Yalova'yı ziyaret eden Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı’nın ilk durağı çiçek mezatı oldu.

  Çiçek mezatını gezen Özkaldı'ya, Yalova Valisi Muammer Erol, AK Parti İl Başkanı Muğlim Bağatar, AK Parti Gençlik Kolları Genel Başkanı ve Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, Yalova Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar eşlik etti.

  S.S. Flora Çiçek Üretim ve Pazarlama Kooperatifi çiçek mezatını gezdikten sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Özkaldı, “Hepimizin bildiği üzere Yalova’mız çiçekçiliği ile süs bitkileri ile ünlü. Açıkçası ben de ilk defa gördüm böyle bir mezatı. Çok mutlu oldum. Çalışma usullerini de görmüş olduk. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak süs bitkiciliği, aynı zamanda meyve üretiminin de bol olduğu bir ilimiz burası. Kivi başta olmak üzere hem süs bitkiciliğine, çiçekçiliğe, hem de meyveciliğe, tarıma ne yönde katkımız olabilir diye arkadaşlarla istişare ettik. Bir çalışma yaptık" ifadelerini kullandı.

Özkaldı ‘Yalova’mıza hayırlı olsun’

  “Burada yürüttüğümüz çok önemli projelerimiz var" diyerek konuşmalarına devam eden Özkaldı, “Başta Çiftlikköy’de Akdere Barajımız var. Burada 5 bin 140 dekar alanı sulayacak, özellikle bu biraz önce gördüğünüz, bahsettiğim çiçekçilik konusunda Çiçekçilik OSB’ye de su verecek önemli bir baraj. Bunun planlama çalışmalarını hızlı bir şekilde yürütüyoruz. İnşallah akabinde projesini de hazırlayıp uygulama planına alıp bu barajımıza başlayacağız. Yalova’mıza hayırlı olsun.

  Yine Çiftlikköy’de ikinci projemiz Çukurköy Barajı. Onun alanı daha büyük. 15 bin 290 dekar. Planlaması bitti, proje çalışmaları devam ediyor. Bu yörede de meyvecilik; başta Trabzon hurması, ceviz, kivi ve diğer meyveler olmak üzere hep Çukurköy mevkiinde bu barajdan inşallah sulama suyu vereceğiz.

  Üçüncü en önemli projemiz müjde olarak Yalovalılara verebileceğimiz bir proje. Altınova Karadere Barajı. 9 bin 170 dekar alanı sulayabilecek. Altınova, gerçekten adı ‘Altın ova’ kivisiyle meşhur. Kivi üretiminde Yalova, Türkiye’nin %50 üretimini sağlıyor. Bu bizler için mutluluk verici. Bunu artırmamız lazım. Karadere Barajımızı yaptığımızda kivi üretimini de artırmış olacağız. Diğer bir projemiz de Çınarcık’ta. Çınarcık’ta Karakaya Barajı. 1910 dekar. Bunun planlamasını daha önce bitirdik. Şu anda projesi devam ediyor. Yine Altınova’da olduğu gibi burada da kivi üretimi için çok uygun alanlar var. Ayrıca bu bölgede Çınarcık’ta kivi üreticilerini biraz daha desteklemek üzere Bakanlık olarak çalışmalar başlatacağız. Hem suyu temin etmek açısından hem de üreticilere ne yönde destek verebiliriz, bunun da çalışmalarını başlatacağız. Hem süs bitkileri, hem çiçekçilik hem de meyvecilik adına bu projelerin Yalova’mıza hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum’’ ifadelerine yer verdi.

Üreticilere ‘Kivi projesi’ müjdesi

  Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı, çiçek mezatı ziyaretinden sonra Çınarcık İlçesi Kocadere ve Şenköy Beldesi’nde planlanan ‘Kivi projesi’ hakkında üreticiler ile Kocadere Meydanı’nda toplantı gerçekleştirdi.

