Yaklaşan yaz aylarında gözlerimizi yoğun güneş ışınlarından korumak için yapılması gerekenleri sıralayan Yalova Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Serdaroğlu, “Ozon tabakasının bozulmasıyla özellikle yaz aylarında artan UV (ultraviyole) indeksi nedeniyle vücudumuzda en ince cilt dokusuna sahip olan göz çevresi ve gözlerimiz güneşin zararlı etkilerine maruz kalmaktadır. Bundan korunmak için doğru güneş gözlükleri kullanmalıyız. Bunun yanında şapka ve güneş kremleri kullanmak yüz bölgemizi bu etkilerden benzer şekilde koruyacaktır.

 UV ışınlarının göz sağlığımıza birçok zararlı etkileri bulunmaktadır. Başta göz çevresi cildinin erken yaşlanması ve kırışması, pterjiyum (kuş kanadı), fotokeratit gibi oküler yüzey hastalıkları, katarakt, UV retinopatisi, yaşa bağlı makula dejeneresansı gibi retinal hastalıklar UV ışınlarının yol açtığı hastalıklar arasında sayılabilir. Uygun güneş gözlüğü kullanarak bu hastalıkların meydana gelmesini önemli derecede azaltmış oluruz. Güneş gözlüğünün sadece erişkin yaşlarda değil çocuk yaşlardan itibaren kullanılmaya başlanması gerekir.

Güneş Gözlüğü seçerken dikkat edilmesi gerekenler

 

 Güneş gözlüğü seçerken atmanız gereken ilk adım, gözlüğün ultraviyole korumasının olup olmadığını ve bu korumanın gelen ışınların en az %99’unu, ideal olarak ise %100’ünü bloke edip etmediğini kontrol etmek olacaktır. Hem UV-A hem de UV-B ışınlarını engelleyen “UV 400” etiketine sahip bir güneş gözlüğü, gözlerimizin ve göz kenarlarındaki hassas derinin sağlıklı kalmasına yardımcı olacak ve ek olarak bize rahat bir görüş sunacaktır. Sağlık Bakanlığı ithal gözlükler için sertifika zorunluluğu getirmiştir. Piyasada satılan ucuz güneş gözlükler güneşten gelen zararlı ışınlara karşı gözümüzü korumadığı gibi göz bebeğimizin büyümesine yol açarak bu zararlı ışınların miktarını artırıp göz sağlığını daha da bozacaktır. Bunun dışında gözlük çerçevesi de önemlidir. Göz kapağı ve çevresini koruyan geniş çerçeveli gözlükler tercih etmeliyiz.

 Standart numaralı gözlüklerin kurum geri ödemesi olduğu için reçete ediyoruz. Güneş gözlüğünde ise prosedür farklı işlemektedir. Göz kusuru olan kişilere gözün durumuna göre numaralı güneş gözlüğü reçete ediyoruz. Ancak bu reçete SGK kapsamında işleme alınmamaktadır. Çünkü SGK numaralı da olsa güneş gözlüğü için ödeme yapmamaktadır. Bu durum sporcu gözlükleri için de geçerlidir” dedi.