Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Valilik ziyareti ile programına başladı. Vali Muammer Erol, kurum ve kuruluş müdürleri başta İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Halim Ömer Kaşıkçı, AK Parti Yalova İl Başkanı Muğlim Bağatar, AK Parti Yalova Belediye Başkan Adayı Yusuf Ziya Öztabak, AK Parti Yalova Milletvekili Meliha Akyol ve Ahmet Büyükgümüş de karşılama programında hazır bulundu.

   Brifing’in ardından basın mensuplarına açıklamada bulunan Bakan Koca, “Bugün Yalova ilini, Valiliğimizi ziyaret ederek Sayın Valimizden Yalova’nın genel sorunları ve özelde de sağlık yatırımlarımızı, çözüm noktasında yapabileceklerimizi istişare etme fırsatı bulduk. Biliyorsunuz son 16 yılda iktidarımız Yalova’mıza toplam 12 milyar yani 12 katrilyon hizmet getirdi. Bu hizmetin içinde özellikle ulaşımdan şehirciliğe, sağlıktan eğitime olmak üzere; Sağlık özelinde de 300 milyon toplam yatırım gerçekleşti. Tüm ilçeler dahil 14 sağlık kuruluşu hizmete açılmış oldu. Biz Yalova’mızda 66 sağlık noktasında hizmet vermeye devam ediyoruz.

Bakan Koca, “Şehir hastaneleri benzeri hastaneler oluşturuyoruz”

  Projeler hakkında değerlendirmelerde bulunan Bakan Koca, "Özellikle Yalova için üzerinde çok durduğumuz ve projesi biten, planlaması biten ve de ihale süreci de biten 400 yataklı bir hastane yatırımımız var. Bunun 23 Ocak’ta ihalesi yapıldı. 400 yataklı hastanenin 233 milyon bedel ile ihalesi tamamlandı ve toplam 200 dönümlük arazi üzerinde 105 bin kapalı alanı olan 17 ameliyathanesi ve 105 yoğun bakım yatağı, 130 polikliniği olan deprem izolatörleriyle de güvenliği sağlanan bir yatırımdan bahsediyorum. Toplam 710 günlük bir zaman diliminde tamamlanması yani biz iki yıllık zaman diliminde ödenek sorunu oluşturmadan özellikle gelecek yılsonuna 2021’in en geç başında gelecek yıl kasım aralık sürecinde tamamlama noktasında bir gayret içinde olacağımızı buradan söylemek istiyorum. Bu hastane ile birlikte yeni dönemde bulundukları bölgede en son noktada hizmet eden şehir hastaneleri benzeri hastaneler oluşturuyoruz. Bu anlamda üniversite ile işbirliği içinde bu hastanede son noktada ileri teknolojisiyle, fiziki alt yapısıyla ve branş çeşitliliği ve akademik yapısıyla, eğitim araştırma kimliği ile hastanın sevk edilmediği, sağlık üssü olarak planladığımız bir hastane olarak hizmet vermiş olacak. Bu nedenle de özellikle Yalova’nın sağlık turizminde de önemli bir yerinin olduğunu ama sağlık turizminde daha ciddi bir pay alabileceğini termal ve kaplıca kaynakları boyutuyla da özellikle Yalova’ya daha yakın bir yaklaşımla sağlık turizmindeki payını daha da arttırmayı hedefliyoruz.

   Diğer bir yatırımımız da Fuat Zilelioğlu Aile Sağlığı Merkezi, Sağlıklı Yaşam Merkezi 112 Halk Sağlığı Laboratuvar’ı onun da şu an yüzde 65’lere gelen bir seviyesi var. Zannediyorum en geç 3 ay içerisinde teslim alıp hizmete açmış olacağız.

   Ben bugün ayrıca bizim 112 ve Acil hizmetlerimizin ne kadar önemli olduğunu, Yalova içinde önemli olduğunu ve mevsimsel özellikle hasta yoğunluğunun yer yer yaşandığını bu sebeple de acil hizmetlere önem vermemiz gerektiğini biliyoruz. Bugün 3 tane 4x4 arazi ambulansının teslimini ve ikinci partide de, 2019 için bu yıl için söylüyorum, ayrıca 4 tane ambulans daha toplam 7 ambulansın 2019 yılı için teslimini de yapmış olacağız. Hepinize teşekkür ediyorum” dedi.

Bakan Koca, “Dijital ambulans dönemine geçiyoruz”

   Valilikteki ziyaretinin bitmesi ile ambulans teslimi için Cumhuriyet Meydanı’na yürüyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bu sırada çocukları sevindirdi. Karşısına çıkan çocuklara oyuncak hediye etti. Cumhuriyet Meydanı’nda Koca, “Sağlık çalışanlarıyla sağlık yatırımlarımız yerinde görerek çözüm şekillerini geliştirmek üzere Yalova’da bulunmaktan duyduğum mutluluğu ifade etmek istiyorum. Bugün özellikle acil servis, özellikle 112 Acil servis hizmetlerimizde, dünyada önemli bir mesafe kat ettik ve 16 yıl önce 635 olan ambulans sayımızı 4910 ambulans sayısına çıkarttık. Bu yıl için, 2019 yılı için 800 ambulans ihalesi daha yapıldı. 400 ambulansın ilk teslimi yapılmış oldu. Bu ilk parti için de Yalova’mıza toplam 7 tanenin ilk 3’ü yani 4x4’ün arazi tipi olan 3 tanesinin de bugün teslimini yapıyor olacağız. Özellikle acil hizmetlerin Türkiye’nin geldiği noktada dünyada hem hava ambulansı yani helikopter, uçak ambulansı dahil olmak üzere bütün vatandaşlara yani 82 milyon vatandaşımıza ücretsiz bu hizmeti götüren bir başka ülke yok. Yalova’mıza da bu süreçte 42 hastamız, helikopter ambulansla taşınarak hizmet sağlamış oldu. Toplam ambulans sayımızı 4900’den 5300 ilave 400 daha yapılarak 5700’e çıkarmış olacağız ki bu dünya ortalamasının önemli oranda üstende olan bir rakamdan bahsediyoruz. Ben özellikle yeni dönem de ambulanslarımızı hizmeti, dijital alt yapılarını da sağlayarak dijital ambulans yapısına dönüştürüyoruz. Bunun ilk pilot uygulamasına da şubat ayında Bolu’dan başlamış olduk. Süreçte bütün ambulansların, dijital yapıya dönüşümü ve bu dijital yapı ile birlikte müdahale etme imkanı veren gerektiğinde EKG’sini çeken ve bu yapılan uygulamaları merkezle irtibatlı bir şekilde daha önceden erkenden, gerektiğinde müdahale etme imkanı veren dijital ambulans dönemine de geçmiş oluyoruz” dedi.

   Ambulans anahtarların teslim alınmasından sonra Bakan Koca, araçların ilk denemesini kendisi yaptı. Esnaf ziyaretleri yaparak AK Parti İl Başkanlığına gelindi. Burada kendisine hediye takdim edildi. Yalova Devlet Hastanesi ile ziyareti son buldu.

Haber/Fotoğraf: Yasemen Yeter