmektedir. Sağlıklı beslenmek için işlenmemiş tahıl ürünleri tercih edilmelidir. Yemeklerde aşırı şeker kullanımı sağlıklı bir alışkanlık değildir. Fakat sadece az sayıda insan şekeri uygun miktarlarda kullanırken çoğu insan fazla miktarlarda kullanır. Başka bir deyişle insanlar genellikle sadece şekerden ekstra 500 kalori almaktadır.

İnsanlar şekerin sağlığa faydalı olmadığını bilir fakat fazla şeker tüketiminin zararının çok fazla doymuş yağ, trans yağ ve tuz tüketimi kadar zararlı olmadığını düşünürler. Bu inanış tamamen yanlıştır. Belki de insanlar, şeker sodyum veya yağ deposu olmadığından, kötünün iyisi olarak kabul ettiler ya da bilmedikleri şey onlara zarar vermez gibi bir düşünce yapısı benimsemişlerdir. Eğer şekerin gerçekten vücudunuza neler yaptığını bilseydiniz, onu kaçınılması gereken gıdalar listesinin en başına yerleştirirdiniz. Çok miktarda şeker ve tatlı tükettikten sonra bazı kişilerde yorgunluk halsizlik olabilir. Bunun ardından kısa bir uyku; yani halk arasında denildiği gibi şekerleme yapma isteği doğabilir. Ancak bu tür bir durumla karşı karşıya olan kişilerin diyabet açısından taranması gerekir. Bu bireylerde Postprandiyal hiperglisemi ya da hipoglisemi; yani yemek sonrası şeker yükselmesi görülebilmektedir.

 

Şekerin zararları ise; Şeker kalbe zarar verir. Uzun zaman, fazla şeker tüketiminin kalp hastalıklarına yakalanma oranını büyük ölçüde arttırdığını biliyoruz. Fakat, şeker direk kalbin kan pompalama mekanizmasını da etkiliyor ve kalp yetmezliği riskini de arttırıyor. Bulgular spesifik olarak şekerin içinde bulunan ve glikoz metaboliti glikoz-6-fosfat ismindeki moleküle odaklanıyor ve soruna neden olan kalpteki kas proteinlerinin değişimlerinin kaynağı olarak bu molekülü gösteriyor. Bu bahsettiğimiz protein değişimleri, kişiyi direk kalp yetmezliğine sürükleyebilir. Maalesef kalp yetmezliği teşhisi koyulan insanların yarısı, beş yıl içinde hayatlarını kaybetmekteler. Şeker ayrıca temel olarak kalp krizinden sorumlu kötü kolesterolü ve trigliseridleri (bir çeşit yağ asidi) de artırır. Şeker Göbek ve Bel Çevresi Yağlarını Artırır, Şeker Kanser Oluşumuyla İlgilidir. Şeker Bağışıklık Sistemini Zayıflatır. Şeker ve Alkol Vücutta Karaciğere Karşı Aynı Toksik Etkiyi Gösterir. Şeker Beyin İşlevlerini Bozar.Şeker Obezitenin Nedenidir. Şeker Kronik Hastalıkların Öncüsüdür. İnsülin yüksekliğinin neden olduğu birçok kronik rahatsızlık vardır. Bunlar; Şeker bağışıklık sistemini baskı altına alır. Şeker vücudun mineral dengesini bozar.Hamilelik ve emzirme periyodunda aşırı şeker tüketilirse fetüste kas gelişimi olumsuz etkilenir.Gazlı içeceklerdeki şeker çocukların süt tüketimini engeller.Şeker doku ve hücreleri tahrip eden reaktif oksijen türlerini artırır.Şeker çocuklarda hiperaktiviteyi, gerginliği, konsantrasyo problemlerini ve huysuzluğu artırır.Şeker fazlası zararlı olan trigliserid yağ asidi miktarını artırır.Şeker vücudun bakterilere karşı savaşında direncini artırır.Şeker yumurtalık kanserine neden olabilir.Şeker vücutta krom ve bakır minerali eksikliğine neden olur.Şeker yaşlanmayı hızlandırır.Diş çürümelerini hızlandırır.Vücudun kalsiyum ve magnezyum emilimini güçleştirir.

Alkol bağımlılığını tetikler.Yaş ilerledikçe gözleri daha zayıf hale getirir.Dopamin, serotonin ve nöroepinefrin gibi nörotransmitterlerin zamansız salımını sağlayarak vücudun duygusal tepkilerini dengesizleştirir.Çocuklarda adrenalinin daha hızlı salınımına neden olur.Gastrit ve oniki parmak bağırsağı ülserini tetikler.Kandaki E vitaminini azaltır.Periyodontal diş hastalıklarına neden olur.Besin alerjilerine neden olur.Çocuklarda egzama gibi cilt hastalıklarına yol açar.DNA’nın yapısını bozabilir.Hamilelik esnasında kan zehirlenmesine neden olur.Kardiyovasküler hastalıklara zemin hazırlar.Katarakta neden olur.Damar tıkanıklığına neden olur.Düşük yoğunluklu lipoproteinleri (LDL) artırır.Enzimlerin fonksiyonlarını bozar.Pankreasın çalışma düzenini bozar ve kadınlarda pankreas kanserine neden olur.Böbreğin boyutunu artırarak böbrekte patolojik değişikliklere neden olur.