31 Mart 2019 Mahalli Seçimlerinin üzerinden yaklaşık olarak 1.5 ay gibi bir süre geçti. Adalet ve Kalkınma Partisi Yalova Belediye Başkan Adayı Yusuf Ziya Öztabak ile Cumhuriyet Halk Parti Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman arasında geçen Yalova Belediye Başkanlığı seçimini hangi hamlelerle Vefa Salman’ın lehine sonuçlandığını bir analiz edelim.

  Bundan 1 yıl önce Vefa Salman’a sorsaydınız, Yalova Belediye Başkanlığını 2. Defa üst üste Cumhuriyet Halk Parti’nin kazanılacağını, o bile şu anki tabloya asla inanmazdı.

  Neden mi?

  1.’si, Yalova tarihinde 2 defa üst üste aynı partiden Yalova Belediye Başkanlığını kazanan bir belediye başkanı hiç olmamıştı.

  2.‘si, Muharrem İnce’den destek almadan Yalova’da seçim kazanabilmenin çok zor olacağı gerçeğiydi.

  Bu olmaz denileni, Salman nasıl başardı?

  Vefa Salman’ın Cumhuriyet Halk Parti’den Yalova’da Belediye Başkanlığını 2. defa kazanmasında; kenti çok iyi tanıması ve kentte yaşayan tüm kesim ile olan iletişimi olurken, seçmen kesimini yöreleriyle bilmesi, talep ve isteklerine olumlu yaklaşması, güler yüz ve tatlı sözleriyle beraber, Yalova Siyasetine satranç oyunundaki gibi son dakika etkili hamleler yapması oldu.

Bu hamleler nelerdi?

  İlk olarak CHP ve İYİ Parti’nin Genel Merkezler bazında ittifak yapmalarına karşın İYİ Parti Yalova İl Yönetiminin (seçim dönemi) hiçbir talebine olumlu bakmadı.

 İYİ Parti’nin kurucu il başkanı (24 Haziran 2018 Genel Seçimlerinde Yalova Milletvekili Adayı) Ünlem Üstel’e kontenjanda yer vermesi akıllıcaydı.  

  2.’ci bana göre en önemli stratejisi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun desteğini tam olarak üzerinde hissetmesi, Salman için çok önemli bir güç oldu. Salman hep bu güçle hareket etti.

  3.’cü en önem durum Vefa Salman’ın Yalova’nın yerlisi olmasıydı. AK Parti Yalova Belediye Başkan Adayı Yusuf Ziya Öztabak’ın Yalova doğumlu olmaması, Yalova’nın yerlisi olan Salman için önemli bir avantaj oldu. AK Parti, Yalova’nın yerlisi bir aday ile Salman’ın karşısına çıksaydı (Hasan Soygüzel, Hasan Özçelik, İsmail Atik) sonuç Salman’ın lehine olmazdı.

   4.’cü unsur ise 5 yıl boyunca rutin hizmetler dışında Vefa Salman’ın insan odaklı bir seçim stratejisi yapması oldu. İnsanlarla kucaklaşan 7’den 70’e yaşlı-genç, kadın-erkek, gerek cenazelerde, gerek düğünlerde, insanların ruhlarını okşayan en anlamlı günlerinde, varoş-sosyete demeden, Kürt-Türk-Laz-Çerkez-Muhacir ayırımı yapmadan herkesi kucaklaması, sorunlarının çözümünde verdiği sizleri yerine getirmesi oldu.

  5.’ci unsur, Yalova Belediye Meclisi’ni oluşturan adayları çok iyi belirlemesiydi.  

  6.’cı unsur ise, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Yalova Belediye Başkan Adayı Köksal Akın’ın, Salman’ın son dakika girişimiyle Partilerin Genel Merkezleri bazında yapılmasını sağladığı görüşmeler oldu. HDP Adayı Akın’ın Yalova Belediye Başkanlığından çekilmesinin sağlanması, Yalova’da Millet ittifakına Kürt kökenli seçmenlerin de desteği alınmasıyla, Cumhuriyet Halk Parti Vefa Salman’la ipi göğüsleyen aday oldu.

  Önümüzde ki hafta ise, AK Parti Yalova Belediye Başkan Adayı Yusuf Ziya Öztabak neden seçimi kaybetti, masaya yatıracağız.