  Üreticiler ile gerçekleştirilen toplantıya Yalova Valisi Muammer Erol, AK Parti Gençlik Kolları Genel Başkanı ve Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, Yalova Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar eşlik etti.

  Üreticiler ile ‘Kivi projesi’ hakkında gerçekleştirilen toplantıda, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı üreticilerin sorunlarını dinleyip projeler hakkında bilgi verdi.

  ‘Kivi projesi’ hakkında açıklama yapan Özkaldı, ‘Aldığımız bilgiler doğrultusunda bu alanda yaklaşık 330 dekar alanda kivi üretimi yapılıyor. Peki bu yeterli mi? Yeterli değil. Bunları bakanlık olarak bir takım desteklerimizle, gençlik projelerimizle ve bir takım yatırımcılarımızla yapmış bulunmaktayız.

  Şuan da önümüzde bir plan var ve inşallah bu 330 dekarlık alana 500 dekarlık bir alan daha kazandırmayı planlıyoruz. Bakanlık olarak gereken önemi ve desteği vereceğiz.

  Tabi ki de kivi üretimi için su gerekli. Bunun için Çınarcık Karacakaya barajını yaparak su ihtiyaçlarımızı karşılayacağız’’ ifadelerini kullandı.

Esenköy’e bir fidan da Özkaldı’dan

  Kocadere ve Şenköy Beldesi ‘Kivi projesi’ toplantısının ardından, Esenköy Beldesi’nde Orman Kooperatifleri toplantısı gerçekleştirilip fidan dağıtımı ve dikimi yapıldı.

  Özkaldı, Esenköy Beldesi’nde Orman Kooperatifleri toplantısı gerçekleştirerek vatandaşların sorularına cevap verdi.

  Toplantının ardından vatandaşlara fidan dağıtan Özkaldı, AK Parti Yalova Gençlik Kolları Başkanı ve Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş ile birlikte Esenköy Belediyesi bahçesine fidan dikti.

Son durak Yalova Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü

  Günün son toplantısı Yalova Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Konferans Salonu’nda düzenlendi.

  Düzenlenen toplantıda açılış konuşması yapan Yalova Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, “Ülkemizde çiçeğin en çok yakıştı, kivinin en çok sevdiği ve yetiştirildiği, katma değerleri yüksek ürünler elde edilebildiği, su ürünleri ve hayvancılıkta ben de varım diyebilen, güzel bir şehir olan Yalova’mızda, bakan yardımcımızı misafir etmekten büyük onur ve gurur duyuyoruz” dedi.

  Günün anlam ve önemine dikkat çeken Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı, “Bugün Tarım ve Orman Bakanlığı olarak, sadece ben değil birçok arkadaşlarımızla birlikte, sayın milletvekilimiz bizi buraya davet etti. Burada hem çiçekçilik hem tarım hem de ormancılık potansiyeli var. Bizi bu yüzden buraya davet etti. Sabah saat 11.00’dan itibaren Yalova’dayız, sizlerle birlikte olmaktan mutlu olduğumu ifade etmek isterim. Ve böylece sizler adına sayın vekilimize teşekkür ediyorum.

   Sabah ilk önce çiçek mezatını ziyaret ettik ve orada bulunan vatandaşlarımızın problemlerini dinledik. Ardından Kocadere’ye, Esenköy’e gittik ve oradaki vatandaşlarımızla istişare edip sorunlarını dinledik.  Şimdi de sizlerle beraberiz.

  Yalova’da süs Bitkileri ve çiçekçilik konusunda bir potansiyel var. Bu imkânları kullanmamız gerekiyor. Devlet olarak bizlere düşen ne varsa onları yapmalıyız. Yatırımcının, çiftçinin, vatandaşın sorunlarını dinleyip onlara çözümler sunmalıyız” ifadelerine yer verdi.

Haber/Fotoğraf: Oğuzhan Erduran