Panele, birçok farklı organizasyon konuşmacı olarak katıldı.

Ekoloji Kolektifi, Yalova Platformu ve Yalova Barosu’nun Yalova’da organize ettiği “Ekolojik Kriz, İklim Adaleti ve Yalova” paneli halkın katılımıyla gerçekleşti. Panel, Yalova Platformu, Uludağ Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı’ndan Alpaslan Türkkan, Doğa Der’den Murat Demir ve Uluslararası İklim Eylem Ağı’ndan Elif Gündüzyeli’nin katılımıyla gerçekleşti. Ekoloji Kolektifi adına panelde Bengi Akbulut konuştu.

 

Yalova’da Farkındalık ve Bilgi Birikimi Yüksek

Ekoloji Kolektifi’nden Bengi Akbulut, “Birçok yerel harekette sıklıkla karşılaştığımız yılgınlık ve inançsızlık, Yalova için bir kısıt konumunda değil. Bu önemli bir avantaj ve olanak. Fakat bilgi seviyesi ve farkındalık yüksek olmasına rağmen bunun nasıl kullanılacağı konusunda bir kafa karışıklığı var. Aslında bu paneli Yalova’da yapmamızın nedenlerinden bir tanesi de somut mücadele yollarının halk tarafından oluşturulmasını sağlamak. Diğer mücadelelerle somut ve pratik deneyim paylaşımı Yalova için özellikle yardımcı olacak.” dedi.

 

Yalova’da Yaşananlardan Ders Alınmalı

Yalova Platformu’ndan Avukat Safiye Yüksel, 17 Ağustos 1999’da yaşanan Marmara Depremi’nin ardından Yalova’daki Aksa Fabrikası’nda meydana gelen zehirli gaz sızıntısını hatırlattı ve “Yaşananlardan ders almamız lazım. Bu kimya sanayisi ve kömürlü termik santralin Yalova gibi deprem riskinin çok yüksek olduğu bir bölgede olmaması gerekiyor. Kimya sanayinin yaratacağı zehirli gazlar en ufak bir sarsıntıda bile büyük bir etkiye neden olabilir.” dedi.   

 

Paris’ten Sonra Kömüre Yer Yok

Avrupa İklim Ağı’ndan Elif Gündüzyeli “ Türkiye’de kurulması planlanan onlarca termik santral projesi var ama Avrupa’daki ülkeler bu santralleri kapatmaya başladılar. Paris iklim anlaşmasını imzalayan ülkelerden biri olarak Türkiye de bu sevdadan vazgeçmeli. Çünkü Paris’ten sonra kömüre yer yok.” dedi ve iklim değişikliğinin önemini vurgulayarak Paris İklim Anlaşması’na dikkat çekti.

 

Bakanlık Emisyon Dosyalarını Kamuyla Paylaşmak Zorunda

Ekoloji Kolektifi’nin geçtiğimiz Ocak ayında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yaptığı bilgi edinme başvurusunda, Yalova’daki kurulu olan ve kurulması planlanan termik santrallerin kurulu gücü ve emisyon oranları hakkında bilgi talep edildi. Bakanlık, kendi görev alanı olan bu konuda bilgi vermekten kaçınarak “web sitemizden ulaşabilirsiniz” yanıtını verdi. Bunun üzerine Ekoloji Kolektifi’nin Ankara 15. İdare Mahkemesi’ne açtığı davada iptal kararı verildi ve Bakanlık talep edilen bilgileri paylaştı.

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun’un 2. Maddesi ve İklim Değişikliği Eylem Planı ve Stratejik Planı’na göre; zamanla oluşan kent kirliliğini artıran ve kentin yaşanabilirliğini etkileyen bu verileri Bakanlık’ın raporlaması ve kamuyla paylaşarak kamunun bu bilgileri denetlemesini sağlaması gerekiyor.